DIY Feestdagen en seizoenen

DIY: een kersthanger maken van papier

papieren-kerstbal-maken
In tuincentra en bij andere winkels zijn nu volop kerstballen te koop, ik voel me tussen alle kerstversiering als een kind in een snoepwinkel. Er is zoveel te koop, maar hoe leuk is het om eens zelf een kerstbal te maken? Ik laat je vandaag zien hoe je een kersthanger van papier kunt maken. Het is heel eenvoudig en je hebt waarschijnlijk alle benodigdheden al in huis, freubel je mee?

benodigdheden papieren kerstbal
Tijdsduur:
± 10 min.
Benodigdheden:

  • Stevig papier, zoals cardstock (een a4tje werkt ook, maar het effect is minder mooi)
  • Draad of lint (om de kerstbal mee op te hangen)
  • Schaar
  • Nietmachine

2kerstbal
Stap 1: Knip zeven stroken met een gelijke breedte uit het stevige papier. Ik maakte hier stroken van 1cm breed. Als je het jezelf gemakkelijk wilt maken, gebruik dan een snijmachine, zodat je stroken mooi recht worden. (Ik knip altijd ontzettend scheef dus een snijmachine is noodzakelijk :P )

Stap 2: Laat twee stroken op lengte, knip van twee stroken 2cm af, knip van twee stroken 4cm af en knip van één strook 6cm af. Op de bovenste foto zie je hoe de kersthanger wordt opgebouwd.Stapel de stroken op elkaar, de langste stroken komen aan de buitenkant. Zorg dat alle uiteinden elkaar raken. Niet vast met de nietmachine.

3kerstbal
Stap 4:
Buig de drie buitenste stroken aan beide kanten naar buiten. De middelste strook laat je recht.
Tip: In plaats van gewone nietjes kun je een leuk gekleurd nietje gebruiken voor een feestelijk effect.

4kerstbal
Stap 5: Als je de drie stroken aan de buitenzijden hebt gebogen, krijg je een waaier zoals op de bovenste foto. Nu komt het lastigste deel. Knip een stukje draad af en houd deze aan beide kanten van de middelste strook vast. Vouw de andere stroken tegen het einde van de middelste strook. Het draad zit tussen de stroken.

5kerstbal
Stap 6:
Houd het pakketje van stroken en draad goed vast en druk er een nietje in. Voor de zekerheid kun je twee nietjes gebruiken.

papieren kerstballen
Stap 7: Je hanger heeft nu een druppelvorm zoals je aan de linkerkant ziet, als je dit een mooie vorm vindt, ben je klaar! Als je de stroken aan de bovenkant naar de zijkanten buigt krijg je een ronde vorm, zoals een traditionele kerstbal.

zelf papieren kerstballen maken
Tadaa! Hang je zelfgemaakte kerstballen in de kerstboom en bewonder het resultaat.
Je kunt variëren met de dikte van de stroken papier; de hanger bovenin is 1,5cm breed, de hanger onderin 1cm. Ook kun je ervoor kiezen om vijf stroken te gebruiken in plaats van zeven stroken. Maak ronde of druppelvormige kersthangers van papier, net wat je leuk vindt. Varieer met grote en kleine hangers door de lengte van de stroken aan te passen. Ook met de papierkeuze kun je een hanger naar keuze maken, door verschillende kleuren papier te gebruiken of papier met een patroontje.