Kringlooptips: zo slaag je bij een kringloopwinkel

In mijn huis vind je meubels en accessoires van allerlei winkels, van doodnormaal Hema-kussen tot stoelen van Eames en Hay. Al dat nieuw combineer ik graag met wat ouds, kringloopwinkels bezoeken is dan ook één van mijn favoriete bezigheden en ik deel graag mijn tips. Juist de dingen van de kringloop geven mijn interieur wat extra’s, van een retrovaasje tot een schilderij waarvan er misschien maar één is gemaakt. Unieke stukken die sfeer geven, hoe vind je ze?

Waarom ik van kringlopen houd

Voor vrije dagen waarop ik weinig plannen heb, staat de kringloop bezoeken standaard op mijn to do lijstje. Dan maak een rondje langs alle kringloopwinkels hier in de buurt. Soms kom ik thuis met niets en soms met iets waarvan ik niet wist dat ik het zocht, maar moest hebben toen ik het zag. Daar houd ik van, iets unieks vinden en dat dan een plekje geven in huis. Ik vind een kringloop bezoeken op een rare manier heel rustgevend. Lopen tussen afdankertjes van andere mensen. Ik vind het fascinerend om te zien wat mensen ooit in huis hebben gehaald en geniet van een gekke hobby zoals schildpaddenfiguren verzamelen. Aan de ene kant drukt het me met de neus op de consumptiemaatschappij waar ik zelf ook graag aan meedoe, aan de andere kant vind ik het mooi te zien dat mensen iets niet weggooien maar er aan denken dat een ander nog plezier kan hebben van hun spullen. Soms sta ik verbaasd van rommel waarvan ik niet denk dat iemand het ooit zal kopen, maar een minuut later vind ik misschien mijn volgende aanwinst. Kringlopen is een vak apart, ik deel mijn tips voor een geslaagde kringlooptocht.

1. Kies je kringloop

Er zijn heel veel soorten kringloopwinkels: die uit een keten zoals Het Goed, 1000m2 in een loods, de minikringloop in een dorp, de kringloop gerund door gepensioneerde vrijwilligers (mijn favoriet), de handelarenkringloop gerund door mensen die dingen met winst doorverkopen en waar altijd een slechte radiozender op staat en gerookt wordt. Als je kringlopen nog een beetje een drempel vindt (want oud, vies, muf) dan raad ik je aan om naar een keten te gaan. Het Goed is bijvoorbeeld altijd netjes, ruim opgezet en op kleur gesorteerd. Zo kun je snel scannen en het door jou gewenste groene vaasje vinden. Ik ben zelf groot fan van kringloopwinkels in gehuchten, want daar vind je vaak spullen die echt nog mooi zijn tegen kleine prijsjes. Het Goed weet wat gewild is en prijst hier ook naar. De tokkie kringlopen sla ik meestal over, omdat zoeken naar iets moois me daar teveel moeite kost. Mijn lievelingskringloop is die gerund door vrijwilligers en waar de koffie nog gratis is. Niet dat ik die drink, maar het laat zien dat er zonder winstoogmerk wordt verkocht. Google naar kringloopwinkels bij jou in de buurt, maar vraag ook zeker rond en let op als je ergens rondrijdt, de beste kringloopwinkels hebben geen site. Kijk verder dan je neus lang is, ook winkels die zich specialiseren in brocante, vlooienmarkten en Marktplaats zijn opties voor het vinden van een tweedehands liefde.

2. Neem de tijd

Ik kringloop eigenlijk alleen op vrije dagen, zodat ik de tijd kan nemen om lekker rond te neuzen in verschillende kringloopwinkels. Ik bezoek er het liefst een stuk of drie achter elkaar, dan zit ik zo lekker in de op-jacht-flow. Als ik haast heb dan registreer ik niet alles wat er te zien is. Een kringloop is een wirwar van spullen, waar je eigenlijk 99% niet van wilt hebben, maar om juist die ene procent te kunnen vinden moet je toch rustig tussen alle prullaria struinen en zoeken. Als je haast hebt zie je de beste dingen over het oog. Bekijk dus alles en neem daar de tijd voor. Kijk onderin de schappen en vergeet niet te kijken naar wat er aan het plafond hangt. Zie ook wat er achteraan een plank staat of wat in een rommeldoos ligt.

3. Weet wat je zoekt en kijk door dingen heen

Ik scan altijd naar bloemenschilderijen, bloempotten en vaasjes. Elektrische apparatuur en schoenen sla ik over. Ik kijk altijd graag naar de gebloemde oma-kopjes met een gouden randje, maar koop ze niet meer, omdat ik ze nooit gebruikte. Je hoeft niet per se iets te kopen, ook al is er veel moois te vinden. Geef je geld uit aan dingen die echt iets met je doen. Zoek je een kast, weet dan de maten van de plek waar hij moet komen te staan. Neem een rolmaat mee om te kunnen checken of dat mooie retro kastje bij thuiskomst niet een centimeter te groot blijkt te zijn. Kijk naar vorm en functie. De buffetkast in mijn vorige huis was echt geen beauty toen hij in de kringloop stond. Probeer de kast je voor te stellen met een ander kleurtje en nieuwe deurknopjes. Haal het los van de omgeving tussen tien andere lelijke kasten, maar zie hem voor je in je eigen interieur. Als ik weet dat ik op zoek wil gaan naar bijvoorbeeld een bijzettafel, dan maak ik van tevoren een foto van mijn woonkamer. Soms is het moeilijk om een item te visualiseren in jouw huis, met een foto bij de hand is dit ineens een stuk makkelijker en kun je een beter besluit nemen. Zie je een mooi beeld maar is het patroon je te druk, bedenk dan dat alles is op te lossen met een bus spuitverf. De vorm gaat boven het huidige, vaak oubollige uiterlijk. Een zilveren kandelaar spuit je zo zwart, goud of wit, zodat het wél in jouw inrichting past.

4. Stel eisen

Bepaal wat voor jou belangrijk is. Hoe leuk het ook is om iets een tweede leven te geven, ik stel wel bepaalde eisen aan een tweedehandsvondst. Zo koop ik niets dat beschadigd is, vooral bij porselein en glaswerk is dit een pré. Ik draai alles drie keer om en voel langs de randjes om te kijken of er niet stiekem een stukje uit is. Heel af en toe verbreek ik de regel, zoals met mijn witte West Germany vaas. Die is aan de rand gelijmd, maar als ik hem omdraai is er niets van te zien. Spullen in een kringloopwinkel kunnen stoffig of wat vies zijn, probeer altijd in de winkel of een vlekje eraf te boenen is. Bij vondsten waarvan ik weet dat een tweede keer zich niet voor gaat doen neem ik een kleine beschadiging soms voor lief. Ook een eis is dat ik er meteen een plekje voor kan verzinnen in huis of bereid ben er een plek voor vrij te maken en dus iets anders weg te doen. Daarnaast vraag ik me altijd af of ik de vraagprijs het waard is, zou ik dit ook betalen als er 20 van stonden in de Xenos? Koop niet alleen omdat het goedkoop is. Soms check ik een merkje op mijn telefoon om zeker te weten dat de kringloop het bij het goede eind heeft wanneer ze een vaasje hoger prijzen dan gemiddeld. Weiger te veel te betalen voor spullen die tweede (of vierde) hands zijn.

5. Bij twijfel doen

Bij twijfel niet doen, is mijn regel bij normale winkels. Dat shirtje blijft wel liggen en als ik er over een week nog over denk koop ik het alsnog. Bij een kringloopwinkel krijg je geen tweede kans. En dus raad ik aan: bij twijfel, toch doen! Ik heb vaak besloten iets niet mee te nemen omdat ik er bijvoorbeeld geen plekje in huis voor kon verzinnen, maar bleef het toch door mijn hoofd spoken en bij een tweede bezoekje is het dan áltijd verkocht. Dan heb ik spijt, waar ik wel overheen kom, maar toch blijf je vanaf dan maar op zoek gaan naar een vergelijkbaar item. Ja, natuurlijk koop ik ook weleens dingen die ik toch niet blijk te gebruiken, maar dan gaan ze gewoon weer terug naar de kringloop. Als je iets moois ziet, pak het dan, bekijk het van alle kanten en houd het vast terwijl je verder kijkt. Bij een vondst krijg ik altijd een kleine adrenalinerush, die laat ik even uitrazen terwijl ik verder kijk. Aan het eind van je kringlooptripje niets mooiers tegengekomen en nog steeds superblij met je vondst? Meenemen! Daarna begint het leukste werk, maak je vondst goed schoon en sleep het door je hele huis opzoek naar de beste plek voor je nieuwe oude liefde.

Kringlooptips op een rijtje:

 • Kies je kringloop, ga je voor een nette gesorteerde keten of een achterafwinkel?
 • In gehuchten en kringloopwinkels die je zo langs de weg ziet, vind je de mooiste dingen voor een goede prijs
 • Doe navraag naar kringloopwinkels in de buurt
 • Neem de tijd om alles goed te bekijken
 • Bezoek meerdere kringloopwinkels
 • Weet wat je over kan slaan en wat je juist wel wilt bekijken
 • Koop niet om het kopen
 • Ken afmetingen en neem een rolmaat mee
 • Vorm gaat boven uiterlijk, het uiterlijk verander je makkelijk met verf
 • Zie het item voor je in je eigen interieur, een foto van je inrichting kan je hierbij helpen
 • Stel eisen: is het beschadigd, niet schoon te maken of te duur? Niet doen
 • Bij twijfel doen, sommige dingen vind je één keer en nooit weer

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 reacties

 1. Narelle | wegvanhetnoorden.nl

  Leuk artikel en fijne tips! Mag ik vragen wat je favoriete kringloopwinkels in Groningen zijn? :)

  1. In Groningen ben ik nog niet naar de kringloop geweest, daar bezoek ik vooral alle (woon)winkels die er hier niet zijn! Ik weet wel dat er daar heeeeel veel zijn!

 2. Leuke tips :) Er zit bij mij een kringloop in de buurt waar ik wel eens heen ga, maar ze hebben daar nooit van die fantastische dingen die je wel eens bij bloggers ziet… Maar ja, die komen daar vast vaker dan een paar keer in het half jaar :)

  Laatst ging ik op zoek naar kledingstukken om ze aan te passen naar een ander kledingstuk (zoals een mannenoverhemd in een topje), maar ik vond het een beetje tegenvallen, ze vroegen 7 euro voor een C&A overhemd of zo…

  1. Bij die kringloop bij jou in de buurt hebben ze vast ook fantastische dingen! Wat je zegt klopt natuurlijk, hoe vaker je gaat, hoe sneller je iets leuks vindt. Soms vragen ze gekke prijzen of zie je dingen die in de oorspronkelijke winkel nieuw zelfs goedkoper zijn, maar wie zoekt zal vinden :)

 3. Wat een ontzettend leuk artikel met hele fijne tips. Bij dagen waarop ik tijd heb vind ik het ook heerlijk om kringlopen te bezoeken. Ik bezoek de laatste tijd ook standaard tweedehands kledingwinkels. Wat een feestje om leuke en unieke dingen te scoren. Veel van jouw tips pas ik zelf ook toe. :) Ik kan eigenlijk niet wachten tot we van een appartement naar een huis zullen verhuizen. Ons appartement is nu eigenlijk “vol”. Als we een huis hebben dan kan ik weer kringlopen met een reden.

  1. Erg leuk ja, ik pas ook weleens kleding in de kringloop maar tot nu toe heb ik nog maar één keer iets leuks gevonden. Ik zou eigenlijk ook eens een kringloopwinkel die zich in kleding heeft gespecialiseerd moeten bezoeken. Dat je huis vol is, daar loop ik ook wel tegen aan hoor, maar dat maakt de selectie in de kringloop wel strenger waardoor je ook niet snel een miskoop begaat. Elk nadeel heeft z’n voordeel ;)

 4. Laila

  Leuke artikel!! Ik ben sinds kort een kringloopbezoeker. Er ging echt een wereld voor me open. Heb super leuke (merk)spullen gescoord voor bijna niets! Love it!