Persoonlijk

Minderen van maart t/m mei: kleding

minderen-kleding
Begin deze maand nam ik me voor om flink te minderen met spullen. Ik wilde goed voorbereid beginnen, zodat ik niet huilend tussen een berg van spullen zou stranden. Ik las vier opruimboeken en begon met het uitzoeken van mijn kleding. Ik dacht dat het allemaal wel mee viel, maar ik bleek een halve kledingwinkel in huis te hebben.

   opruimboekenBoekenwijsheid

Ik las drie boeken over opruimen, overal stonden wel dingen in die me lieten nadenken. Na alle lyrische verhalen over het boek Opruimen! van Marie Kondo (een Japanse opruimgoeroe die opruimen tot haar levensdoel heeft gemaakt) kon ik het niet laten om haar boek te kopen en te lezen. En jeetje ik heb er echt een andere mindset van gekregen. Eigenlijk komen veel dingen uit haar methode wel terug in de andere boeken die ik las, maar dan in een paar zinnen. Kondo gaat dieper in op het aspect dat de spullen die je bezit invloed hebben op je gevoel en geest. Dat klinkt wat gek, maar toch is het zo. Ik werd moedeloos van al mijn spullen en nu ik bezig ben met opruimen voel ik me lichter en is het alsof ik meer grip krijg op mijn omgeving en mezelf.

Het leven is te kort voor rommel, sta jezelf toe om alles los te laten wat niet langer een doel in jouw leven dient. Opgeruimd huis – Donna Smallin

 

Bewaar alleen spullen waar je plezier aan beleeft en bedenk dat alles wat je bewaart tijd, aandacht, ruimte, energie en misschien zelfs geld van je vraagt, wil het in goede conditie blijven. Aan de slag met de huishoudcoach – Els Jacobs

 

Rommel is het zichtbare gevolg van uitgestelde beslissingen. Zodra je bezittingen invloed op je leven en je humeur krijgen is het tijd om daar wat aan te doen. Op rolletjes – Zamarra Oomes-Kok

Uit het boek van Kondo kan ik wel blijven quoten, ik kan me enorm goed vinden in haar methode en denkwijze. Als ik je één opruimboek mag aanraden, dan is het deze. Kort samengevat is haar methode: Omring je met spullen die je dierbaar zijn. Neem alles wat je hebt één voor één in je hand en bekijk het, krijg je er een goed gevoel van, dan houd je het. Bepaal wat je wilt houden, niet wat je weg wilt doen. Spullen hebben invloed op je geest en geven of nemen energie. Behandel je spullen met respect en aandacht. Opruimen veranderd je leven. En die verandering begon met het uitruimen van mijn kleding.

kledingbergAlle begin is moeilijk

Kleding opruimen is volgens KonMari het beste om mee te beginnen. Je moet categoriseren, dus álle kleding, overal vandaan halen. Daar begon het al, ik heb niet alleen een kledingkast op mijn slaapkamer, maar in totaal drie kasten verspreid over drie kamers én ook nog twee kledingrekken. Daar stond ik nooit zo bij stil, totdat ik alles verzamelde en op mijn bed legde. Ik wist wel dat ik vrij veel kleding had, maar dit was een berg. Een hele kledingwinkel.

Ik begon met mijn pyjama’s, want die leken me het makkelijkst om weg te doen. Niemand die ze ziet, dus het maakte niet uit wat ik zou houden of weg zou doen. Maar alle begin is moeilijk, ik vond het lastig om beslissingen te maken! Gelukkig ging het snel daarna een stuk beter, toen ik de smaak eenmaal te pakken had. Ik besloot per item wat ik wilde houden, vesten, jurkjes, colberts, dit koste me twee dagen. Ik was verrast hoe makkelijk ik sommige dingen weg deed, dingen die ik hiervoor jaren had bewaard, bijvoorbeeld omdat ze nog ‘nieuw’ en ongedragen waren. Dat vond ik altijd zonde, maar nu nam ik er eindelijk afscheid van. Ik kwam er gaandeweg achter dat ik sommige dingen waarvan ik van tevoren dacht dat ik ze weg zou doen, juist wilde houden en dingen die ik wilde houden vond ik ineens vreselijk staan. Heel gek. Vooral zomerkleding vond ik erg makkelijk om weg te doen. Misschien omdat ik die niet direct nodig heb, zoals Kondo beschreef. Misschien ook omdat het lekkere weer eraan zit te komen en ik de dingen die ik wegdeed niet meteen zou kiezen bij de eerste zonnestralen.

zakken-kledingWeg, weg, weg!

Mijn maat is al tien jaar hetzelfde. Daarom had ik denk ik ook zoveel kleding. Als alles nog past, waarom zou je het dan wegdoen? Maar mijn smaak in kleding is wel degelijk veranderd. Ik ontdekte al snel een patroon in dingen die ik weg deed. Daarom mag ik van mezelf de volgende dingen nooit meer kopen:

  • Kleding die wit/ of licht crème kleurig is. Ik ben er te bleek voor.
  • Korte vesten, ik draag alleen lange.
  • Vestjes met knopen: ik draag alleen vestjes die openvallen aan de voorkant.
  • Colberts: hoewel ik ze vroeger heel chique vond staan, vind ik ze nu te stijfjes.
  • Geen shirts met een waterval halslijn.
  • Geen strepen of kleine drukke prints: liever grote.
  • Niets met zakjes op de heupen.

Naast kleding, heb ik ook mijn tassen, schoenen en collectie sjaaltjes uitgedund. In totaal gingen er drie vuilniszakken naar de textielcontainer en vulde ik nog eens vijf andere zakken voor de rommelmarkt. Alles wat daar van overblijft krijgt ook een enkeltje textielcontainer. Het voelt echt heel fijn dat ik nu minder kleding heb, dat dingen die ik al jaren bewaar zonder duidelijke reden gewoon weg zijn. Ik heb nu lege planken in mijn kast, dat heb ik nog nooit gehad. Het is niet zo dat ik nu een minimalistische kledingkast heb (ik heb denk ik nog steeds meer kleding dan gemiddeld), maar nu zijn het kledingstukken die ik allemaal graag draag en die passen bij de stijl waar ik me nu prettig in voel. Binnenkort show ik je mijn kledingkamer, zoals hij altijd hoorde te zijn, maar nog niet eerder was!

zakken