In 6 stappen een gallery wall maken

Sinds vijf maanden woon ik in een nieuwbouw woning. Een huis waarin ik alle muren zo glad mogelijk liet stuken. Pas sinds een week geleden durfde ik het aan om gaten te maken in de muur.  In de slaapkamer wilde ik graag een gallery wall, oftewel een muur vol mooie prints om de kale witte muur gezelliger te maken. Ik koos een aantal posters bij Desenio om een gallery wall te maken en geef je graag tips hoe je zelf zo’n fotowand kunt samenstellen.

In 6 stappen een gallery wall maken

Stap 1: Inspiratie opdoen

Je kunt heel goed één fotolijst ophangen of neerzetten, maar hoe combineer je nou meerdere fotolijsten bij elkaar? Ik vond het best moeilijk om te bepalen hoe ik de prints op wilde hangen, met zoveel prints zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Bekijk mijn pinterest board voor voorbeelden van gallerij muren en zoek er zelf ook nog even lekker op los. Op het instagram account van Desenio vind je ook veel bruikbare voorbeelden van combinaties. Wat spreekt je aan qua compositie en afbeeldingen? Strakke lijnen of een rommelige compositie? Kleurrijk of zwart wit? Teksten of afbeeldingen of combinaties hiervan? Alleen lijsten of ook andere voorwerpen als onderdeel van de muur? Dezelfde lijsten of een mix in kleur, materiaal en vorm?

Stap 2: Waar, wat en hoe

Bepaal waar in huis je de lijsten op wilt hangen en meet de beschikbare ruimte. Heb je al een poster of iets anders in huis dat je toe wilt voegen aan de galerij? Ik vond een mooie macrame wandhanger op marktplaats die ik erin wilde verwerken. Als je al een print hebt dan kan deze bepalend zijn voor de rest van de posters die je toe gaat voegen. Kijk welke afmetingen van posters je kunt gebruiken in de beschikbare ruimte. Op de site vind je een aantal voorbeelden van samenstellingen voor kleine, middelgrote en grote ruimtes. Heel handig, dit heb ik ook gebruikt bij het kiezen van de maten van mijn posters. Het kleinste formaat is 13×18cm en de grootste 70×100cm. Het gebruiken van verschillende afmetingen geeft een speels effect, wat interessanter is om naar te kijken.

Stap 3: thema en kleur bepalen

Kies een thema en/ of kleur. Wil je kleur in je posters kies dan twee of drie hoofdkleuren waarbij je een paar kleuren toe kunt voegen die in mindere mate voorkomen. Bijvoorbeeld groen, grijs en wit als hoofdkleur, met een beetje roze en zwart als extra kleur. Kleuren op elkaar afstemmen zorgt voor een rustig geheel, ondanks de verschillende afbeeldingen. Ik heb ervoor gekozen om alleen prints met zwart wit en grijstinten te gebruiken, mocht ik later kleur willen toevoegen dan past dit altijd bij de al bestaande prints. Qua thema viel mijn oog als eerste op de grootste print, de vrouw met vleugels. Verder koos ik een aantal prints die ik daarbij vond passen zoals de zwerm vogels en de print van veren met het woord dream erop (het is tenslotte de slaapkamer). Er zijn heel veel variaties mogelijk, van alleen prints met vogels tot een combinatie van abstract, tekst, fashion, natuur en bloemen. Net wat je wilt.

Stap 4: lijsten kiezen

Bedenk of je een rustig geheel wilt met allemaal dezelfde lijsten of allerlei verschillende materialen en kleuren. Ik koos voor allemaal eikenhouten lijsten om wat meer warmte toe te voegen in de kamer. Al mijn lijsten zijn rechthoekig, maar je kunt er ook voor kiezen om een afwijkende vorm toe te voegen zoals vierkant, rond of ovaal. Of misschien wil je wel een gouden barok lijst mixen met strak zwart. Houd er wel rekening mee dat de lijst die je wilt gebruiken ook past bij je gekozen afbeelding. Niet alles hoeft ingelijst, een kaart of foto kun je ook zonder lijst aan de muur hangen, bijvoorbeeld met washi tape.

Stap 5: de ultieme combinatie

Doe de posters in de lijsten (voorzichtig, want het plastic krast snel!) en leg ze op de grond. Ik legde de lijsten op de grond voor de kasten waar ze later boven kwamen te hangen om zo een goed beeld te krijgen van de afmetingen en hoe het zou staan boven de kast. Het is ook mogelijk om een soort sjablonen te maken van de lijsten door ze om te trekken op papier en deze aan de muur te hangen met plakband, maar ik wilde graag de afbeeldingen blijven zien. Schuif, haal weg en voeg toe todat je tevreden bent. Ik maakte tussendoor foto’s zodat ik snel hetverschil kon zien tussen de verschillende combinaties.

Stap 6: ophangen en stylen

Begin met het ophangen van de grootste lijst. Zorg voor een waterpas zodat je de lijsten allemaal recht op kunt hangen. Probeer dezelfde afstand aan te houden tussen de lijsten voor een strak en rustig geheel. Wanneer alles op zijn plek hang is het tijd om te stylen. Als je de lijsten boven een meubel hebt gehangen kun je dit meubel bij je gallery wall betrekken. Ik zette nog een extra poster neer en liet deze speels tegen de muur rusten. Ook voegde ik natuurlijke materialen toe die passen bij de houten lijsten zoals de mand van zeegras en de gedroogde papaverknoppen. Ik wil nog graag een smal vloerkleed toevoegen aan de linkerkant, maar ik heb de juiste nog niet gevonden. Hangt jouw gallerij boven de bank? Pas dan de kussens op de bank hierop aan. Durf je het (nog) niet aan om lijsten aan de  muur te hangen? Fotolijsten op de vloer zetten is ook een optie.

Desenio is een van oorsprong Zweeds bedrijf. Al voor mijn verhuizing vroeg Desenio of ik wilde samenwerken, ik nam snel een kijkje en voor ik wist was ik uren verder. Zoveel keuze. Ik vroeg of het ook later kon omdat ik over een paar maanden zou verhuizen en nu was het moment daar. Op Desenio vind je posters in allerlei categorien van fashion tot foto kunst en alles daartussenin (denk aan botanisch, insecten, steden en quotes). Veel posters zijn in verschillende maten verkrijgbaar en je kunt meteen de juiste maat lijst erbij bestellen.

Zes stappen spiekbriefje

 1. Inspiratie opdoen, bijvoorbeeld op Pinterest.
 2. Ruimte bepalen en opmeten. Formaat posters vaststellen.
 3. Thema en/ of kleur van de posters bepalen. Kleuren op elkaar afstemmen.
 4. Materiaal, kleur en vorm van de lijsten kiezen, passend bij de afbeeldingen.
 5. Op de grond schuiven todat je tevreden bent over de indeling.
 6. Ophangen, grootste lijst eerst. Houd dezelfde aan tussen de lijsten. Na het ophangen de omgeving stylen.

Save

Save

Save

Save

Wil je geen enkele blogpost missen? Schrijf je dan in voor het ontvangen van Eenig Woonnieuws of volg me op instagram.
↑ Vond je deze post leuk? Je maakt mijn dag door hierboven te klikken ↑

5 reacties

 1. Luna

  Echt heel mooi geworden! Mooie combinatie aan prints! En de lijsten zijn ook prachtig. Zijn die ook van Desenio?

  |
  1. Ja, de lijsten zijn ook van Desenio!

   |
 2. Dagmar

  Vraagje; Hoe heb je de posters opgehangen? Gaten geboord? Dubbelzijdig tape? Bedankt!

  |
  1. Gaten geboord, plugje, haakje, the real deal.

   |
 3. Ruby

  Wauw, wat prachtig, dat hout met de grijze kleuren. Dit is ook echt mijn smaak. Sowieso veel dingen op je site. Ik houd ook van rustige kleuren. Super ook dat je al deze lijstjes met posters in één keer krijgt toegestuurd. Handig! :)

  |

Comments are closed.