Van verhuizen in 2016 naar genieten in 2017


Gelukkig nieuwjaar! Hoewel ik heus wel weet dat 1 januari ook maar gewoon een datum is, net als alle andere dagen van het jaar, is het toch wel een beetje speciaal. Ik ben gek op het lezen van de jaaroverzichten van anderen; een terugblik op welke mooie en verdrietige dingen het afgelopen jaar hun bracht en de goede moed dat dit jaar net zo veel hoogtepunten kent of zelf nog beter wordt dan alle voorgaande jaren. Een frisse start met allerlei plannen en wensen in het verschiet. 2016 was voor mij een mooi en enerverend jaar, ik vertel je er graag over, al vind ik het vooral ook een prettig idee dat ik die jaarlijkse overzichtjes er zelf nog eens bij kan pakken om terug te lezen hoe het ook alweer was. Want zo’n jaar is voor je het weet weer voorbij.

Verhuizen

Dit jaar stond natuurlijk vooral in het teken van verhuizen naar mijn eerste echte huis, dat ik, badass als ik ben, in mijn eentje kocht. Het eerste halfjaar was het huis nog in aanbouw en ik nam je vanaf eind 2015 mee in nieuwbouwupdates, van grasveld naar verhuizing. Op 22 april mocht ik voor het eerst rondlopen in mijn huis, dat ik tot dan toe alleen nog achter de hekken had zien staan. Ik voelde me euforisch, maar nu ik terugzie hoe het huis toen nog één kaal betonnen blok was ben ik blij dat dat achter de rug is! Op 21 juni kreeg ik de sleutel van het huis en een maand later verhuisde ik. Wat een werk was het om alles bewoonbaar te krijgen, hoewel ik nu geniet van dit huis, betwijfel ik of ik ooit nog eens voor kale nieuwbouw kies. Het nieuwe huis was wennen, en ik schreef over hoe je je thuis kunt voelen na een verhuizing. Ik voel me nu heel erg prettig in dit huis, maar dat was vlak na de verhuizing wel anders, een nieuwe woonplek en alles wat daar bij komt kijken zorgt voor een behoorlijke impact op je leven. Mijn vakantieweken stonden in het teken van klussen en ik vond het pittig om weer aan het werk te gaan en nog weken thuis te komen in een onaf huis. Ik had elke week mannen over de vloer voor klussen en sommige dingen beleven maar fout gaan. Nu kan ik eindelijk zeggen dat ik de rust hier heb gevonden, maar ik heb weken gehad waarin ik tot niets anders kwam dan werken, daarna was ik doodop. Mijn energieniveau was zo laag dat ik er zelfs voor naar de huisarts ben geweest en daar kom ik liever nooit. Ik was wanhopig, want hoewel ik lang sliep bleef ik moe, kon ik niets en was ik bang dat ik er niet meer uit kwam. Ik zag mijn vriendinnen te weinig en katte op familie, die mij juist zo hard hielpen om het huis af te krijgen. Wat ben ik blij met het vooruitzicht dat ik hier hopelijk jaren kan wonen (al weet je nooit wat de toekomst brengt) en dat komend jaar hopelijk niet zo’n grote levensveranderende gebeurtenis kent.

Eerste keren

Ik deed leuke dingen, zo ging ik voor het eerst in mijn leven naar een concert, dat was fantastisch! Ik ging naar Coldplay en ik weet dat veel mensen een hekel aan hun muziek hebben, maar ik ben fan. Ook ging ik voor het eerst naar een cabaretier, Daniël Arends (super tof) en Roue Verveer (minder leuk). Ik nam voor het eerst een abonnement op de sportschool (die ik inmiddels heb opgezegd, daarover later meer) en ik ging voor het eerst naar een musical, de Lion King. Ik wist niet wat ik ervan kon verwachten, maar ik vond het prachtig. Zoiets heb ik nog nooit gezien. Ik liet mijn wenkbrauwen tatoeëren en denk daardoor al maanden aan een echt mooi plaatje op mijn lijf, maar ik vind het nogal een beslissing. Veel dingen die ik voor de eerste keer deed, iets waar ik me meer bewust van probeer te zijn sinds Merel hier een aantal keer over blogde. Dit jaar wil ik dan ook bijhouden welke dingen ik voor het eerst doe.

Werk

Ik kreeg dit jaar een vast contract op mijn werk, een zekerheid die fijn is, al zegt het in mijn werkveld niet zoveel. De laatste maanden heb ik afscheid moeten nemen van veel lieve en goede collega’s en er zullen er nog veel volgen. Dit raakt me echt ontzettend, want mijn collega’s betekenen veel voor mij. Ik werk nu 2 jaar bij het COA en mijn collega’s ken ik vanaf het begin of  minstens een jaar. Ik zie ze vaker dan vrienden of familie en naast lachen op het werk, ondernemen we samen ook weleens leuke dingen buiten werktijd om, zoals uit eten gaan, cocktails maken en daarna dronken dansen en naar de musical gaan. Ik weet dat het ‘erbij hoort’ in een zogenaamde groei en krimp organisatie, maar ik vind het super kut en dat is netjes gezegd.

Blog

Begin dit jaar sloeg ik een iets andere richting in met Eenig Wonen en besloot ik alleen nog maar eigen content te maken. Dit voelt zoveel beter en het plezier in bloggen kreeg ik weer helemaal terug. Ik was bang voor een flinke keldering in bezoekersaantallen en die is er ook geweest, maar inmiddels ben ik weer terug op hetzelfde niveau (bedankt!). Ik kan helaas niet vaker dan één keer per week bloggen, maar ik waardeer het zeer dat ik toch goed gelezen word. Ik verbrak dit jaar het contract met een mediabureau omdat het voor mij niet werkte en ben nu weer fijn bannervrij. Ik sluit mijn eigen samenwerkingen die wel heel goed passen en na jaren twijfelen schreef ik Eenig Wonen op 19 september in bij de KvK, daarmee is het officieel een eenmanszaak. Al voelt dat niet zo, behalve dat ik nu vaker brieven krijg van de belastingdienst. Het is voor mij een goede stap geweest want eindelijk voelt deze blog nu als meer dan alleen een hobby, maar een belofte voor de toekomst. Ik houd van mijn werk, maar de laatste maanden maakten wel pijnlijk duidelijk dat het niet voor altijd zal zijn en ik hoop dat Eenig Wonen ooit meer wordt dan alleen een blog. Daar wil ik komend jaar dan ook aan werken. Een paar van mijn persoonlijke favoriete blogposts: rond is zegmaar echt mijn ding (nog in het oude huis), de veelzijdigheid van een houten bankje, en ik vond een liefde voor bloemschikken door de blogpost van supermarktbloemen tot chique boeket, en de links die je hier verder vindt. Dit jaar wil ik meer focus op de blog, een aantal vaste onderdelen, een ander kleurenschema, nouja, heel veel plannen, waarvan ik zelf ook nog niet helemaal precies weet hoe en wat. Wat ik heb geleerd de afgelopen blogjaren is dat je van alles kan benken en willen, maar dat het een proces is wat zichzelf wel ontwikkeld.

Woord van het jaar en wensen

Ik doe niet aan goede voornemens zoals ze vaak geformuleerd worden, maar natuurlijk heb ik net als ieder mens zo mijn wensen, dromen en doelen voor het komende jaar. Bij Melle las ik over een woord voor het jaar. Een woord waarop je dat jaar gaat focussen. Ik ga voor genieten. Dit jaar wil ik simpelweg meer gaan genieten. Het sluit eigenlijk heel goed aan op wat ik begin 2016 wilde, meer onbevangen zijn, meer positiviteit, meer genieten. Don’t worry, be happy. En zo wil ik dat gaan doen:

Het huis afmaken

Na vijf maanden is er veel gebeurd, maar er moet ook nog veel gebeuren. Ik schreef ‘ Accepteer dat niet al je spullen in één keer een plekje vinden, na tien weken staan er nog steeds een paar onuitgepakte dozen en heeft niet alles een goede plek’. Nou, dat is nu nog zo. Tijd om daar verandering in te brengen. Ik gaf je al een kijkje in mijn badkamer en woonkamer, (snel nog eens doen, want wat was het toen nog kaal). Er staat nog heel veel op de klussenlijst:

 • De traptreden schuren en verven
 • De hal aanpakken
 • Een lamp boven de eettafel hangen
 • De eettafel verven
 • Een kast en muur in mijn woonkamer verven
 • Planken in de keuken maken
 • De plinten in de woonkamer verven (niet wit genoeg)
 • Opruimen, heel veel opruimen
 • De tuin aanleggen

Dat is best een lijst, maar wat zou het fijn zijn als dit allemaal af is. De kast die geverfd moet worden staat na maanden uitstellen in ieder geval al in de grondverf, dus dat is stap één. En opruimen is iets dat ik graag de komende weken wil doen, aan het begin van het jaar ben ik daar toch het meest effectief in, ik wil graag zoveel mogelijk naar de kringloop brengen. Ik heb me ingeschreven voor de ‘January Cure’ van Apartment therapy, waarin je de hele maand januari kleine opdrachten krijgt die zorgen voor een opgeruimder huis. Van alle klussen, kijk ik er vooral naar uit om in het voorjaar planten en bomen voor de tuin te kopen en dan veel zomerse dagen doorbrengen in de tuin, oftewel genieten!

Sparen

Geld sparen klinkt niet zo leuk, maar een huis kopen waar alles nog in moet gebeuren, slaat nogal een gat in je spaargeld (dat er niets over is, zegmaar). De bedragen die ik af moest tikken liepen herhaaldelijk in de duizenden euro’s (vloer, muren stuken, keuken, badkamer, tuintegels etc.) het laatste grote bedrag maakte ik vorige week over, voor de raambekleding die nu eindelijk naar mijn zin is. Ook kocht ik veel nieuwe dingen voor dit huis en helaas is mijn smaak nogal een dure. Nu komt eindelijk de rust om elke maand geld weg te kunnen zetten. Geld waarmee ik wil gaan, je raad het nooit: genieten.

Minder werken

Één van die dingen is dat ik in de loop van het jaar, nadat dat sparen een beetje is gelukt, minder wil gaan werken. Terug van 36 naar 32 uur, dat zijn maar een paar uurtjes maar het zorgt wel voor meer vrije tijd die ik graag wil stoppen in Eenig Wonen. Want soms lukt tijd vrij maken om te bloggen echt heel erg moeilijk. En dat vind ik jammer, want dit is waar ik van geniet en dus meer wil doen.

Eropuit gaan

Ik wil dit jaar eropuit, het maakt me niet uit of dat naar een waddeneiland is of naar het buitenland. Maar ik wil weg. Het afgelopen jaar bestond mijn vakantie uit schuren, verven en huilbuien van de stress voor het verhuizen. Dit jaar wil ik graag even iets anders en het liefst een paar keer. Al is het maar een weekendje weg. Ik heb nog nooit gevlogen dus dat lijkt me ook erg gaaf, maar ik weet niet of het in het budget past (zie punt: sparen).

Leuke dingen doen en samenzijn

Ik nam dus heel voortvarend een sportschool abonnement na een proefles bodybalance en ging er best wel regelmatig heen. Tot die hele verhuizing. Nu betaal ik dus al maanden geld voor iets dat ik niet leuk genoeg vind om te doen en dus zegde ik afgelopen maand de sportschool af en nam ik een abonnement dat veel beter bij mij past, dit jaar kan ik onbeperkt naar de bioscoop! Lekker alle films kijken die me leuk lijken en als ze bevallen gewoon nog een keer. Daarnaast zou ik dit jaar wel weer eens een boek aan willen raken. Natuurlijk wil ik ook best wel in beweging blijven, maar ik wil er niet zo aan vast zitten. Ik wil meer gaan wandelen en heb ontdekt dat ik poweryoga veel leuker vind dan bodybalance, dat hoop ik dan ook op te pakken. Natuurlijk zou ik ook dit jaar wel weer een voorstelling willen zien en naar een concert, museum of musical. Bovenal wil ik meer tijd doorbrengen met de mensen die me lief zijn. Daar is waar het vooral om draait. Dat begint al goed want deze week nog ga ik thee drinken bij een vriendin, eten bij mijn ouders en uiteten met mijn collega’s. En dat filmabonnement ga ik ook uitbuiten, dingen alleen doen maakt me ook heel blij. Sterker nog, ik heb het echt nodig.

Leren

Omdat mijn werk vrij onzeker is, zijn er goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er een potje waar je elk jaar geld voor spaart en dat je kunt gebruiken om te werken aan je loopbaan, zo kan je ook kiezen voor een opleiding die helemaal buiten het werkveld ligt. Dit jaar moet ik mijn potje opmaken en ik wil graag een opleiding volgen die meer in de richting mijn gedroomde baan ligt, drie keer raden: interieur stylist. Wellicht ga ik er nooit mijn baan van maken, dat schijnt ook nogal moeilijk te zijn, maar het lijkt me leuk om me er meer in te verdiepen. Want ik kan best mijn eigen huis inrichten, maar dat gaat toch een beetje op gevoel. Het lijkt me echt leuk om mensen te kunnen adviseren. Na een avondje wilde plannen maken voor een eigen bedrijf met de taalnazi die vast fouten in dit epistel ziet (hoi lieverd!), laat het me niet meer los. Naast een opleiding bedoel ik met leren ook meer nieuwe dingen doen, niet perse leerzame dingen, maar om meer te beleven en te genieten. Dat staat dit jaar op 1.

Save

Save

Save

17 reacties

 1. Kelly

  Mooi geschreven. Goede plannen en leuke vooruitzichten! Ik heb net mijn hosting (stadsduif.com) laten verlopen. Het lukt me niet om er tijd voor vrij te maken en vind het qua privacy lastig te combineren met mijn werk (psycholoog, in de gehandicaptensector). Misschien ga ik verder op instagram, dat lijkt me ook een leuke manier om mooie dingen te delen. Dit jaar is er in ieder geval genoeg om te vertellen, in het voorjaar starten ze met de bouw van ons nieuwe huis. Ik heb er zin in, maar verwacht net als jij ook mega uitgaven en stress. We zullen zien!

  |
  1. Wat jammer, maar als het niet lukt qua tijd en je deze tijd beter aan andere dingen kunt besteden dan is het alleen maar een verstandige keuze! Instagram is een heel mooi medium en ik ken wel meer mensen die hun blog hebben ingeruild voor een instagram account. Een nieuwbouwhuis is echt verschikkelijk (ja sorry, het is echt zo), maar als alles uiteindelijk af is is het wel heel prettig dat je er eigen keuzes in hebt kunnen maken. En dat jullie het samen kunnen doen, al die keuzes maken, dat scheelt vast al een heleboel.

   |
 2. Ageeth

  Mooi geschreven..kus!

  |
 3. Elly

  Mooi ! Succes met alles !
  Ik ben fan van je ????.

  |
  1. Bedankt Elly, gaaf dat ik fans heb :D Daar had ik geen idee van.

   |
 4. Mooi overzicht en heldere plannen. Goed om het allemaal zo op een rijtje te zetten. Ik ga dit jaar verder met de lijn die ik in 2016 ben begonnen en heb voor dit jaar een verhuizing op de planning staan. Zo te lezen moet ik er niet teveel naar uitkijken ;)!

  |
  1. Verhuizen staat in de stress top 3, naast iemand verliezen en scheiden. Dus ja, je moet het gewoon niet te vaak doen? :P Ik ben er inmiddels wel weer van bekomen hoor, maar de weken eromheen zijn niet zo leuk.

   |
 5. Wat een mooie blogpost. Helemaal geïnspireerd op deze dinsdagochtend :) Je huis ziet er zooo leuk uit! Ben je direct gaan volgen op Bloglovin’. O en wat mega lief dat je je zo hebt laten inspireren door het woord! Genieten is prachtig en ik weet zeker dat het gaat lukken dit komende jaar. Ik wens je al het goeds, heel veel liefde en geluk! x

  |
  1. Dankjewel Melle voor je lieve woorden en het volgen, en bedankt dat jij mij zoveel inspiratie geeft! :D Voor jou dezelfde wensen!

   |
 6. Linda

  Ik wens je een geweldig jaar!

  |
  1. Dankjewel Linda, insgelijks!

   |
 7. Martine

  Ha Karin, ik zit weer eens even rond te neuzen op je blog. Mooi voornemen, genieten. Heb de orchidee ook gespot haha, leuk om te zien. Tot snel! Liefs

  |
  1. Je orchidee doet het super goed! Hij bloeit al weken! :D

   |
 8. Wat een mooie terug en vooruit blik!
  Ik hoop dat je je doelen waar kunt maken en dat je een opleiding tot styliste kunt gaan volgen! Ik ben er van overtuigd dat als je iets echt wilt het kan, dus waarom jij niet. Laat 2017 jouw jaar zijn:).

  |
  1. Dankjewel Fleur, die opleiding komt er bijna zeker, in februari ga ik naar een informatieavond en dan kan ik hopelijk in april beginnen! Voor jou ook een super 2017 gewenst!

   |
 9. Anneke

  Wat een heerlijke blog weer. Ik vind het heerlijk om je mooie foto`s te zien, je blog te lezen. Ik krijg inspiratie van jouw mooie foto`s voor ons huis! Ook al lopen er twee kids in ons huis, ik ben altijd op zoek naar mooie foto`s en ideetjes voor de inrichting. Ik wens je een heel goed jaar toe, veel genieten! Ook bij ons is het woord “genieten” wel het belangrijkste dit jaar. Dat hebben we te weinig gedaan en kunnen doen het afgelopen jaar. Ik ben ook fan ;-)

  |

Comments are closed.