Samenwerkingen

Mijn mooiste IKEA product

Dat ik van IKEA houd is geen geheim, een dagje IKEA is één van mijn favoriete uitjes en in mijn huis vind je naast bekend design ook veel spullen uit het Zweedse woonwarenhuis terug. Eén van mijn beste aankopen ooit is een vaas genaamd Jonsberg van IKEA in samenwerking met de Nederlandse ontwerpster Hella Jongerius. Hella ontwierp de vaas zodat iedereen een ontwerp van haar hand kon aanschaffen. Dat is precies waar IKEA voor staat: spullen van goede kwaliteit voor een betaalbare prijs, zodat iedereen van design kan genieten. Deze vaas staat aan het begin van mijn ontluikende liefde voor design en sleep ik al jaren met me mee.

Jonsberg – Hella Jongerius

Deze vaas kocht ik jaren terug, toen ik nog bij mijn ouders thuis woonde. Op mijn kleine kinderslaapkamer was het een groot item dat impact maakte. Met liefde verhuisde ik de vaas vervolgens mee tijdens mijn studietijd naar een antikraakpand en weer terug naar mijn ouders’ huis tot ik een baan vond en écht op mezelf ging wonen. Ze ging mee naar mijn appartement en met veel voorzichtigheid werd de vaas uiteindelijk verhuisd naar waar ik nu woon. Deze vaas is één van de eerste IKEA items die ik zelf kocht voor de mooi, ik zal een jaar of 16 geweest zijn. De vaas maakte indruk. Hoe kan het ook anders? Het is alles wat ik mooi vind: roze, goud, een ronde vorm en boven alles een vaas. Dit zou weleens dé vaas geweest kunnen zijn die mijn liefde voor vazen in alle soorten en maten aanwakkerde.

Och, wat houd ik van deze vaas. Zelfs met zo’n bloemenpracht erin blijft je oog naar de vaas zelf toe trekken. Meestal staat hij leeg, want ook zonder bloemen is het een eyecatcher. Ze past fantastisch in mijn interieur en veranderd dan ook regelmatig van plaats. Hoe ouder ik word en hoe meer mijn smaak zich ontwikkeld, hoe meer ik ook let op kwaliteit, gelukkig zag mijn 16 jarige zelf dat ook terug in deze vaas. Nu koop ik iets met de verwachting dat ik er niet snel op uitgekeken raak en dat het jaren mee kan gaan. En als ik er wel op uitgekeken raak, dat ik er een ander blij mee kan maken en het niet weg hoef te gooien. Vroeger kocht ik alles wat ik mooi vond, dat is niet zozeer veranderd, ik wil namelijk alleen dingen in huis die ik prachtig vind.

Goede kwaliteit hoeft niet duur te zijn en IKEA laat zien dat dit prima samengaat. Bij ieder productontwerp staat de prijs voorop, bij het verdere ontwerp wordt gezorgd voor een goede balans tussen vorm, functie, kwaliteit en duurzaamheid. Er is aandacht voor materiaalgebruik, zo is deze vaas van porselein, maar heb ik ook items in huis van bamboe en kurk, van die tijdloze materialen waarvan je weet dat het mooi blijft. Vanaf mijn 16e (dat is een enge 13 jaar geleden) heb ik een boel spullen verwelkomd en er weer afscheid van genomen, want je smaak ontwikkeld zich voortdurend. Maar deze Hella Jongerius blijft voor mijn gevoel altijd een lieveling, ik ben benieuwd hoeveel verhuizingen ze in de toekomst nog mee gaat maken!

Oproep: Van deze vazen zijn er vier verschillende soorten uitgebracht in 2005, helaas zijn ze nu niet meer te koop. Ik ben nog altijd op zoek naar de witte variant met een patroon van gaatjes. De rechtse op dit plaatje. Mocht jij deze in huis hebben en wil je mij daar heeeeeeel erg blij mee maken (uiteraard tegen een vergoeding) dan ben ik je eeuwig dankbaar. Mijn liefde voor vazen begon met deze vaas en hoewel het geen afsluiter zou zijn, zou de witte vaas een hoogtepunt zijn in mijn verzameling.

Dit is een samenwerking met IKEA.

Save

Save

Save

Save