Het begin van een tuin

Beetje bij beetje begint mijn achtertuin vorm te krijgen. Waar het een paar maanden geleden niets meer was dan een bouwplaats, probeer ik er nu een echte tuin van te maken. Volg je mijn avonturen van een nieuwbouwhuis en -tuin naar een groene oase? Van tuinontwerp tot uitvoering.

Herinnert u zich deze nog? Ik kan me er nauwelijks nog iets bij voorstellen.Toen het huis net opgeleverd was had ik buren die van aanpakken wisten en een groepskorting op schuttingen hadden geregeld. Helemaal goed! Nu had ik in plaats van een zandbak een omheinde zandbak en kon ik gaan nadenken over de invulling daarvan. Ik verzamelde ideeën voor de tuin en deelde mijn beeld van een droomtuin. Ik bezocht allerlei tuincentra om tegels te kiezen, liet een tuinontwerp tekenen en paste deze al doende aan. Helaas bleek mijn wens voor een verhoogd terras van planken niet haalbaar omdat dan de hele tuin afgegraven zou moeten worden. Het idee was om twee terrassen te maken, één aan het huis en één bij de schuur, aan elkaar verbonden door een grindpad. Boven dit pad zouden pergola’s komen over de gehele breedte van de tuin. Voor de schuur een verhoogde plantenbak met ingebouwde bank. Zoals je ziet heb ik het uiteindelijk anders gedaan, maar zo’n tuinontwerp is wel een hele fijne basis om van te werken als je alleen een lege lap grond voor je hebt. Ik bedacht later dat ik in de toekomst graag een overkapping aan de schuur zou willen, waardoor het niet handig is om daar plantenbakken neer te zetten omdat er dan minder zon bij komt. De pergola aan de schutting wil ik nog graag dit jaar plaatsen: om wat hoogte in de tuin te brengen, maar ook om het zicht van het huis dat achter mijn tuin gebouwd is te ontnemen. Pergola’s over de hele breedte lijken me in het echt toch een beetje gek staan. In plaats daarvan wil ik wel graag een grotere boom in het midden plaatsen. Voor nu ben ik begonnen met het planten van kleinere planten en struiken (die uiteindelijk wel groter groeien natuurlijk). De tegels koos ik omdat deze vriendelijk waren voor mijn budget, in de loop van de tijd zullen ze steeds lichter en dus mooier worden. Mijn droomtegels waren keramisch, beigekleurig en compleet onbetaalbaar.

Tot nu toe heb ik enkel vaste planten gekozen, die groen blijven of bloeien in roze en wit. Ze moeten nog groeien natuurlijk, een tuin is denk ik pas echt mooi na een aantal jaren, maar het begin is er. Ik ben er wel achter dat een tuin vol planten zoals je in eigen huis en tuin ziet kapitalen kost om aan te leggen. Ik hoop dus maar op een tuin die vanzelf wat meer dichtgroeit. Ik wil binnenkort nog op zoek naar wat hogere planten/struiken en een klimop voor tegen een deel van de schutting. Ik wil graag uitkijken op wat meer groen in de tuin. Hieronder een idee van het soort pergola dat ik graag wil en de plannen die ik nog heb.

Excuses voor mijn crappy Paint skills, maar ik kan niet overweg met die hippe design programma’s. Aan de schuur zou ik graag een pergola begroeid met witte wisteria willen. Helemaal achterin de tuin, naast de schutting een klimop soort om een groene muur te creëren. De schuur wil ik antraciet gaan beitsen, aan de schuur wil ik uiteindelijk graag een overkapping, met daaronder een fijne loungebank. Waar het boompje in het midden staat wil ik heel graag een grote boom zoals een prunus of magnolia, maar die heb ik tot nu toe nog niet kunnen vinden. Daarvoor of direct naast het grindpad een verhoogde bloembak voor wat hoogteverschil. Rechts tegen de schutting nog een klimop soort en tussen de lagere planten in ook wat hogere planten of boompjes. Op het lege terras vooraan komt een eetset, die ik later met je zal delen. De tuin is er nog lang niet, maar ik ben al erg blij met het begin van wat uiteindelijk hopelijk een tuin vol groen gaat worden. Heb jij verstand van planten en tuinaanleg, dan hoor ik graag je tips!

Save

Save

Wil je geen enkele blogpost missen? Schrijf je dan in voor het ontvangen van Eenig Woonnieuws of volg me op instagram.
↑ Vond je deze post leuk? Je maakt mijn dag door hierboven te klikken ↑

14 reacties

 1. Wat leuk om te zien, je bent al flink op weg! Wij gaan eind dit jaar naar een nieuwbouwhuis verhuizen, dus ik ben vast af en toe een beetje aan het nadeken over de tuin. :-)

  |
  1. Leuk die voorpret, zijn jullie er al een beetje over uit wat jullie met de tuin willen?

   |
 2. Lesley

  Ooh ik vind de foto’s van je droomtuin ook prachtig, dat zou ik ook wel willen in onze tuin!! Ik kan me indenken wat je voor ogen hebt met de door jou bewerkte foto, er is al een mooi begin :)
  In onze voortuin heb ik goede ervaringen met bodembedekkers, na 1 jaar al mooi effect van zichtbaar. Misschien een tip om daar eens naar te kijken? Ohja en nog een tip, stekjes uit de tuin van familie en vrienden vragen!

  |
  1. Bodembedekkers zoek ik ook nog, maar veel soorten vind ik niet zo mooi? Misschien ben ik wat te kieskeurig met planten haha

   |
 3. Luna

  Het begin is er zeker! Mooi!
  Wij willen de tuin ook graag ‘aanpakken’, maar wat is dat duur inderdaad! Nooit geweten… Daarom een vraag: wat heb je zelf gedaan en wat heb je laten doen? En zou je dat zo weer doen?
  Thanks!

  |
  1. Het meeste heb ik laten doen:
   Laten afgraven en storten van wit zand tijdens de bouw: dit zou ik niet weer doen, het was duur en ik had het later veel goedkoper laten kunnen doen.
   Schuttingen plaatsen: doordat we dit met alle buren tegelijk lieten doen kon dit voor een goede prijs en ik zou het zeker weer zo doen.
   De tegels heb ik laten leggen, dit zou ik zeker weer laten doen want het is erg zwaar werk, daarbij komen ze een halfjaar later weer checken of het niet verzakt is e.d.
   De planten kopen, vervoeren en inplanten heb ik zelf gedaan, afgezien van 1 grote boom in de voortuin, omdat ik wilde dat dit goed gedaan werd, dat koste maar €25 extra om te laten planten.

   |
 4. Ikkie

  Mooi Begin! Zelf vindt ik verschillende grassen mooi… En beplanting in vakken verdelen. Hortensia Annabel, blauwe regen, olijfboom…ik hou ervan. Eventueel nog een taxus haagje ergens? Voor wat meer diepte in je tuin?

  |
 5. Ik zou klimop zelf stekken heel handig in een bak met water heb je er zo wortels aan. En idd als je gaat lopen met mooi weer is iedereen in de tuin bezig. Kun je vragen hoe die mooie plant heet en wellicht krijg je dan wel stekjes aangeboden

  |
 6. Hahahaha! Ik was vergeten hoe grappig je bent :D Blij te lezen dat ik niet de enige ben die niet overweg kan met die moderne programma’s. Ik gebruik zelfs mijn SnapChat om dingen te tekenen *shame*. Heerlijke tuin!

  |
  1. Snapchat begrijp ik niet eens haha! Bedankt!

   |
 7. Dide

  Hoi,
  Welke tegels liggen er in je tuin? Ik ben ook op zoek naar een mooie, niet te prijzige oplossing. Vind dit echt mooi.

  |
 8. Marcia

  Heel leuk om te lezen wat je plannen zijn en hoe je ze soms moet bijstellen ;-) Ik wil onze tuin ook gaan aanpakken en heb al meerdere ontwerpen gemaakt…ben er nog niet helemaal uit. Hoe groot is je tuin eigenlijk?

  |
  1. Hij is 5,5 meter breed en ik schat zo’n 9 meter lang (tot aan de schuur). Klein maar fijn. Leuk om mee bezig te zijn he? Je kunt er zoveel kanten mee op.

   |
 9. Dat is een aardig project, leuk dat er een kijkje genomen kan worden in het proces, je schrijft ook nog eens erg leuk, bedankt voor je verhaal en voor het delen! :)

  |

Comments are closed.