Gedroogde takken en bloemen

Het kan nog nét voor de lente echt begint: gedroogde takken en bloemen vinden tijdens een wandeling door je buurt. Of kijk in je tuin, misschien zijn er nog planten zonder nieuwe knoppen. Als het weer het toelaat vind ik het prettig om een stuk te wandelen. Vaak doe ik dat met een buurvrouw die inmiddels een goede vriendin is geworden, maar ook alleen ga ik graag op pad. Laatst wandelde ik langs het water en zag ik mooie uitgebloeide takken en pluimen. Ik kon het niet laten om een paar takjes mee te nemen naar huis. Met droogbloemen haal je een eeuwig durend boeket in huis. Minder kleurrijk, maar minstens zo mooi.

Droogbloem uit eigen tuin

Deze gedroogde hortensia haalde ik uit eigen tuin. Volgend jaar zal ik hier iets eerder mee zijn. Na wat online onderzoek kwam ik erachter dat je zelfs de kleur van de bloemen kunt behouden als je ze op tijd afknipt en laat drogen. Bloeiend zijn ze prachtig wit, dit is wat er overblijft na een seizoen regen en wind. Alsnog vind ik het mooi om te zien!

Bloemen uit een boeket laten drogen

Craspedia behoudt haar mooie gele kleur na het drogen, zo kun je er voor altijd van genieten. Gipskruid laat zich ook goed drogen, de kleine bloemetjes blijven intact. Ik heb alleen dit kleine takje in een minivaasje staan, maar ik kijk er naar uit om een keer een hele bos te laten indrogen.

Geen groene vingers? Geen probleem!

Geen idee wat dit voor plantje is geweest, ik plukte de takjes tijdens een wandeling langs het water. Het vaasje staat in mijn gang, een plek waar ik planten altijd water vergeet te geven. Droogbloemen to the rescue als je geen groene vingers hebt!

Kies droogbloemen voor donkere kamers

Gedroogde takken en bloemen zijn handig in kamers waar weinig daglicht komt. Zo staan deze gedroogde papavers en pluimen op mijn slaapkamer, waar ik zo ongeveer permanent de rolluiken naar beneden heb. Slapen doe ik graag zo donker mogelijk. Planten houden niet van het donker, maar door gedroogde exemplaren neer te zetten haal ik toch de schoonheid van de natuur in huis, ook op de plekken zonder zon. De papavers vond ik ooit in een kringloopwinkel, de pluimen knipte ik af langs het water, tijdens een wandeling.

& nu op naar de lente

Wil je wat meer kleur in huis? Droogbloemen laten zich goed combineren met bloeiende bloemen, je kunt zelf een herfstboeket maken waarin je de twee samenvoegd. Ik kijk enorm uit naar de lente. Het is mijn favoriete seizoen. Het zien van bloesem en verse blaadjes die zich overal ontvouwen, is voor mij altijd een magische periode. Mooi om alles wat groeit en bloeit  weer tot leven te zien komen. Ik vind mijn tuin ook mooier zonder kale takken. Maar de herfst en winter dienen zich ieder jaar weer aan, zonde om geen gebruik te maken van wat de natuur ons dan biedt! Het lijkt me leuk om me wat meer te verdiepen in welke bloemen geschikt zijn om te drogen. Naast hele takken en bloemen ben ik ontzettend fan van schilderijtjes die gemaakt zijn met gedroogde bloemen. Ooit zou ik graag zelf zo’n schilderijtje maken. De komende maanden ga ik dus bloemetjes plukken!

Wil je geen enkele blogpost missen? Schrijf je dan in voor het ontvangen van Eenig Woonnieuws of volg me op instagram.
↑ Vond je deze post leuk? Je maakt mijn dag door hierboven te klikken ↑

9 reacties

 1. Staat echt super leuk! Weer door iets nieuws inspiratie gekregen, thanks!

  |
  1. Yes! Dat is de bedoeling :D graag gedaan!

   |
 2. Pingback: 7x Lente in huis - duurzaam & budget - KouweKleren
 3. Eigenlijk best wel leuk! Ik had niet verwacht dat dat zo leuk zou staan, bedankt voor het delen! :)

  |
  1. Graag gedaan! Af en toe moet je gewoon iets proberen in huis ;)

   |
 4. Ertoeroel

  Hallo, ik heb gisteren een vogelnest gekregen. Zat in de tuin/boom van m’n buurman. Helaas door de storm gevallen :-(

  Het nest, gemaakt door Eksters ligt nu in Mn woonkamer te drogen. En ik ben bang dat ie later als het te droog wordt uitelkaar valt. Hoe kan ik het nest behouden/conserveren? :-| vast bedankt en vriendelijke groet. E. Cetin

  |
  1. Leuk idee om het te drogen en bewaren. Dit is alleen wel een super specifieke vraag, waar ik geen antwoord op kan geven. Ik heb zelf nog nooit een vogelnest gedroogd. Alleen gipskruid en dat soort makkelijke bloemen.

   |
 5. Droog je gipskruid hangend op zijn kop of in vaas met water? Hoe droog je het best dat bloemen kleur behouden?

  |
  1. Ik zet ze gewoon in een vaasje zonder water, dan drogen ze vanzelf langzaam uit. Ik moet me nog verdiepen in de beste manieren, op de kop drogen werkt volgens mij beter over het algemeen.

   |

Comments are closed.