Hoe je het beste een vitrinekast in kunt richten

Eén van de eerste meubels die ik kocht voor dit huis was de vitrinekast. Nog steeds is dit mijn meest geliefde meubelstuk. De eenvoudige vormgeving en het lichte essenhout vind ik prachtig. Het is de plek waar ik een deel van mijn vaasjesverzameling een mooi plekje in kan geven, zodat ze uit het bereik van de kat blijven en stofvrij staan. Het inrichten van een vitrinekast kan best wel een uitdaging zijn. Alles staat immers in het zicht, waardoor de kans aanwezig is dat het al snel te rommelig of onrustig voor het oog wordt. Ik deel graag mijn tips voor het inrichten van een vitrinekast (of open kast, waarbij je spulletjes ook in het zicht staan). Zo wordt jouw vitrinekast een plaatje en stelen je lievelingspullen de show!

In 7 stappen jouw vitrinekast inrichten

1. Wat wil je laten zien?

Bedenk goed welke spullen je een plekje wilt geven in je vitrinekast en maak hieruit een selectie. Ik heb meer dan 50 vazen, maar het zou niet mooi zijn om deze allemaal in de kast te proppen. Kies de items die je het mooiste vindt en die het meest bijzonder voor jou zijn. Een bijzonder stuk voor mij is het likeursetje van roze glas, een familie-erfstuk dat ik van mijn moeder kreeg. Houd ook rekening met de plek waar je kast staat, in de keuken is het mooi om er je serviesgoed in uit te stallen, maar in de woonkamer wil je waarschijnlijk niet de hele dag tegen een serviescollectie aankijken. Houd rekening met de beschikbare ruimte in de kast, kies geen spullen die de zijkanten van de kast raken.

2. Kies je kleuren

Een kleurenschema kan je helpen met het beslissen welke spullen tentoon te stellen in je vitrinekast. Zelf koos ik voor wit, roze, koper en een beetje zwart. Wil je het heel rustig houden, kies dan voor één kleur, waar je natuurlijk wel meerdere tinten van kunt gebruiken. Ton sur ton kan heel mooi staan. Houd ook hier weer rekening met de omgeving van je kast, ga deze niet vullen met rode spullen als dat verder niet voorkomt in je interieur. Groepeer de spullen met dezelfde kleur en zet deze bij elkaar in de buurt, zo vormt het meer een geheel en blijft het uiteindelijke resultaat rustig. Een kleur kan ook terugkomen in een materiaalsoort zoals hout of een metaalsoort zoals goud of koper.

3. Varieer in materiaal, vorm en accessoires

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om slechts één voorwerp in veelvoud neer te zetten, maar zelf houd ik wel van een beetje variatie. Zo zie je niet alleen vaasjes, maar ook een kandelaar, beeldje, fotolijst en mand. Ik koos verschillende materialen: mat porselein, glanzend aardewerk, gekleurd glas, hout en papier. Het gebruiken van verschillende materialen en texturen maken het tot een interessanter geheel waar je naar kunt blijven kijken. Kies ook voor verschillende hoogtes en vormen. Iets uit de natuur toevoegen is altijd een goede extra, binnenin je kast kies je beter voor droogbloemen of takken gezien het zuurstofgebrek, of laat de deur op een kiertje als je voor een echte plant kiest. Mix en match de accessoires, een beeldje, fotolijst of plant toevoegen geeft net dat beetje extra.

4. Groepeer

Groeperen kun je leren ;) Voor een kloppende inrichting is groeperen het toverwoord. Zet dezelfde kleuren, materialen en vormen bij elkaar. Op de bovenste plank heb ik een groepje vazen met koperen strepen op links en een collectie mat witte vaasjes op rechts. Op de middelste plank staat alles wat roze is en onderaan is plek voor de meer vierkante vormen. Ook kun je gebruik maken van hulpmiddelen zoals een dienblad, mand, schaal, plank of stapeltje boeken om spullen op te clusteren. Zet soortgelijke items zoals boeken, kaarsen, en kandelaars bij elkaar en verspreid ze niet door de hele kast. Heb je de opbergruimte in de kast écht nodig voor andere spullen, kies dan voor mooie dozen of manden om de spullen in te bewaren die je niet direct in het zicht wilt hebben. Maak groepjes van oneven aantallen, ik weet niet hoe het werkt, maar drie of vijf vaasjes zien er altijd beter uit dan twee of vier.

5. Speels neerzetten en ruimte vrijhouden

Varieer in hoogte, zet het hoogste voorwerp achteraan en daar voor de kleinere. Zet niet alles op een rij, maar in kleine groepjes bij elkaar. Houd ook wat ruimte over tussen de spullen. Lege plekken geven ademruimte en zo blijven je gekozen stukken de aandacht krijgen die ze verdienen. Een andere manier om dingen speelser te maken en optimaal gebruik te maken van de ruimte is stapelen. Ik zette bijvoorbeeld mijn glazen erfstuk op een houten plank om hem iets meer de hoogte in te krijgen (eigenlijk moet hij nog iets hoger). Mijn inrichting bestaat voornamelijk uit vaasjes en die lenen zich niet zo goed om te stapelen, maar serviesgoed of boeken kun je op een mooie manier stapelen.

6. Rondom de vitrinekast

Vergeet de omgeving van je kast niet, er is ruimte voor wat spulletjes bovenop je vitrinekast en misschien ook wel eronder. Ik koos voor twee houten schalen met daarin een hangplant (Chinees lantaarnplantje) die de strakke lijn van de kast wat onderbreekt. Onder de kast plaatste ik een mand die qua materiaal en kleur goed bij de kast past. Houd bij de inrichting van je vitrinekast rekening met de omgeving van de kast, ik laat alles wat in de kast staat terug komen in de ruimte eromheen: het roze van de vaasjes in de poster op de grond en mijn vloerkleed, het hout in de lamp en mand, het zwart in de schaal en print en ook glaswerk komt weer terug in de vaas op mijn tv-meubel.

7. Aanschouw en pas aan

Bekijk je kast van een afstandje, vanaf de bank, vanaf de zijkant. Schuif met de spullen totdat je helemaal tevreden bent. Klopt het totaalbeeld? Misschien kom je erachter dat je alleen kleine spulletjes hebt en nog iets groots nodig hebt, of dat een bepaald item nog wel iets hoger kan staan of juist wegvalt achter iets anders. Verschuif, haal weg of voeg toe totdat je tevreden bent. Bovenstaande tips kun je ook gebruiken bij een open kast of bij het stylen van een plank, waarbij de spullen ook in het zicht staan.

Mijn vitrinekast is van HKliving, hij is onder andere hier te koop. Deze vitrinekast is ook verkrijgbaar met twee verdiepingen. (Dit is een affiliatelink, ik ontvang een klein bedrag als je via deze links iets koopt, het heeft geen invloed op de prijs voor jou.).

Wil je geen enkele blogpost missen? Schrijf je dan in voor het ontvangen van Eenig Woonnieuws of volg me op instagram.
↑ Vond je deze post leuk? Je maakt mijn dag door hierboven te klikken ↑

Save

Save

Save

6 reacties

  1. Ik heb al jaren zo’n donkergrijze Fabrikör-vitrinekast van Ikea, maar ben nog steeds niet tevreden met de inrichting. Ik ga er nu toch maar weer eens mee aan de slag :) Zo’n hangplantje is ook erg leuk!

    |
    1. Ja zonde, moet je iets mee doen! Dit is m’n lievelingsplantje :)

      |
  2. Hele mooie vitrinekast, die van ons is niet zo netjes en al helemaal niet zo goed afgestemd als die op dit artikel!!

    |
    1. Alle vitrinekasten zijn mooi!

      |
  3. Martine

    Wat leuk!!! Dank je wel dat je dit artikel hebt gemaakt :-)
    Ik kan er nu mee aan de gang.
    Het zijn duidelijke en bruikbare tips.
    Ik kom er echter wel achter dat de dingen die in mijn kast staan gewoon niet zo goed bij elkaar passen qua kleur en ook wat betreft hoogte.
    Het lijkt allemaal even hoog te zijn.
    Dat houdt in dat ik mijn ogen open moet houden in de winkels en on-line voor mooie aankopen die beter passen ;-)

    |
    1. Ojee, nu moet je verplicht woonwinkelen, wat vervelend! ;)

      |

Comments are closed.