Huishouden & Organizing

Voorjaarsschoonmaak tips&tricks

voorjaarsschoonmaak3
De warmte en het licht van de lente zorgen ervoor dat je alles met een frisse blik bekijkt. Het begin van de lente is dan ook een goed tijdstip om de boel aan te pakken. Oké, het weer is op het moment niet echt om over naar huis te schrijven, maar schoonmaken moet toch gebeuren dus je kunt maar beter een paar goede tips bij de hand hebben! Benieuwd hoe je schoonmaken leuk(er) kan maken? Lees dan verder voor de beste tips & tricks!

 

Tip 1: Maak het leuk. Schoonmaken is niemands hobby, maar als je de boel weer netjes hebt geeft dat wel een fijn gevoel. Zo maak je deze klus leuker:

  • Zet de deuren en ramen open als het weer het toelaat. De frisse wind en het licht geven je energie.
  • Stel een lijst met je favoriete muziek op en speel dit af onder het schoonmaken, lekker hard mag, meezingen ook (vals zingen is hierbij geoorloofd).
  • Zorg voor leuke schoonmaakspullen, doekjes in je favoriete kleur, een afwasborstel met een printje en schoonmaakhandschoenen met veren. Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat, dus trakteer jezelf op een paar geinige schoonmaakbenodigdheden en ga vrolijk aan de schoonmaak.
  • Doe het samen. Strik je moeder, zus of een vriendin om samen schoon te maken, dat is gezelliger en je bent sneller klaar. Wees wel zo aardig om haar dan ook te helpen wanneer jouw huis schoon is

voorjaarschoonmaak2
Tip 2:
Plannen. Schoonmaken kost tijd. Je kunt natuurlijk beginnen zodra je de eerste schoonmaak-kriebels voelt. Maar het is ook wel handig om een dag(deel) in te plannen waarop je gaat schoonmaken. Zo wordt je niet gestoord en kun je in één keer door.

  • Zorg dat je voor die tijd alles in huis hebt wat je nodig bent voor de schoonmaak, zodat je niet terwijl je druk bezig bent nog naar de winkel moet sprintten voor een pak schuursponsjes.
  • Bedenk wat je precies wilt gaan schoonmaken. Ga je voor grondig en fris je het hele huis op, of doe je één kamer of één lade? Als je net zoals ik gek bent op het maken van lijstjes, maak dan een lijst van de dingen die je in ieder geval wilt doen en maak schoon aan de hand van je lijstje.

voorjaarsschoonmaak
Tip 3: Volgorde.
Eerst dweilen en daarna afstoffen kan, maar is niet erg effectief. Maak schoon volgens een bepaalde volgorde.

  • Doe meerdere klusjes tegelijkertijd. Begin met de dingen die tijd nodig hebben om in te trekken (bv wc reiniger) of die doorgaan terwijl jij wat anders doet (afwasmachine, een was draaien).
  • Begin met opruimen, maak daarna schoon. Haal alle overbodige spullen weg. Het lijkt gelijk netter en je hoeft minder schoon te maken doordat je niet alles hoeft op te pakken. Pak een zak of doos en loop door de kamers, alles wat je niet meer leuk vind, wat stuk is, of wat je niet meer gebruikt (nee, ook niet over een half jaar) mag weg. Gooi spullen weg, breng ze naar de kringloop of verkoop het op marktplaats.
  • Eerst droog, dan nat. Stof eerst af en stofzuig en dweil daarna, als je eerst stof gaat zuigen en dan afstoffen dwarrelt alles naar de grond en kun je opnieuw beginnen, daar zit je dus niet op te wachtten.
  • Werk van boven naar beneden, dus ga eerst met een plumeau die stofnesten in de hoeken van je plafond te lijf en haal eerst een doekje over de bovenkant van de kast voordat je je op de tafel of vloer stort. Of neem het nog letterlijker en begin bij de zolder, dan de kamers op de bovenverdieping en als laatste de onderste woonlaag (alleen voor echte die-hards).

voorjaarsschoonmaak4
Tip 4:
Beloon jezelf en geniet. Is alles weer stof-vrij en opgeruimd? Good job! Beloon jezelf voor je harde werk met iets leuks. Geef jezelf de tijd om een tijdschrift te lezen met een kop thee, koop een mooie bos bloemen of houd een marathon van je favo tv-serie. Doe iets wat je gelukkig maakt en geniet van het resultaat!