Persoonlijk

Ondertussen met het klussen #1

klussennr1
De sleutels van mijn appartement heb ik nu een week. In die week hebben we al ontzettend veel geklust! Alle kozijnen, plinten, drempels en deuren zijn grijs/blauwig of viesgeel. Dat moet wit worden! Dat betekent: schuren, schuren en nog eens schuren. En dat hebben we dan ook veel gedaan de afgelopen dagen! Kijk verder voor foto’s van alle kamers in huis en alle klusperikelen. Ik heb zelfs al wat voor en na foto’s kunnen maken, het gaat allemaal best hard!

SAMSUNGDe woonkamer is lekker ruim met 28m². De donkere kozijnen hebben inmiddels al een laagje grondverf. Op de foto is het niet heel goed te zien, maar links zit een deur met raam die naar de slaapkamer leid, dat vond ik een beetje overbodig omdat er ook een deur naar de slaapkamer gaat via de hal. Ik hoef ook niet zo nodig uit te kijken op mijn bed vanuit de woonkamer, dus deze deur en het raam hebben we dichtgemaakt. Zo krijg ik ineens veel meer mogelijkheden om te schuiven met meubels, omdat er nu geen deuren meer in de weg zitten. Verder wil ik graag een ombouw om de radiator. Hieronder een voor en na foto van de woonkamer voor het dichtmaken en erna.

woonkamernakeuken2De keuken, ik ben niet zo blij met het steenrode aanrechtblad, dat gaat zo ontzettend vloeken met mijn roze thee- en handdoeken en mijn hardroze rolgordijnen (zie later). Ik hoorde van een buurvrouw dat er ook mensen zijn met een groen aanrechtblad, wat dat betreft valt het rood dan nog weer mee! Links komt mijn gasfornuis (met oven, yay!). Ik zit eraan te denken om het keukenkastje rechtsboven weg te halen en hier twee planken te bevestigen. De muren moeten nog gesaust, maar de kozijnen zijn al wit. Hieronder ben ik druk aan het verven, samen met mijn moeder.

schilderenvoorennaDit zijn de kozijnen in de keuken; links voor het verven, rechts erna. Zie je hoe links de radiator mooi wit lijkt en rechts juist gelig? Dat laat goed zien hoe viesgeel het houtwerk was voor het schilderen. Er moet nog wel een tweede laagje verf over en de radiator wordt ook nog friswit. Een plankje boven de radiator lijkt me ook nog leuk!

slaapkamerslaapkamersIk heb lekker de ruimte met maarliefst drie slaapkamers! In slaapkamer één ga ik slapen. Kamer drie ga ik denk ik gebruiken als een soort kantoortje en slaapkamer twee wordt mijn walk-in-closet/ rommel/ opbergkamer. Maar misschien denk ik daar later wel anders over. We zijn vooral aan het klussen geweest in kamer één, hier kun je de deur en het raam die naar de woonkamer leidden goed zien. Ook aan deze kant is dit dichtgemaakt, zie hieronder voor en na.

voornadiscokleurWe hebben een lamp mee die van kleuren kan veranderen, wat zoals je kunt zien een gaaf disco effect geeft. Natuurlijk hebben we hem gewoon op wit licht gezet, maar af en toe een kleurenspektakel houdt de kluszin hoog :)

schurenplamurenIk wist niet dat ik het in me had, maar ik begin me na al dat geklus al een ware expert te voelen op het gebied van schuren, plamuren, aftapen en verven! Schuren en aftapen vind ik de minst leuke klusjes. Plamuren is wel leuk, totdat je 100 gaatjes hebt gevuld en je er nog een flink aantal moet. Verven is gewoon tof, je ziet gelijk resultaat van je harde werk. Hierboven ben ik aan het plamuren in de gang en rechtsonder mijn hand onder het schuurstof (wat werkelijk overal gaat zitten).

voordeurDe voordeur was kanariegeel, maar nu heerlijk wit!

wcgangIn het toilet hoeft gelukkig weinig te gebeuren, de muren boven de tegels zijn wit gesaust en ik ga er een nieuwe toiletbril en toiletrolhouder in maken. (Dit is zo’n irritante houder met een los staafje dat dan steeds op de grond valt bij het wisselen van rol). Rechts een idee van de ruimte in de gang bij binnenkomst.

stukenDit is mijn handige broer die zich gestort heeft op het stuken van muren. Dat mag je namelijk helemaal zelf doen van de woningstichting, als je een muur wilt verven. Anders moet je werkelijk elke muur willen behangen vanwege alle gaatjes. De muren zijn van kaal gasbeton, dat wil zeggen dat er overal luchtbel gaatjes in zitten.

klussen2Bouwplaats :P

dictmaken raamEen oom van mij is timmerman en dus erg handig met klussen! Ik ben ontzettend blij met zijn hulp.

halwashokLinks is de hal die naar alle slaapkamers, de douche en het toilet loopt. Rechts zie je de bijkeuken, die naast de keuken zit. Rechts komt een wasmachine te staan, dus ik noem het maar gewoon een washok. Ik ga er nog een koelkast neerzetten en een stellingkast om een voorraadje boodschappen te kunnen bewaren.

schurenSchuren, schuren en nog eens schuren.

behangrolgordijnenEn het leukere werk, het uitzoeken van raambekleding, behang en andere alle dingen die een huis een thuis maken. De beige rolgordijnen komen in de woonkamer, de donkergrijze in de slaapkamer en de hardroze in de keuken. Ik twijfelde wel erg over de kleur voor in de keuken, had eerst een witte variant op het oog. Later dacht ik; ach wat maakt het ook uit, deze matchen met m’n theedoeken! Eigenlijk lijkt het me wel gaaf staan :D Rechts het behang dat ik heb uitgezocht voor in de woonkamer, het bloemenpatroon komt op de lange muur in de woonkamer en aan het einde van de hal, de egale kleur ernaast komt aan een kortere muur in de woonkamer waar de eettafel komt te staan.

Ik ben nog nooit zo vaak in een bouwmarkt geweest in mijn leven als de afgelopen week en ik zal er nog wel vaker naartoe moeten de komende tijd. Het is een enorme klus, maar ik vind dat we in de paar dagen dat we aan het klussen zijn al best ver zijn gekomen! Vandaag worden er wat kleine reparaties uitgevoerd en ga ik in m’n eentje nog wat tapen, verven en plamuren. Tot de volgende ‘ondertussen met het klussen’, ik hoop dat er dan meer te zien is dan kale ruimtes!