Warning: include_once(inc/elementor-class.php) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/deb57516/domains/eenigwonen.nl/public_html/wp-content/plugins/twenty20/ttwenty.php on line 26

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening 'inc/elementor-class.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php53/usr/share/pear:/opt/alt/php53/usr/share/php') in /home/deb57516/domains/eenigwonen.nl/public_html/wp-content/plugins/twenty20/ttwenty.php on line 26

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/deb57516/domains/eenigwonen.nl/public_html/wp-content/plugins/twenty20/ttwenty.php:26) in /home/deb57516/domains/eenigwonen.nl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 1183
Plantenliefde: de planten in mijn huis - Eenig Wonen
Groen & Bloem Mijn Huis

Plantenliefde: de planten in mijn huis


Naast vaasjes, ben ik ook gek op planten. Waar ik begon met één plant, heb ik er nu achttien in mijn woonkamer staan en ik wil alleen maar meer. Heb ik weleens een cactus vermoord? Jazeker. Maar mijn ‘moeilijke’ kamerlinde groeit als kool. De ene plant heeft meer succes als de andere, zal ik maar zeggen. Maar dat ik 18 planten, een kat en mezelf in leven houd, daar ben ik best wel trots op :)

Chinees lantaarnplantje

Ik word blij van planten, hoe meer groen in huis, hoe beter. Een paar jaar geleden had je mij dat nooit horen zeggen. Toen had ik alleen een paar nepplanten, of ‘plastifloria‘ zoals we ze thuis noemden. Gelukkig ga ik nu voor het echte en komt plastifloria op geen enkele wijze mijn huis meer in. Ik voel me echt een trotse plantenmoeder als er nieuw blad groeit, of als de Pilea een babyplantje heeft gemaakt. Ik vind het wonderlijk om op mijn foto’s terug te zien hoe snel een plant groeit. Mijn meest favoriete plant is het Chinees lantaarnplantje, die je hierboven ziet. Het eens zo kleine plantje sliert nu sierlijk over de grond. Ik krijg het niet over mijn hart om hem bij te knippen. Dit hangplantje wordt ook wel ‘string of hearts’ genoemd, door de hartvormige blaadjes. Dit is zo’n plantje dat ik graag cadeau geef aan anderen. Ik vind de kleur ook zo mooi, een beetje grijs-groenig en paars aan de achterkant.

Pilea Peperomioides

Dé instagram hit van de afgelopen tijd is de Pilea Peperomioides, of pannenkoekenplant. De naam dankt hij natuurlijk aan het grappige ronde blad. En aangezien ik gek ben op ronde vormen in het interieur kon deze niet achterblijven. De Pilea is een super makkelijk plantje dat je graag laat smelten door mini baby-plantjes te maken. En die kun je dan weer verpotten als het peuter-Pilea’s zijn en aan een ander geven, planten zijn altijd één van de beste dingen om cadeau te doen. Mijn Pilea heeft op dit moment twee mini’s en deze keer laat ik ze zitten zodat de plant iets voller kan groeien. Ik heb foto’s gezien van prachtige oude Pilea die echt énorm zijn en dat wil ik ook!

Calathea Insignis

Calathea is een plant die in heel veel soorten komt, ik heb er drie. Al het blad is prachtig qua tekening. De soort op deze foto heet Calathea Insignis. De plant ziet er ‘s avonds anders uit dan overdag, want dan vouwt hij zijn bladeren omhoog waardoor je de paarse achterkant te zien krijgt. Heel erg mooi! Nieuw planten koop ik het liefst in klein formaat, omdat ik het zo leuk vind om ze te zien groeien.

Kokospalm

De kokospalm groeit uit een soort kokosnoot en heeft maar enkele bladeren, die vrij groot zijn en daarmee in één keer wat toevoegen aan je kamer. Een plant met weinig onderhoud, waar ik van hou. Een beetje tropisch en gewoon te koop bij de supermarkt. Zie je mij weer lopen met een enorme plant onder de arm naast een boodschappentas. Tja. Als iets liefde op het eerste gezicht is, moet je gewoon niet zo moeilijk doen toch?

Erwtenplantje

Het ertwtenplantje heet officieel Senecio rowleyanus, maar dat kan niemand onthouden. In het Engels wordt hij ook wel ‘string of pearls’ genoemd. Dit geinige hangplantje heeft zeker wat weg van doperwten. Mijn plantje staat nu nog even in de keuken, maar ik heb een prachtige goudkleurige hangende bloempot gekocht waar hij de show in mag gaan stelen. De strengen vol kleine en grote ‘erwtjes’ staan heel speels en het plantje heeft een frisgroene kleur. Ik vind het leuk wanneer planten niet allemaal dezelfde kleur groen hebben.

Calathea white star

Nummer twee van de Calathea’s. Eén van mijn nieuwste aanwinsten, waar ik heel blij mee ben. Ik ben gek op mijn plantentafeltje vol kleinere plantjes, maar één zo’n grote ernaast maakt het meer een geheel dan ik van tevoren had verwacht! Deze plant heeft een prachtige tekening van witte strepen, het nieuwe blad heeft nog wat roze erbij, wat hem extra mooi maakt. Een elegante plant.

Kamerlinde

De kamerlinde staat erom bekend dat hij wat moeilijker is in de verzorging. ‘Een uitdaging’. Ik vind dat reuze meevallen want de plant groeit als kool en blijft maar nieuw blad aanmaken. Het enige verschil dat ik merk is dat deze plant vaker water nodig heeft. Soms laat hij al het blad heel dramatisch hangen, maar met een extra plens water is dat zo opgelost. De nieuwe bladeren beginnen klein, maar het blad wordt reusachtig, groter dan mijn handen. Het blad van de kamerlinde voelt lekker zacht aan en de kleur is heel mooi lichtgroen.

Monstera deliciosa

Deze Monstera is niet erg mooi meer, maar het was één van mijn eerste planten, drie jaar geleden en ik kan hem gewoon niet weg doen. Normaal hebben deze planten zo’n steunpaal in het midden, maar deze moest ik weghalen omdat kater Pip het voor een krabpaal aanzag en de plant met pot en al omver trok. En daarna is het eigenlijk nooit meer wat geworden. Hij maakt geen nieuw blad meer aan en is in het midden wat kaal, een beetje een sneu gezicht. De vorm van het blad vind ik wel echt heel mooi, door de kenmerkende gaten wordt de plant ook wel ‘gatenplant’ genoemd.

Blauwvaren

Het blad van de blauwvaren heeft een blauw/grijzige gloed over zich heen, een bijzondere bladkleur dus waar hij ook z’n naam aan dankt. Nieuw blad begint als een klein krulletje en uiteindelijk wordt het blad erg lang. Een plant die lekker een beetje wild om zich heen groeit en een speelse bladvorm heeft.

Anthurium

Deze plant heb ik overgenomen van iemand anders en is dus al wat ouder, dat is goed te zien want hij is vol en groot! Stiekem baal ik ervan dat de bloemen rood zijn, en voorheen knipte ik ze er altijd uit (rood staat gewoon niet bij de rest van mijn inrichting). Maar ik heb besloten dat de plant mag zijn wie hij is mét rode bloemen.

Plantentafeltje

Ah, een favoriet plekje in huis is mijn plantentafeltje. Waarop ik los ga met allerlei bloempotjes en kleinere planten. Hier veranderd heel vaak iets. Je ziet hier een Sanseveria (het meest achterin met een gele streep langs het blad), een Sanseveria mikado (de sprieten), een witte Orchidee die uitgebloeid is op het moment, vetplantjes waarvan ik de naam niet weet en een Calathea triostar die je op de laatste foto ziet. Met prachtig groen/ wit / roze blad, dat aan de achterkant hardroze is.

Ik ben gek op mijn planten en er komen er steeds meer bij, er zijn ook een aantal soorten die ik op mijn wensenlijstje heb staan en die maar moeilijk te vinden zijn. Zoals de prachtige paarse Oxalis die op vlinders lijkt (deze wil ik zoooooo graag!) en een Begonia maculata met stippen op het blad. Denk je nu, nou planten zien er leuk uit, maar het is niets voor mij? Probeer het toch. Ik begon met één en kijk me nu eens. Ik geef ze allemaal één keer per week een beetje water en de kamerlinde twee keer. Verder heb je er geen omkijken naar! Vooral Sanseveria soorten zijn niet stuk te krijgen dus dat zou een goed eerste keuze zijn. Heb jij ook een plantenverzameling?

 

Save

Save

Save