Wonen

Tips voor verzamelingen in huis

verzameling
Ik vind het altijd leuk als mensen iets verzamelen en de verzameling laten zien in hun huis, dat maakt het persoonlijk. Zo’n collectie zegt iets over je interesses en wat je mooi vindt. Sommige mensen slaan een beetje door in hun verzamelwoede waardoor het al snel rommelig word in plaats van een mooi geheel. Aan de hand van foto’s van geslaagde verzamelingen, geef ik je tips waarmee je je eigen collectie ook de show kan laten stelen!

Klik op de foto’s voor de bron.

camera verzamelingDeze mensen verzamelen camera’s, op het kastje staan er een aantal, maar je oog wordt getrokken naar de camera’s aan de muur. De meest bijzondere camera’s hebben een speciale plek gekregen op de muur, zoals in een museum. Ook hangen de camera’s op ooghoogte. Al heb je geen verstand van camera’s, je wéét dat dit bijzondere exemplaren zijn doordat ze een eigen omlijsting hebben. Wat hier ook werkt is dat er evenveel ruimte tussen de lijsten zit.
collectie bordenHier zie je een mooi plaatje van een borden collectie. Je zou ze op kunnen stapelen in de keuken, maar aan de muur komt hun schoonheid pas goed naar voren. Hoewel alle borden verschillend zijn, vormen ze toch een eenheid. Dat komt omdat elk bord een afbeelding van een bloem laat zien, alle borden zijn rond van vorm en de kleuren wit, blauw en rood komt in bijna alle borden terug. Je krijgt eenheid in je collectie door te zoeken naar overeenkomsten. Maak op basis van de terugkerende kenmerken (kleur, formaat, vorm, patroon etc.) een selectie. Wat dit plaatje helemaal afmaakt is dat het bloemenpatroon van de borden terugkomt in de doos op het bureautje en in het kussen op de stoel. Met deze accessoires wordt de verzameling versterkt. De tak ondersteunt het natuurthema van de bloemen op de borden.

steen verzamelingWie heeft er als kind geen steentjes geraapt? Deze stenen lijken niet zo bijzonder, maar door ze een opvallende plek in de woonkamer te geven lijken ze gelijk zeldzaam. De stenen liggen perfect op een rij, met steeds dezelfde hoeveelheid afstand tussen iedere steen. Zo krijgt elke steen evenveel aandacht. Op de bank ligt een kussen met een afbeelding van stenen en de gebruikte kleuren passen goed bij elkaar, waardoor de stenen de inrichting compleet maken. Op de achtergrond zie je nog een verzameling aan de muur hangen, doordat alles in dit interieur met de natuur te maken heeft kan dit prima zonder dat de verschillende verzamelingen met elkaar botsen. Alles vult elkaar aan.

verzameling spiegelsIn deze badkamer hangt een collectie spiegels. Hoewel de spiegels allemaal een andere vorm hebben, werkt het fantastisch. Spiegels hebben een neutrale kleur en weerkaatsen het licht. De spiegels staan ongeveer even ver uit elkaar. Maar wat hier vooral goed werkt is de plaats. Waar vind je spiegels? Juist, in de badkamer. Daarom is het helemaal geen gek idee om héél veel spiegels in de badkamer te hangen. Laat een verzameling zien in een kamer waar het voorwerp van nature voorkomt. Geef je collectie theepotten, bakvormen en serviesgoed bijvoorbeeld een plaats in de keuken.

verzameling lampenverzameling klokkenEen oneven aantal doet het altijd goed. Twee of vier klokken of lampen staan leuk, maar drie of vijf nog leuker! De lampen hebben allemaal een andere kleur, maar er zijn twee soorten lampen gebruikt, waardoor het niet too much wordt. De kleuren van de lampen komen terug in de boeken, de bloemen en het schilderij. Het vaasje is van glas, net als de lampen. De verschillende objecten complementeren elkaar. Al met al veel kleur, maar tegen de witte achtergrond blijft het rustig. De klokken collectie bestaat uit één soort klok, namelijk de koekoeksklok. Ze hebben een eigentijds uiterlijk gekregen met verf in pasteltinten. De kleuren van de klokken liggen dicht bij elkaar en komen terug in de vloer. Ook hier doet de witte achtergrond de collectie goed uitkomen.

schilderijen verzamelingDeze collectie lijkt misschien wat druk. Allemaal verschillende groottes,  allerlei kleuren en dan staat er ook nog vanalles voor. Toch werkt het, de schilderijen hebben allemaal hetzelfde onderwerp, bloemboeketten. De schilderijen hebben donkere en lichte achtergronden en zijn hier goed op verdeeld. Het schilderij dat op de tafel staat, betrekt de schilderijen aan de muur bij de voorgrond. De blauwe en gele kleuren uit de schilderijen komen terug in de kandelaars en glazen vazen, en trekken zo deze kleuren meer naar de voorgrond. De donkere lamp en tafel complementeren de schilderijen met donkere achtergrond, terwijl de lichtere kandelaars en vazen hetzelfde doen met de lichtere schilderijen.

verzameling neerzettenDeze keramieken potten verzameling staat in een groep op een tafeltje, zo komt het beter tot zijn recht dan verspreid door het huis. De kleinste vazen staan vooraan. De vazen hebben geen opvallende vorm of kleur, waardoor het geheel saai zou kunnen worden. De ronde, liggende vaas breekt het tafereel door de afwijkende vorm en maakt het geheel spannender. De bos bloemen brengt kleur waardoor je graag naar de vazen kijkt. De collectie wordt extra benadrukt doordat het keramiek wordt uitgelicht met een lamp.

verzameling in huisAan deze muur hangt een verzameling van planten takken en bladeren. Elk plantje is ingelijst, de lijsten hangen in een bepaald patroon (vier bij acht) en met een bepaalde afstand ertussen aan de muur. Tegen de zwarte achtergrond komen de takjes goed uit. De plant naast de bank brengt het planten thema tot leven.

verzamelingenDeze niet alledaagse collectie van motorhelmen past perfect in dit interieur, waar zwart de hoofdkleur is. De helmen zijn gesorteerd op soort en lopen van groot naar klein. De gekleurde helm met Amerikaanse vlag is springt eruit en tilt de verzameling naar een hoger niveau.

 

Tips voor je verzameling op een rijtje:

 • Geef je verzameling een speciale plek
 • Stel niet alles tentoon, maar maak een selectie
 • Zet je verzameling bij elkaar in een groep
 • Zet kleine voorwerpen voor grote voorwerpen
 • Als je collectie aan de muur kan hangen, laat het dan op ooghoogte hangen
 • Laat ruimte om je verzameling heen
 • Laat eenzelfde afstand tussen de voorwerpen
 • Omlijst je voorwerp of lijst het in
 • Zoek naar overeenkomsten in je verzameling (kleur, vorm, materiaal, formaat) en versterk deze
 • Laat bepaalde kenmeren uit je verzameling terug komen in de omgeving en accessoires
 • Zet de verzameling in een ruimte waar het van nature voorkomt (zeepblokken in de badkamer, snijplanken in de keuken)
 • Groepeer in oneven aantallen
 • Laat iets uit de achtergrond terugkomen in de voorgrond
 • Kies voor een witte of zwarte achtergrond
 • Licht je collectie uit met een spotje of lamp
 • Kies voor eenzelfde onderwerp, vorm of soort binnen een productgroep
 • Maak het spannend met één afwijkend object

Heb jij een verzameling in huis? Wat verzamel je?