Dingen die ik wel/niet ga missen aan dit huis

bloemen
Met een verhuizing in het zicht ga je nadenken over waar je tot nu toe hebt gewoond. Daarvoor is het gewoon een vaststaand gegeven en denk je er niet zo over na. Langzaamaan neem ik afscheid van dit appartement, waar ik zo’n drie jaar heb gewoond. En dat doe ik met veel plezier, want hoewel dit huis best prettig wonen is, zijn er ook veel dingen waar ik me al die jaren aan heb geërgerd. Ik vertel je de dingen die ik ga missen aan dit huis, en welke niet, met een spiksplinternieuw huis in het verschiet.

Dingen die ik wel/niet ga missen aan…

Het wonen op een verdieping:

Het uitzicht, ik heb een heerlijk vrij uitzicht. Ik kijk uit op een wandelpad waar mensen hun honden uitlaten, een kanaal en weilanden. In de zomer varen er ontzettend veel bootjes voorbij, dat is leuk om te zien, ik krijg er altijd een ultiem zomers gevoel van. De zonsondergangen zijn adembenemend. Dat ik uitkijk op boomtoppen vind ik prettig, het geeft me een gevoel van vrijheid en veiligheid. Ik ga niet missen dat ik beneden op de parkeerplaats ben en me dan bedenk dat ik mijn mobiel vergeten ben mee te nemen, waardoor ik weer in de lift of met de trappen vier verdiepingen omhoog moet. Of dat ik voor mijn deur sta en bedenk dat mijn mobiel nog in de auto ligt. Tja het is altijd mijn telefoon die ik vergeet.

1

Het wonen in deze buurt:

Ik woon aan de rand van de stad en niet bepaald in de buurt van het centrum, maar wel dichtbij een mini winkelcentrum waar ik alles kan vinden wat ik nodig heb, met de fiets ben ik er zo. Ook een tankstation en uitvalswegen zijn vlakbij. Sommige flatbewoners en de conciërge kom ik regelmatig tegen, na zoveel keer ‘hoi’ zeggen en korte gesprekjes in de lift is het net alsof je ze kent. Wat ik niet ga missen is de rest van de buurt. Ik woon in het deel van de stad dat niet echt goed bekend staat, laten we het een prachtwijk noemen, want dat klinkt wat vriendelijker dan ‘de achterbuurt’. Ik maak hier soms rare dingen mee, mensen die hun hond uitlaten in een badjas en de politie is hier ook met enige regelmaat te vinden. In de zomer kan ik genieten van barbecues en feestjes met prachtige muziek waar de hele buurt van mee mag genieten.

De buren:

Wie mijn buren zijn, daar heb ik eigenlijk geen flauw idee van, behalve dat er naast mij een oud omaatje woont die niet van katten houdt. Wat ik wel ga missen zijn de buren ergens boven met een -zo stel ik mij voor- oude Friese hangklok. Die hebben mijn ouders thuis ook en als kind telde ik graag de klokslagen als ik op bed lag, door die buren kan ik dat nu nog, een beetje jeugdsentiment. Sowieso vind ik de geluiden van iemand die aan het stofzuigen is of een draaiende wasmachine best prettig, het idee dat er leven om je heen is, denk ik. Buren die ik niet ga missen zijn de buren die gaten boren om middernacht, die wiet roken in de lift of hun hond in de lift laten zeiken. De lift is eigenlijk wel de grootste ergernis die ik hier heb! Ook de bovenbuurvrouw ga ik niet missen, en dan vooral om haar zangkunsten. Van opera en toonladders tot kinderliedjes, alles passeert de revue, de hele dag en met een hele hoge stem. Het is vast een schat van een mens, maar ik word gek van haar zangkunsten, die ze ook tot na 23.00u voortzet.

2

Dit huis zelf:

Wat ik wel zal gaan missen is dat alles gelijkvloers is, ik hoef niet met een slaperig hoofd de trap af om ontbijt te maken en de stofzuiger trek ik zo het hele huis door. Dat zal straks wel anders zijn, traplopen it is. Ik heb nu de luxe van een bijkeukentje, dat ga ik straks ook wel missen! Het is fijn om een aparte ruimte te hebben voor de vriezer, stofzuiger en voorraad. In mijn nieuwe huis zal ik alles kwijt moeten in de keuken of de trapkast, die een behoorlijk stuk kleiner zal zijn dan mijn geliefde bijkeukentje. Wat ik niet ga missen is eigenlijk heel veel. Zo ga ik niet missen dat het klimaat hier beroerd is, in de winter zit ik te klappertanden en in de zomer krijg ik de hitte het huis niet uit. Het waait in mijn keuken en er zit geen raam in de slaapkamer die ik even lekker open kan zetten. Maar ook dat de vorige bewoners dit huis zo smerig hebben gemaakt, drie centimeter kalkaanslag in de douche, keukendeurtjes die ik niet aan durfde te raken van de vettigheid en andere ondefinieerbare zaken. Wat ik niet ga missen is de slechte lichtinval in dit huis, het staat eigenlijk net niet goed, s’ avonds is het licht in de keuken, maar in de woonkamer heb ik alleen ’s ochtends zonlicht, wat het best een donkere ruimte maakt. Wat zal ik genieten van zonovergoten dagen in mijn tuin. Wat ik echt, echt, echt niet ga missen is de douche. Hij is zo klein dat ik permanent rondloop met blauwe plekken omdat ik me altijd stoot aan alle hoekjes en vooral de radiatorknop weet me goed te vinden. Er is geen raam in de douche en de afzuiger werkt niet echt, dus moet ik douchen met de deur open. En dat is fris. De ongevraagde wisseldouches die ik elke douchebuurt krijg kan ik ook wel missen, bij een gemiddelde douchesessie sta ik toch al snel 10x onder een koude straal water. Vast heel gezond voor mijn lichaam enzo, maar nee, liever niet.

4

Waar ik ontzettend naar uit kijk:

Het betrekken van een huis dat nieuw is, waar ik de eerste bewoner van ben, waarin alles nog onaangeraakt en schoon is en blijft. Een huis dat ik zelf kan indelen, waarin ik heb bepaald hoe de keuken eruit komt te zien, dat er muren doorgebroken worden, dat het echt mijn huis wordt. Dat het huis zo heerlijk licht zal zijn door de ramen en de ligging, dat ik kan gaan genieten van de zon in mijn eigen tuin, in plaats van dat ik uit moet wijken naar de tuinen van anderen (hoewel dat heel gezellig is natuurlijk). Een vaatwasser in de keuken, het is echt erg, maar hier kijk ik misschien nog wel het meeste naar uit! Nooit meer ellenlange handafwas, geen rommel meer op het aanrecht waar ik een schuldgevoel van krijg. Mensen met trots kunnen ontvangen in mijn huis en vooral de buurt, nooit meer de vraag krijgen ‘voel je je hier wel veilig, ’s avonds?’. De kat vrij kunnen laten in de tuin. Ik ben zo benieuwd hoe Pip zal reageren op het vrij rond kunnen lopen in een tuin, tussen de planten snuffelen, op vogeltjes jagen. Dat ik straks op fietsafstand van mijn werk en sport woon, iets langer kan uitslapen en geen autoruiten meer hoef te krabben (als ik mezelf kan overhalen om in de kou te gaan fietsen natuurlijk). En vooral kan ik niet wachten om het nieuwe huis straks helemaal naar mijn eigen smaak in te richten!

Save

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 reacties

 1. Aaah zo gek eigenlijk hè, dat je je buren eigenlijk niet écht kent. Ik weet ook wie er direct naast en onder ons wonen, maar daar heb ik helemaal geen contact mee.

  1. Ja wel bijzonder, vind het ook altijd een heel gek idee dat er rondom mij wel 80 andere mensen wonen die hun eigen levens leiden. En toch ken je ze niet!

 2. Desiré

  Ik ga voorlopig nog niet verhuizen maar ik zal sommige dingen ook echt missen als kiespijn en sommige dingen zal ik wel jammer vinden om achter te moeten laten.
  Fijn dat je op fietsafstand gaat wonen! ik woon nu ook op fietsafstand (6.5 km) en het is zooo fijn! het scheelt idd krabben en benzine/geld en het je komt lekker fris aan op je werk :) ik fiets nu ook gewoon trouwens, ff een thermo legging aan en gaan :) je krijgt het sowieso snel warm van het fietsen; na 5 minuten ben ik meestal helemaal warm en heb ik nergens last van (behalve als het regent haha)

  1. Lekker sportief, ik pak eigenlijk veel te snel de auto! Ik hoop dat ik het straks echt ga waarmaken om naar mijn werk te fietsen :)

 3. Chantalle

  Oh wat leuk beschreven vrouw! Ja, dan ga je daar pas echt over nadenken he… Ik weet nog dat je bezig was met je huidige huisje in te richten en dat je die planken in de keuken hebt geplaatst en laminaat van Ikea geloof ik? Hihi… Ben zo benieuwd naar je huisje! Xxx Chantalle

 4. Laila

  Heel leuk geschreven!! Je nieuwe huisje komt steeds dichterbij1 Spannend zeg