Persoonlijk

Minderen van maart t/m mei

minderen-maar-tm-mei
Ik houd van kringlopen, tegen dingen aanlopen die ik eigenlijk niet echt nodig heb, maar die ik uit liefde mee naar huis sleep, om er soms even later weer op uitgekeken te zijn. Ik heb een huis met drie slaapkamers waarvan er één een soort opslag/ ik-weet-niet-wat-ik-ermee-moet-dus-zet-ik-het-hier-maar-neer kamer is geworden. Dat voelt niet goed. Ik wil een huis waarin ik op elke kamer trots kan zijn, dat ik niet bij het openen van een deur hoef te zeggen ‘eh ja, dit is een beetje een rommelkamer’. Of dat ik sowieso liever een kastdeur dichtlaat dan dat ik hem in gezelschap open trek, omdat er kans is op lawine gevaar. Ik wil het anders, minder. De komende drie maanden moet er heel veel weg.

rommel-lades

Teveel

Ik heb te veel, dat sluipt er zo in. Twee theepotten, drie melk en suiker setjes, meer dan dertig vazen. Kleding die ik al jaren niet gedragen heb. Hoe vaak gebruik jij twee theepotten tegelijk? Nou ik ook nooit. Ik gebruik ze überhaupt nooit, want ik schenk heet water gelijk vanuit de waterkoker in een glas. Ik wil legere kastjes en liever nog wil ik een hele kast weg, opruimen totdat ik minder opbergruimte nodig heb. Geen mandjes of bakjes of andere handige opbergers meer hoeven kopen om dingen in op te ruimen. Nog meer spullen kopen om andere spullen mee op te ruimen, zo krom eigenlijk. Ik wil minder, geen minimalisme, maar alleen mooie dingen. Dingen waar ik blij van word.

rommelLinks: die mooie brocante kast is van binnen niet zo mooi, al heb ik mijn best gedaan met opbergdozen. Rechts het opslaghok, met een rommelrek waar geen rommel bij kan, omdat er dozen vol rommel voor staan.

En nu écht!

Nu heb ik deze gedachtes wel vaker, dan ruim ik een kastje of een lade op en dat voelt goed, maar de rest van het huis blijft vol. Daarom wil ik het groots aanpakken, alle kamers en kasten bij langs. Alles wat dubbel is weg, alles wat ik niet gebruik weg. Geen dingen bewaren omdat het ‘zonde’ is om weg te doen. Ik wil liever één mooie dure ketting dan twintig goedkopere die wel leuk zijn. Daarnaast kijk ik uren op funda, dromend over een nieuwe woning en verhuizen. Vervolgens kijk ik rond in mijn huis en zie ik heel veel spullen. Spullen die allemaal mee zouden moeten naar een nieuw huis, maar die ik helemaal niet mee wil nemen.

Om te voorkomen dat ik halverwege het uitruimen van een kast binnen no-time zit te janken tussen een berg kleding wil ik mijn minderen van maart t/m mei actie goed voorbereid ingaan. Ik leende wat boeken bij de bieb en pakte het organizing boek dat ik al had weer eens onder het stof vandaan. Want ik wil alles wel netjes, maar ik ben er gewoon niet zo goed in. Ik heb niet voor niets een categorie met organizing tips, want ik wil niets liever dan een ordelijk huis. Aangestoken door de kriebels van een nieuw jaar, de aankomende lente en enthousiaste bloggers met dezelfde gevoelens (zoals de Groene meisjes) wil ik nu ook. Écht. En waarom zou ik daar niet over schrijven? Het lijkt me een geweldige stok achter de deur en wie weet hebben jullie er ook wel iets aan. Ik ben vast niet de enige die het anders wil!

opruimboeken

Ik stelde alvast wat doelen voor mezelf:

  • Geen ongebruikte, onnodige of dubbele dingen in huis
  • Een kast minder
  • Aan het einde op een rommelmarkt staan (altijd al eens willen doen)
  • Alles wat niet verkocht wordt op de rommelmarkt gelijk naar de kringloop brengen
  • Ik mag mezelf belonen met iets moois

Natuurlijk houd ik jullie op de hoogte. Ik zal beschamende voor- foto’s delen (zie ook hierboven), hopelijk ook opgeruimdere na-foto’s. Deel tips uit de boeken die ik al gelezen heb, zal schrijven over mijn rommelmarkt avontuur en hoop te vertellen over een groots succes, maar vast ook over onvermijdelijke missers.