Tijdens mijn opleiding interieurstyling begon een stylingplan bij het maken van een moodboard. In het begin vond ik dat wennen, je kiest toch gewoon meubels en accessoires die je mooi vindt? Dat laat je toch niet afhangen van zo’n collage? Maar gaandeweg zag ik het belang van een moodboard in en bleek het juist veel makkelijker om meubels te kiezen vanuit het moodboard. Als de stijl en kleuren zo duidelijk en overzichtelijk te zien zijn is een miskoop doen verleden tijd.
Wat is het doel van een moodboard voor je interieur?
Een moodboard is een visueel hulpmiddel om een impressie te geven van je (gewenste) interieur en helpt je om een beeld te vormen van het eindresultaat. Het geeft een overzicht van de sfeer, stijl, materialen en kleuren en vangt deze in één beeld. Vaak in de vorm van een collage. Een moodboard kan je helpen om het eindresultaat voor ogen te houden zodat je niet ineens met een blauwe stoel aan komt zetten in je verder overwegend wit en roze plan. Je kunt er makkelijker beslissingen mee maken, die zullen passen bij de rest van je interieur. Je kunt telkens terug gaan naar je moodboard om te kijken of je nog op de goede weg zit.
Een moodboard maken: digitaal, op papier of een combinatie
Je kunt een moodboard op verschillende manieren maken. Het moodboard dat geknipt en geplakt is ken je vast. Door afbeeldingen te verzamelen uit verschillende woontijdschriften, die je aanspreken en die passen bij de sfeer die je voor ogen hebt, kun je een prima moodboard maken. Ik maakte een voorbeeld van een papieren variant, die je kunt zien op de eerste foto in dit artikel. In plaats van knippen en plakken op papier, kun je ook gebruik maken van een magneetbord of prikbord waardoor je afbeeldingen kunt wisselen. Online kun je sfeerbeelden verzamelen, Pinterest is hier het bekendste voorbeeld van. Ook kun je een map aanleggen op je computer waar je beelden opslaat om ze vervolgens in een online collage te verwerken. Kies voor beelden die de sfeer die je zou willen doorvoeren goed uitbeelden, kijk ook naar kleur en materiaalsoorten. Het maakt nogal een verschil of je licht eikenhout of donker teak wilt gebruiken of wanneer deze materialen al in je huis aanwezig zijn en je niet van plan bent om álles te vernieuwen. De plaatjes die je gebruikt hoeven niet perse interieur gerelateerd te zijn, juist met meer abstracte beelden kun je ook heel goed een gevoel of sfeer weergeven. Hierbocen zie je digitale moodboards die ik daarna heb laten afdrukken. Deze waren onderdeel van de opleiding interieurstyling. Zelf vind ik het gebruik van abstract beeld beter werken dan plaatjes waarin in duidelijk meubels en accessoires voorkomen, wanneer je een compleet nieuwe inrichting neer wilt zetten. Zo kan een beeld van bloemen de basis zijn voor een kleurkeuze of materiaal, terugkomen als sierkussen met bloemenprint, maar ook als behang dat een groot deel van de muur beslaat.
Materialen moodboard
Vanuit een moodboard kun je keuzes gaan maken voor de kleuren en materialen die je gaat gebruiken voor de vloer, wanden, meubels en accessoires. Met je moodboard op zak kun je op zoek gaan naar verfstalen en stofstalen die je uiteindelijk wilt gaan gebruiken. Ook wilde ik dit laten zien als voorbeeld dat één foto ook kan dienen als moodboard waar je keuzes voor je interieur op kunt baseren, als deze de basis van materialen en kleuren goed laat zien. De foto hierboven is de basis voor mijn hal. Wit, roze, licht hout, ronde vormen en koper als accent.
Tip! Een moodboard kan je helpen met het zelf maken van keuzes voor je inrichting en maak je in eerste instantie voor jezelf. Maar het is ook een handig hulpmiddel om mee te nemen naar een woonwinkel of bouwmarkt wanneer je advies wilt vragen, bijvoorbeeld voor de keuze voor een verfkleur of gordijnen.
Wil je geen enkele blogpost missen? Schrijf je dan in voor het ontvangen van Eenig Woonnieuws of volg me op instagram.
↑ Vond je deze post leuk? Je maakt mijn dag door hierboven te klikken ↑
In welk programma maakte jij de digitale moodboards? Ik ben daarin nog zoekende.
In powerpoint, maar ik vind dat niet perse een aanrader, dat is hoe de docent het ons leerde.