Persoonlijk

Mijn droomhuis, de keuken

Ik kocht mijn huis zonder keuken en kan deze dus helemaal naar mijn eigen smaak kiezen. Een droom die werkelijkheid wordt. Weg met de bovenkastjes, losse apparatuur, lelijke aanrechtbladen en gammele kastdeurtjes. Hallo tienduizend keuzes! Het was ontzettend moeilijk, maar mijn keuken heb ik inmiddels in grote lijnen uitgezocht. Benieuwd hoe mijn droomkeuken eruit ziet? Ik laat het je zien.

Klik op de foto’s voor de bron.

Kleur, materiaal en stijl

Ik kan nu best zeggen dat mijn droomkeuken een leefkeuken is, met een lange eettafel en een groot keukeneiland in het midden, met aan de overkant een enorme kastenwand met alle apparatuur die je je maar kunt wensen. Dat is inderdaad een droom, maar ik ben gebonden aan een ruimte waar geen plaats is voor een keukeneiland en een budget dat niet al te veel luxe toelaat. En toch wordt het mijn droomkeuken! Ik heb hiervoor nog nooit een stap gezet in een keukenwinkel, maar zodra je dat doet weet je, de keuze is enorm en hoe ga je daar ooit uit kiezen? Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik op een gegeven moment huilend aan de tekentafel zat omdat ik zoveel keuzes moest maken. Het is geweldig om zoiets helemaal zelf te mogen bepalen, zeker als je alleen de standaard huurhuis keukens bent gewend, maar het is zo moeilijk! Wat als ik nu de verkeerde kleur kies? Misschien heeft de volgende keukenzaak wel een veel mooier aanrechtblad. Is deze indeling wel handig? Wil ik wel of geen grepen en zo ja, welke van de 300? Wil ik koken op gas of inductie? Zou ik een dubbele spoelbak doen of toch enkel? Hoogglans of mat? En dat voor een huis dat nog niet bestaat. Oke, ik kan eindeloos doorgaan met vragen die door mijn hoofd schoten maar ik heb een keuze gemaakt! De keuken hieronder komt erg dicht bij mijn idee van een haalbare droomkeuken:

Op de vraag: wat moet er allemaal in je keuken komen? Zei ik net iets te snel en enthousiast: een vaatwasser! De huishoudelijke klus waar ik altijd het meest tegenop zie is straks verleden tijd, wat een heerlijke luxe. Het kleurenpalet dat ik eerder beschreef wil ik doortrekken in de keuken, licht, wit, hout en taupe met een mix van materialen. Qua indeling wordt het een parallel keuken, een term die voor mij nieuw was, maar het betekent dat je aan de ene kant je keukenkastjes, aanrecht, spoelbak en kookplaat hebt en daar tegenover een kastenwand. Ik neem een keuken zonder bovenkastjes, omdat het een open keuken is en ik de lijnen vanuit de woonkamer zo lang mogelijk wil laten lijken. De kastdeuren (vakterm: fronten) worden strak, met zo min mogelijk zichtbare lijnen en hoogglans wit. Ertegenover komt een kastenwand met inbouw koelkast en oven. Gelukkig hoef ik de keuze van het materiaal nog niet definitief te maken, maar dit gaat waarschijnlijk een houttint/structuur worden als tegenhanger voor het hoogglans wit. Ik ga koken op een inductieplaat, dat valt mooi weg in het aanrechtblad en het is zo makkelijk schoon te maken. Het aanrechtblad is van composiet en taupe kleurig.

 

Gezelligheid!

De basis van de keuken is strak, daarom vind ik het belangrijk om het verder gezellig af te stylen. Met op het aanrecht een pot vol mooi kookgerei en een verzameling snijplanken voor de sier. Een gezellig kruidenplantje, keramieken servies en glazen voorraadpotten mogen ook een plekje in het zicht krijgen. Niet teveel, want het blijft een open keuken. Naast de kastenwand is nog ruimte over, ik zou het erg leuk vinden om daar een trolley neer te zetten waarop ik mijn koffiezetapparaat en waterkoker kwijt kan. Ik wil het liefst een heetwaterkraan, maar die dingen passen niet in mijn budget. En dan krijg ik ook nog een raam in de keuken met een vensterbankje waar ik iets leuks mee kan doen. Ik kijk er ontzettend naar uit om straks de keuzes voor de materialen definitief te kunnen maken en de keuken in het echt te zien, in plaats van op een tekening. Het lijkt me heel bijzonder om straks mijn eerste maaltijd te koken of cake te bakken in deze prachtige keuken. Ik denk dat ik koken straks véél leuker ga vinden. Nu houd ik de deur naar de keuken zoveel mogelijk dicht omdat ik hem vreselijk vind, dat is straks wel anders, want dan is mijn droomkeuken werkelijkheid.

Wishlist!

keuken-wishlist

  1. Een setje mooie theedoeken, LileSADi €37,50
  2. Keramiek serviesgoed, HK-living, vaatwasserproof €39,95
  3. Vintage trolley, BePureHome €279
  4. Zwarte trolley, Riverdale €84,90
  5. Verzameling snijplanken, HK-living, set van drie €40,60
  6. Heetwaterkraan (toch op mijn wensenlijstje), Quooker €1195
  7. Glazen weckpot, House Doctor €7,50
  8. Porseleinen snijplank (voor de sier), Madam Stoltz €12,50

Links naar producten bevatten affiliate links.

Meer over mijn droomhuis:

Mijn droomhuisBadkamerSlaapkamerWoonkamer
Of lees meer over de bouw van mijn huis.