Wonen

Trendkleuren voor 2014

kleuren-2014
Akzo Nobel voorspelt trends en kleuren. Voor volgend jaar hebben ze kleuren gevangen in vijf trends, van lichte grijstinten en pastels tot in het oog springende felle kleuren. De trendkleur voor 2014 is teal. Kijk verder voor alle trendkleuren voor aankomend jaar.

Bron beelden: colour futures

teal-2014Teal is dé trendkleur voor 2014. Teal is een combinatie van groen en blauw tinten en laat zich goed combineren met hout, rozetinten en okergeel. Naast de trendkleur zijn er vijf kleurenpaletten:

  1. Silent revolution
  2. Margin of proof
  3. Urban folk
  4. Secret garden
  5. Do it now!

 Silent revolution

silent-revolution-kleurpaletsilent-revolutionHet palet van Silent Revolution bestaat uit subtiele kleuren en ademt eenvoud. Een combinatie van verschillende wit- en natureltinten. Ze geven een kalmerend, verstild effect. In combinatie met natuurlijke materialen wordt dat effect versterkt. Het zijn geen koele wittinten, maar wittinten met een warme ondertoon. De diepere kleuren uit dit palet zijn ingetogen en licht vergrijsd.

Achterliggende gedachte: Het verschuiven van de extroverte naar de introverte persoonlijkheid en de verschuiving naar bedachtzaam en ingetogen design. Niet meer alsmaar meer willen hebben, maar bewuster afvragen wat je nodig hebt. Terug gaan naar jezelf in plaats van groepsprocessen.
Combineren met: natuurlijke materialen en texturen.

Margin of proof

margin-of-proof-kleurenpaletmargin-of-proofHet palet van Margin of Proof heeft een ‘mannelijke’ uitstraling en bestaat uit natureltinten en krachtige accentkleuren als smaragdgroen. De kleuren scharlaken, okergeel en diep turquoise zijn een volwassen alternatief voor de primaire kleuren rood, geel en blauw. Dit kleurenpalet wil een architectonische en grafische uitstraling laten zien.

Achterliggende gedachte: De snelheid van het leven. De druk om het beste uit jezelf te laten en balans te houden tussen werk en gezin, een manier om hiermee om te gaan is door alles bij te houden, cijfers geven houvast. Het analyseren van resultaten en op basis daarvan doelen stellen is van het bedrijfsleven naar het persoonlijk leven overgegaan.
Combineren met: donker hout, marmer, kurk en beton.

Urban folk

urban-folk-kleurenpaleturban-folkHet palet van Urban Folk is bestaat uit rijke en warme tinten. Het palet vertaalt het familiegevoel en traditie. Het zijn levendige, vriendelijke kleuren. Een combinatie van tinten uit dezelfde familie zoals aubergine en bordeaux vormen een harmonieus geheel. In combinatie met een contrastkleur zoals okergeel kun je een persoonlijk tintje meegeven aan het kleurenpalet. Dit is een trend die teruggaat naar vroeger maar dan op een moderne manier.

Achterliggende gedachte:
In onzekere tijden richten we ons op wat we kennen en begrijpen. Tradities en gemeenschapsgevoel. Tijdens de industriële groei is er een vlucht naar de stad, waar nu steeds meer mensen van terugkomen op zoek naar een beter evenwicht. Het heden verrijkt via het verleden.
Combineren met: zijde en stoffen.

Secret garden

secret-garden-kleurenpaletsecret-gardenHet palet van Secret Garden bestaat uit zachte lila, grijze en groentinten. Lichte pastels die romantisch en geheimzinnig tegelijk zijn. Dit is een vrouwelijk kleurenpalet met rokerige tinten die perfect zijn om ton-sur-ton combinaties te maken. Een teer en fijn kleurenpalet.

Achterliggende gedachte:
De magie en mysterie van het eerste ochtendlicht of het begin van schemering. Deze trend onderzoekt het idee dat je het vluchtige, nauwelijks aanwezige en kortstondige op een of andere manier kunt vastleggen. Het gevoel van tijdelijkheid.
Combineren met: subtiele, halftransparante materialen als voile, kant en matglas.

Do it now!

do-it-now-kleurenpaletdo-it-nowHet palet van Do it now! bestaat uit een kleurrijke mix van felle kleuren. Een combinatie van allerlei blauwtinten, felgeel, hardgroen, lime, paars en knaloranje. Energieke kleuren waarmee alles kan, vloeken, contrasteren, combineren en mengen.

Achterliggende gedachte:
Deze uitbundige kleurtrend is gestoeld op het idee dat je ook zomaar iets kunt aanpakken, gewoon omdat je er zin in hebt. Eerst doen en dan denken. Geen langdurige projecten, maar iets dat je nu wilt veranderen.
Combineren met: plywood.

Wat is jouw favoriete kleurpalet voor 2014?