Mijn Huis

Het begin van een tuin


Beetje bij beetje begint mijn achtertuin vorm te krijgen. Waar het een paar maanden geleden niets meer was dan een bouwplaats, probeer ik er nu een echte tuin van te maken. Volg je mijn avonturen van een nieuwbouwhuis en -tuin naar een groene oase? Van tuinontwerp tot uitvoering.

Herinnert u zich deze nog? Ik kan me er nauwelijks nog iets bij voorstellen.Toen het huis net opgeleverd was had ik buren die van aanpakken wisten en een groepskorting op schuttingen hadden geregeld. Helemaal goed! Nu had ik in plaats van een zandbak een omheinde zandbak en kon ik gaan nadenken over de invulling daarvan. Ik verzamelde ideeën voor de tuin en deelde mijn beeld van een droomtuin. Ik bezocht allerlei tuincentra om tegels te kiezen, liet een tuinontwerp tekenen en paste deze al doende aan. Helaas bleek mijn wens voor een verhoogd terras van planken niet haalbaar omdat dan de hele tuin afgegraven zou moeten worden. Het idee was om twee terrassen te maken, één aan het huis en één bij de schuur, aan elkaar verbonden door een grindpad. Boven dit pad zouden pergola’s komen over de gehele breedte van de tuin. Voor de schuur een verhoogde plantenbak met ingebouwde bank. Zoals je ziet heb ik het uiteindelijk anders gedaan, maar zo’n tuinontwerp is wel een hele fijne basis om van te werken als je alleen een lege lap grond voor je hebt. Ik bedacht later dat ik in de toekomst graag een overkapping aan de schuur zou willen, waardoor het niet handig is om daar plantenbakken neer te zetten omdat er dan minder zon bij komt. De pergola aan de schutting wil ik nog graag dit jaar plaatsen: om wat hoogte in de tuin te brengen, maar ook om het zicht van het huis dat achter mijn tuin gebouwd is te ontnemen. Pergola’s over de hele breedte lijken me in het echt toch een beetje gek staan. In plaats daarvan wil ik wel graag een grotere boom in het midden plaatsen. Voor nu ben ik begonnen met het planten van kleinere planten en struiken (die uiteindelijk wel groter groeien natuurlijk). De tegels koos ik omdat deze vriendelijk waren voor mijn budget, in de loop van de tijd zullen ze steeds lichter en dus mooier worden. Mijn droomtegels waren keramisch, beigekleurig en compleet onbetaalbaar.

Tot nu toe heb ik enkel vaste planten gekozen, die groen blijven of bloeien in roze en wit. Ze moeten nog groeien natuurlijk, een tuin is denk ik pas echt mooi na een aantal jaren, maar het begin is er. Ik ben er wel achter dat een tuin vol planten zoals je in eigen huis en tuin ziet kapitalen kost om aan te leggen. Ik hoop dus maar op een tuin die vanzelf wat meer dichtgroeit. Ik wil binnenkort nog op zoek naar wat hogere planten/struiken en een klimop voor tegen een deel van de schutting. Ik wil graag uitkijken op wat meer groen in de tuin. Hieronder een idee van het soort pergola dat ik graag wil en de plannen die ik nog heb.

Excuses voor mijn crappy Paint skills, maar ik kan niet overweg met die hippe design programma’s. Aan de schuur zou ik graag een pergola begroeid met witte wisteria willen. Helemaal achterin de tuin, naast de schutting een klimop soort om een groene muur te creëren. De schuur wil ik antraciet gaan beitsen, aan de schuur wil ik uiteindelijk graag een overkapping, met daaronder een fijne loungebank. Waar het boompje in het midden staat wil ik heel graag een grote boom zoals een prunus of magnolia, maar die heb ik tot nu toe nog niet kunnen vinden. Daarvoor of direct naast het grindpad een verhoogde bloembak voor wat hoogteverschil. Rechts tegen de schutting nog een klimop soort en tussen de lagere planten in ook wat hogere planten of boompjes. Op het lege terras vooraan komt een eetset, die ik later met je zal delen. De tuin is er nog lang niet, maar ik ben al erg blij met het begin van wat uiteindelijk hopelijk een tuin vol groen gaat worden. Heb jij verstand van planten en tuinaanleg, dan hoor ik graag je tips!

Save

Save