DIY

DIY: hart van knoopjes

knoopjes-hart-maken
In winkels zag ik ze wel eens hangen, leuke hangers in de vorm van een hart, gemaakt van knoopjes. Maar dan die prijs! Zoveel kosten een paar knopen en een stukje draad niet, dacht ik. Dat kan ik zelf! In deze DIY laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf een hart van knoopjes kunt maken.

benodigdheden-knoopjeshart
Tijdsduur: ±
40 minuten (afhankelijk van je snelheid met rijgen)

Benodigdheden:

  • Metaal draad
  • Verzameling knopen
  • Tangetje
  • A4tje en potlood

Het tangetje is officieel bedoeld voor het maken van sieraden. O.a. te koop bij de Xenos. Metaaldraad wordt gebruikt bij het schikken van bloemstukken, te verkrijgen bij bloemenwinkels. Dit draad is vrij dik en daardoor soms moeilijk door de knopen heen te rijgen, waardoor ik er een tijdje over deed. Misschien is draad dat wordt gebruikt bij het maken van sieraden dunner en makkelijker om mee te werken. Nu je alles hebt, kunnen we aan de slag!

knoopjes-hart1
Stap 1.
Teken de vorm die je voor ogen hebt op het A4tje. Ik koos voor een hart. Door je vorm eerst uit te tekenen kun je bepalen hoe groot je uiteindelijke vorm wordt, op basis van de hoeveelheid knopen die je hebt.

Stap 2. Pak daarna je knopen erbij en rangschik deze op de tekening die je zojuist gemaakt hebt. Zo kun je kijken of alles mooi bij elkaar past, voordat je begint met rijgen. Als je al aan het rijgen bent kun je niet halverwege bedenken dat het ene knoopje eigenlijk mooier was geweest aan het begin dan in het midden. Schuif ermee tot je tevreden bent met hoe het eruitziet.

knoopjes-hart3
Stap 3.
Knip voldoende metaaldraad af met het tangetje, liever te veel dan te weinig.

knoopjes-hart4
Stap 4.
Nu is het tijd om je knopen aan het draad te rijgen. Rijg je knopen één voor één aan het draad. Het is eigenlijk net als naaien, maar dan met metaaldraad. Steek aan de achterkant in en trek het draad door. Schuif de knoop tot naast de overige knopen. Steek het draad door een naastgelegen gaatje weer in en trek het draad strak met je handen of de tang. Rijg de volgende knoop. Herhaal tot je alle knopen hebt aangeregen.

knoopjeshart5
Stap 5.
Pak  je tekening er weer bij als je alle knopen hebt aangeregen. Buig je slinger met knopen in de vorm die je getekend hebt. Draai je hart om zodat je de uiteinden kunt vastmaken.

Stap 6. Draai of knoop de uiteinden van het metaaldraad in elkaar. Verstop het gedraaide draad achter de knopen. Je knoopjes hart is klaar! Als finishing touch kun je nog een mooi lint of draad aan je hartje vastmaken, zodat je hem op kunt hangen.

hart-knoopjes
Done
! Hang je hart aan een kast, spijkertje of waar dan ook als leuke decoratie.

Heb jij ook nog een boel knopen liggen waarvan je nooit wist wat je ermee zou doen? Misschien is dit hart van knoopjes dan een leuk idee! In plaats van een hart kun je natuurlijk ook andere vormen maken. De basis is een slinger van knopen, die je zelf in elke gewenste vorm kunt buigen. Gebruik  knopen met dezelfde kleur, vorm en grootte voor meer eenheid of juist knopen in alle kleuren van de regenboog voor een kleurrijk effect.