Persoonlijk

Van blog naar beroep? Ik als interieurstylist?


Al een tijdje mag ik mezelf ondernemer noemen, al voelt het niet alsof ik dat ben. Bloggen is voor mij nog altijd een hobby, naast mijn werk. Iets waar ik veel plezier aan beleef en ja, waar ik af en toe iets extra’s mee verdien. Een parttime job naast mijn fulltime job. Sinds anderhalve maand gooi ik daar ook nog even een opleiding bij. Een opleiding die je vast niet zal verbazen en die ik al jaren wilde doen: interieurstyling.


Zoals je een tijd terug kon lezen is mijn werk een onzeker beroep. Al is die allesverlammende onzekerheid van toen nu voorbij, het is duidelijk dat wanneer er niets verandert qua vluchtelingenstroom, mijn baan op het azc volgend jaar ophoudt. Niemand kan voorspellen hoe het loopt. Misschien kan ik gewoon blijven, misschien moet ik ergens anders gaan werken, of in een andere functie, misschien wordt onze locatie in januari gesloten. No one knows. Ik heb besloten dat ik me niet langer gek laat maken, zolang ik nog werk heb, werk ik. En als dat stopt dan zie ik dat dan wel weer. Omdat mijn werk altijd al onzeker is geweest zijn er goede regelingen om je verder te helpen mocht het stoppen. Zoals een potje dat je kunt besteden aan een cursus of opleiding. Nu kan ik doen wat al jaren op mijn wensenlijstje stond: het volgen van een opleiding tot interieurstylist.

Interieurstylist, ik?

Dat ik houd van interieur zal niet als een verrassing komen. Het is iets waar ik al mijn hele leven op de één of andere manier mee bezig ben geweest.  De reden dat ik deze blog ben gestart. Altijd had ik de wens om er méér mee te doen. Maar wanneer? Het moet gezegd dat dit niet de beste periode is, maar als ik het nu niet doe, wanneer dan wel?

Op 1 mei begon ik met de opleiding interieurstyling en in december rond ik het -als alles goed gaat- af. Ik heb elke week een avond les en krijg veel huiswerk mee, wat dan weer in de les wordt besproken. Dus naast een fulltime baan en parttime blog/hobby/onderneming besteed ik nu ook nog zo’n 12 uur per week aan interieurstyling. Heel erg leuk, maar ook lastig om die balans waar ik zo naar zocht te vinden. Ik doe alles of ik doe niks, op dit moment is dat dus alles. Want natuurlijk wil ik ook gewoon nog series bingewatchen op Netflix en wijn drinken met vriendinnen. Mijn leven is misschien nog nooit zo vol geweest, maar ik geniet er erg van. Het lijkt erop dat ik ineens toch een extraverte kant begint te ontwikkelen. Ik probeer te blijven bloggen op regelmatige basis, maar mochten er eens wat meer dagen zitten tussen het verschijnen van een nieuwe blogpost, dan weet je waar dat door komt.

Wat leer je nu met zo’n opleiding? Ik weet nu het verschil tussen een collage en een moodboard en hoe je een moodboard vertaald in een interieurplan. Ik krijg en geef presentaties over de huidige interieurtrends. Ik ken de belangrijkste interieurstijlen uit mijn hoofd, weet wat daar wel en niet onder valt en hoe een combinatie van die stijlen eruit ziet. Ik leer meubels op schaal te tekenen in een plattegrond en dat is nog maar het begin. Ik ben benieuwd naar wat ik nog meer zal leren de komende maanden en wie weet mag ik mezelf aan het einde van dit jaar dan wel interieurstylist noemen. Volgens de lerares zal ik mijn eigen interieur waarschijnlijk compleet om willen gooien na het volgen van deze opleiding, wie weet?

Van blog naar beroep?

Of ik er echt mijn beroep van zal maken weet ik niet. Daarvoor vind ik mijn huidige werk eigenlijk te leuk. Ik zou het hebben van collega’s heel erg missen en waarschijnlijk vervallen in elke dag in een joggingbroek op de bank achter de laptop zitten. Niet een beeld waar ik heel vrolijk van word. Maar het lijkt me wel erg tof om er iets mee te kunnen doen! Om niet alleen mijn eigen interieur vorm te geven, maar af en toe advies te kunnen geven aan anderen. Al vrij vaak krijg ik via de mail verzoeken van lezers of ik ze ergens interieuradvies over kan geven. En altijd vind ik dat lastig, want ik ‘doe maar wat‘ en het gaat ‘op gevoel‘. Met deze opleiding leer ik onderbouwde keuzes te maken en advies te kunnen geven dat echt ergens op slaat. Volgens mij is het maar weinig mensen gegund om echt hun brood te kunnen verdienen met het geven van interieuradvies, maar het lijkt me natuurlijk fantastisch om te doen. Misschien kan ik er dan twee parttime banen van maken, dat zou wel echt een droom zijn die uitkomt!

Save

Save

Save