Huishouden & Organizing

Koninginnedag rommelmarkt opruim tips

Met Koninginnedag zijn er traditiegetrouw veel rommel- of vrijmarkten te vinden. Zelf vind ik het leuk om die markten af te struinen op zoek naar een leuk koopje, maar stiekem ook om te kijken wat mensen toch allemaal voor spullen kunnen verzamelen. Denk jij ook ‘less is more’? Misschien is het dan een idee om zo vlak voor Koninginnedag eens grondig op te ruimen en zelf op een markt te gaan staan. Wie weet verdien je er nog wat mee en het is heel gezellig om een kraampje op te zetten en te beheren (als het weer een beetje meewerkt natuurlijk).

Je hebt nodig:

 • Een vuilniszak voor spullen die je weggooit
 • Dozen of kratten
 • Tijd en zin

Stap 1: Weggooien. Pak de vuilniszak en loop door je huis, bekijk per kamer wat weg kan (de krant van vorige week, spullen die stuk zijn). Op een rommelmarkt verkoop je rommel, dat is waar, maar niemand heeft belang bij spullen die niet werken of waarvan onderdelen missen. Doe het weg.

Stap 2: Verkoopbare spullen verzamelen. Pak de dozen en verdeel in groepen: verkopen en twijfelgeval (je weet nog niet zeker of je dit weg wilt doen). Kijk op plekken waar je dingen bewaart die je niet gelijk in je zicht wilt hebben, maar die je bewaart ‘voor je weet maar niet’. Dingen die je kunt verkopen. Kijk achterin alle kasten, in je schuur en op zolder. Loop alle kamers af en stop spullen in de ‘verkopen’ en ‘twijfelgeval’ dozen.
Tip: Om hier niet al te lang mee bezig te zijn kun je een wekker zetten, zodat je bijvoorbeeld een kwartier tot 20 minuten per kamer werkt. Als de wekker gaat, ga je door naar de volgende kamer.

Stap 3: Van twijfelgeval naar verkopen. Waarschijnlijk heb je meer ‘twijfelgevallen’ dan verkoop items. Ga deze twijfelgevallen nog eens langs en besluit gelijk of je het houd of niet. Bedenk dat je belangrijke spullen echt niet zomaar weg doet. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Heb ik dit nodig?
 • Heb ik er meer dan één van?
 • Heb ik dit in het afgelopen halfjaar gebruikt of gedragen?
 • Heb ik er een plek voor?
 • Zou ik dit nog eens kopen?
 • Als ik morgen zou verhuizen, neem ik dit dan mee?

Veel dingen koop je impulsief en heb je niet echt nodig, sommige dingen lijken heel handig, zoals een broodbakmachine, maar echt vaak gebruiken doe je het toch niet. Van veel spullen heb je meer dan één, ga je echt al die 30 koffiekopjes gebruiken? En ga je dat mooie, maar kriebelige wollen vest echt nog dragen? Op veel vragen zeg je vast nee. Dat betekent dat je het zonder schuldgevoel kunt verkopen. Spullen die je hebt gekregen van een dierbare zijn soms moeilijker om weg te doen, maar als je het echt niet gebruikt mag het weg.

Vind je spullen wegdoen moeilijk? Vraag dan of iemand je wil helpen beslissen om iets te houden of niet. Een ander heeft geen emotionele binding met jouw spullen en kan aanwijzen wat hij/zij weg zou doen.

Tips voor de rommelmarkt:

 • Wees vroeg, zodat je op tijd bent om jouw plekje op de markt te claimen en alles uit te kunnen stallen voordat de eerste kopers komen.
 • Bedenk van tevoren hoeveel alles moet kosten en plak prijsstickers op je spullen of deel alles in per prijscategorie (alles voor €3,-).
 • Zorg dat je voldoende kleingeld mee neemt om te kunnen wisselen.
 • Neem krantenpapier en plastic zakken mee. Om breekbare spullen in te verpakken en spullen makkelijk in mee te geven.
 • Neem voldoende eten en drinken mee, je bent hier immers om geld te verdienen niet om het uit te geven.
 • Pluk tijdens de rommelmarkt geen spullen van je kleedje omdat het toch wel zonde is om te verkopen. Die beslissing heb je al gemaakt.
 • Daal gedurende de dag in prijs. De bedoeling is om je spullen kwijt te raken, wees blij met een klein prijsje.
 • Doe het samen, zo staat je kraampje nooit onbemand en alleen achter een kleedje staan is gewoon niet zo gezellig!

Na de rommelmarkt:

Er zijn vast veel spullen overgebleven die je niet hebt verkocht op de rommelmarkt. Het is de kunst om je niet-verkochte spullen niet weer mee naar huis te nemen. Bedenk of je er iemand anders blij mee kunt maken. Als je niemand weet, breng de overgebleven spullen dan meteen naar de kringloop of het leger des heils. Of verkoop het via marktplaats (doe dit wel gelijk en bedenk of het je tijd waard is om alles op de foto te zetten en alles wat daarbij komt kijken). Je kunt je overbodige spullen ook gelijk weggooien, maar als iemand anders er misschien nog wat aan heeft is weggeven natuurlijk een betere optie.

En nu niet zelf zoveel kopen op de rommelmarkt waardoor je gelijk weer kunt gaan opruimen ;)