DIY

DIY: 3D diepte effect fotolijst

3d-diepte-fotolijst
IKEA, je houd er van of je haat het, ik vind het er heerlijk. Altijd leuk om te kijken hoe ze alle ‘kamers’ verschillend hebben ingericht. Daar kun je nog eens ideeën opdoen! Laatst was ik (weer) bij de IKEA waar ik deze grappige ‘Olunda’ fotolijsten zag. Dat 3D effect van vlinders is éénig! Thuis ging ik aan de slag om dit diepte effect na te maken. In deze DIY laat ik je zien hoe je stap voor stap zelf zo’n leuk 3D patroon kunt maken, kijk je mee?

DIY3Dnodig
Tijdsduur:
± 30 min.

Benodigdheden:

  • Diepe fotolijst (Ik had nog een oude ‘Ribba’ lijst staan (ook van IKEA, ja), soortgelijke lijsten vind je ook bij de HEMA).
  • Snijmat  & hobbymesje
  • Potlood & gum
  • Achtergrond papier & cardstock papier
  • Liniaal en schaar (niet op de foto)

Kies een papier met print en papier in een effen kleur. Ik koos een papier met print als achtergrond en wit cardstock voor het patroon, maar je kunt het natuurlijk ook andersom doen. Wel raad ik aan om dik papier te gebruiken voor de voorzijde; dun papier zal snel scheuren tijdens het snijden, gummen en vouwen. Cardstock is dik, stevig papier dat te verkrijgen is bij hobbywinkels. Op naar de stappen!

DIY3D1
Stap 1.
Knip het vel cardstock op maat voor je fotolijst. Bedenk welk patroon je wilt uitsnijden, teken dit patroon op je overgebleven vel cardstock en knip uit. Dit wordt het sjabloon. (Hoewel ik de vlinders erg leuk vind zijn deze me iets te ingewikkeld om uit te snijden, daarom koos ik voor hartjes).

DIY3D2
Stap 2
. Beslis hoe vaak je het patroon wilt uitsnijden, op basis van de oppervlakte die je hebt. Ik had een oppervlakte van 14 x 14cm wat precies genoeg was voor drie rijen van drie kleine hartjes. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld één groot hart uit te snijden. Trek je sjabloon zo vaak als nodig over.

DIY3D3
Stap 3.
Snijd het patroon voorzichtig uit, snijdt niet helemaal door! Als lijdraad kun je verticale streepjes trekken waar je stopt. In het midden van je patroon moet ruimte over blijven.

Stap 4. Als je alle vormen hebt uitgesneden gum je de potloodlijnen uit zodat je deze straks niet meer terug ziet na het omvouwen.

DIY3D4
Stap 5.
Nu is het tijd om te vouwen, doe dit met beleid om te voorkomen dat je het papier in- of afscheurt (bij cardstock zal dit niet snel gebeuren, maar bij dunner papier wel). Vouw niet te ver door. Ik vond het het makkelijkst om vanaf de achterkant het papier los te duwen om het vervolgens zachtjes naar voren te drukken. Het kan zijn dat je papier op sommige stukjes nog niet helemaal is doorgesneden, ga er dan nogmaals overheen met het mesje.

DIY3D6
Stap 6.
Pak je lijst erbij en leg er eerst je papier met 3D patroon in, daarna het achtergrondpapier en maak de fotolijst weer dicht. Tada! Je eigen 3D diepte effect fotolijst!

DIY3Dlijst7DIY3Dlijst5
Kleine moeite, groots effect! Het voordeel van zelf iets maken is natuurlijk dat het je geld kan uitsparen, zo kost de Olunda lijst €14,95 en een vel cardstock ongeveer €0,60. Je kunt zelf kiezen welk patroon en welke kleuren je gebruikt, zodat het precies bij jouw interieur past. Voor welk 3D patroon kies jij?