Kringlooptips: zo slaag je bij een kringloopwinkel

In mijn huis vind je meubels en accessoires van allerlei winkels, van doodnormaal Hema-kussen tot stoelen van Eames en Hay. Al dat nieuw combineer ik graag met wat ouds, kringloopwinkels bezoeken is dan ook één van mijn favoriete bezigheden en ik deel graag mijn tips. Juist de dingen van de kringloop geven mijn interieur wat extra’s, van een retrovaasje tot een schilderij waarvan er misschien maar één is gemaakt. Unieke stukken die sfeer geven, hoe vind je ze?

Waarom ik van kringlopen houd

Voor vrije dagen waarop ik weinig plannen heb, staat de kringloop bezoeken standaard op mijn to do lijstje. Dan maak een rondje langs alle kringloopwinkels hier in de buurt. Soms kom ik thuis met niets en soms met iets waarvan ik niet wist dat ik het zocht, maar moest hebben toen ik het zag. Daar houd ik van, iets unieks vinden en dat dan een plekje geven in huis. Ik vind kringlopen heel rustgevend, binnenkomen in een winkel vol spullen en die allemaal op me in laten werken terwijl ik lekker langzaam rondstruin. Het werkt voor mij onthaastend en ontspannend. Ik vind het fascinerend om te zien wat mensen ooit in huis hebben gehaald en geniet van gekke vergane verzamelingen.

Ik houd van schatzoeken en -vinden. Dat je iets ziet en daar een soort verliefde gevoelens bij krijgt, wanneer iets echt bij jou past. Vaak zijn kringloopitems redelijk uniek. Je vindt er dingen die niet iedereen in huis heeft, omdat het iets is wat allang niet meer gemaakt en verkocht wordt of omdat het handgemaakt is. Kringloopvondsten geven je huis meer persoonlijkheid en voegen naar mijn idee echt iets toe.

Het is tof om te zien dat zoveel mensen hun ongebruikte meubels en accessoires niet zomaar weggooien zodat ze nog een tweede of derde of vierde leven kunnen krijgen. Als ik zelf iets niet meer gebruik breng ik het dan ook altijd naar een kringloopwinkel. Het hergebruiken van spullen spreekt me erg aan, het is heel duurzaam en vaak ook aardiger voor je portemonnee. Soms sta ik verbaasd van rommel waarvan ik niet denk dat iemand het ooit zal kopen, maar een minuut later vind ik misschien mijn volgende aanwinst. Kringlopen is een vak apart, ik deel mijn tips voor een geslaagde kringlooptocht.

 

 

1. Kies je kringloop

Er zijn heel veel soorten kringloopwinkels: die uit een keten zoals Het Goed, 1000m2 in een loods, de minikringloop in een dorp, de kringloop gerund door gepensioneerde vrijwilligers en de kringloopwinkel waar altijd een slechte radiozender op staat en gerookt wordt. Als je kringlopen nog een beetje een drempel vindt (want oud, vies, muf) dan raad ik je aan om naar een keten te gaan. Het Goed is bijvoorbeeld altijd netjes, ruim opgezet en op kleur gesorteerd. Zo kun je snel scannen en het door jou gewenste groene vaasje vinden. Veel kringlopen steunen een goed doel of bieden werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, tof toch? Google naar kringloopwinkels bij jou in de buurt of gebruik een app, maar vraag ook zeker rond en let op als je ergens rondrijdt, de beste kringloopwinkels hebben geen site. Kijk verder dan je neus lang is, ook winkels die zich specialiseren in brocante, vlooienmarkten en Marktplaats zijn opties voor het vinden van een tweedehands liefde.

2. Neem de tijd

Ik kringloop eigenlijk alleen op vrije dagen, zodat ik de tijd kan nemen om lekker rond te neuzen in verschillende kringloopwinkels. Ik bezoek er het liefst een stuk of drie achter elkaar, dan zit ik zo lekker in de op-jacht-flow. Als ik haast heb dan registreer ik niet alles wat er te zien is. Een kringloop is een wirwar van spullen, waar je eigenlijk 99% niet van wilt hebben, maar om juist die ene procent te kunnen vinden moet je toch rustig tussen alle prullaria struinen en zoeken. Als je haast hebt zie je de beste dingen over het oog. Bekijk dus alles en neem daar de tijd voor. Kijk onderin de schappen en vergeet niet te kijken naar wat er aan het plafond hangt. Zie ook wat er achteraan een plank staat of wat in een rommeldoos ligt. Neem ook de tijd om vaker dan bijvoorbeeld één keer per maand een kringloopwinkel te bezoeken. Hoe vaker je een winkel bezoekt, hoe meer kans dat jouw tweedehandsliefde daar ligt om gevonden te worden.

3. Weet wat je zoekt en kijk door dingen heen

Het liefst laat ik me verrassen door een onbekende vondst. Maar het kan je erg helpen om te slagen in een kringloop als je iets specifieks zoekt. Zo kijk ik altijd even bij de bloempotten en vazen omdat ik erg van planten houd en verslaafd ben aan vaasjes en zoek ik altijd naar afbeeldingen die met de hand zijn geschilderd. Of zoek ik een specifiek meubel zoals een kast. De afdeling elektrische apparatuur en schoenen sla ik over.

Zoek je een meubel, zoals een kast? Meet dan vooraf de ruimte op waar de kast komt te staan en weet hoe hoog, diep en breed je kast moet zijn. Neem een rolmaat mee naar de kringloop of vraag er één te leen zodat je geen miskoop kunt doen. Soms is een meubel voorstellen in je eigen interieur lastig. Een kast uit een flinke rij donkerbruine kasten in de kringloop is lastig los te zien. Probeer het toch. Kijk vooral naar de vorm. Probeer je de kast voor te stellen in een kleur die past in jouw huis. Maak van tevoren een foto van je woonkamer waar de kast moet komen te staan, met een foto bij de hand is het ineens een stuk makkelijker om een item te visualiseren in je eigen huis en kun je een beter besluit nemen of dit de kast is die je zoekt. Kijk naar de vorm, alles kun je een ander uiterlijk geven, vind je de vorm van een vaas of beeld erg mooi, maar de kleuren niet? Met een bus spuitverf geef je het de kleur die je wél mooi vindt, en maak je het passend in je interieur. Koop niet om de verkeerde redenen, zo ben ik gek op van die gebloemde theekopjes met een gouden randje, maar ik gebruik ze nooit en dus koop ik ze niet. Geef je geld uit aan dingen die echt iets met je doen of die je echt nodig hebt.

4. Stel eisen

Bepaal wat voor jou belangrijk is. Hoe leuk het ook is om iets een tweede leven te geven, ik stel wel bepaalde eisen aan een tweedehandsvondst. Zo koop ik niets dat beschadigd is, vooral bij porselein en glaswerk is dit een pré. Ik draai alles drie keer om en voel langs de randjes om te kijken of er niet stiekem een stukje uit is. Bij vondsten waarvan ik weet dat een tweede keer zich niet voor gaat doen neem ik een kleine beschadiging soms voor lief. Spullen in een kringloopwinkel kunnen stoffig of wat vies zijn, probeer altijd in de winkel of een vlekje eraf te boenen is. Ook een eis is dat ik er meteen een plekje voor kan verzinnen in huis of bereid ben er een plek voor vrij te maken en dus iets anders weg te doen. Daarnaast vraag ik me altijd af of ik de vraagprijs het waard is, zou ik dit ook betalen als er 20 van stonden in de Xenos? Koop niet alleen omdat het goedkoop is.

5. Bij twijfel doen

Bij twijfel niet doen, is mijn regel bij normale winkels. Dat shirtje blijft wel liggen en als ik er over een week nog over denk koop ik het alsnog. Bij een kringloopwinkel krijg je geen tweede kans. En dus raad ik aan: bij twijfel, toch doen! Ik heb vaak besloten iets niet mee te nemen omdat ik er bijvoorbeeld geen plekje in huis voor kon verzinnen, maar bleef het toch door mijn hoofd spoken en bij een tweede bezoekje is het dan áltijd verkocht. Ja, natuurlijk koop ik ook weleens dingen die ik toch niet blijk te gebruiken, maar dan gaan ze gewoon weer terug naar de kringloop. Als je iets moois ziet, pak het dan, bekijk het van alle kanten en houd het vast terwijl je verder kijkt. Bij een vondst krijg ik altijd een kleine adrenalinerush, die laat ik even uitrazen terwijl ik verder kijk. Aan het eind van je kringlooptripje niets mooiers tegengekomen en nog steeds superblij met je vondst? Meenemen! Daarna begint het leukste werk, maak je vondst goed schoon en sleep het door je hele huis opzoek naar de beste plek voor je nieuwe oude liefde.

Kringlooptips op een rijtje:

 • Kies je kringloop, ga je voor een nette gesorteerde keten of een achterafwinkel?
 • Neem de tijd
 • Ga vaak
 • Bezoek meerdere kringloopwinkels
 • Kijk overal achter, onder en boven
 • Weet wat je over kan slaan en wat je juist wel wilt bekijken
 • Ken afmetingen en neem een rolmaat mee
 • Vorm gaat boven uiterlijk, het uiterlijk verander je makkelijk met verf
 • Zie het item voor je in je eigen interieur, een foto van je inrichting kan je hierbij helpen
 • Stel eisen: is het beschadigd, niet schoon te maken of te duur? Niet doen
 • Heb je er een plek voor in huis of ben je bereid er plek voor te maken?
 • Koop niet om het kopen
 • Bij twijfel doen, sommige dingen vind je één keer en nooit weer
 • Breng een eventuele miskoop weer terug naar de kringloopwinkel, maak er een ander blij mee!

Wil je geen enkele blogpost missen? Schrijf je dan in voor het ontvangen van Eenig Woonnieuws of volg me op instagram.
↑ Vond je deze post leuk? Je maakt mijn dag door hierboven te klikken ↑

9 reacties

 1. Narelle | wegvanhetnoorden.nl

  Leuk artikel en fijne tips! Mag ik vragen wat je favoriete kringloopwinkels in Groningen zijn? :)

  |
  1. In Groningen ben ik nog niet naar de kringloop geweest, daar bezoek ik vooral alle (woon)winkels die er hier niet zijn! Ik weet wel dat er daar heeeeel veel zijn!

   |
 2. Leuke tips :) Er zit bij mij een kringloop in de buurt waar ik wel eens heen ga, maar ze hebben daar nooit van die fantastische dingen die je wel eens bij bloggers ziet… Maar ja, die komen daar vast vaker dan een paar keer in het half jaar :)

  Laatst ging ik op zoek naar kledingstukken om ze aan te passen naar een ander kledingstuk (zoals een mannenoverhemd in een topje), maar ik vond het een beetje tegenvallen, ze vroegen 7 euro voor een C&A overhemd of zo…

  |
  1. Bij die kringloop bij jou in de buurt hebben ze vast ook fantastische dingen! Wat je zegt klopt natuurlijk, hoe vaker je gaat, hoe sneller je iets leuks vindt. Soms vragen ze gekke prijzen of zie je dingen die in de oorspronkelijke winkel nieuw zelfs goedkoper zijn, maar wie zoekt zal vinden :)

   |
 3. Wat een ontzettend leuk artikel met hele fijne tips. Bij dagen waarop ik tijd heb vind ik het ook heerlijk om kringlopen te bezoeken. Ik bezoek de laatste tijd ook standaard tweedehands kledingwinkels. Wat een feestje om leuke en unieke dingen te scoren. Veel van jouw tips pas ik zelf ook toe. :) Ik kan eigenlijk niet wachten tot we van een appartement naar een huis zullen verhuizen. Ons appartement is nu eigenlijk “vol”. Als we een huis hebben dan kan ik weer kringlopen met een reden.

  |
  1. Erg leuk ja, ik pas ook weleens kleding in de kringloop maar tot nu toe heb ik nog maar één keer iets leuks gevonden. Ik zou eigenlijk ook eens een kringloopwinkel die zich in kleding heeft gespecialiseerd moeten bezoeken. Dat je huis vol is, daar loop ik ook wel tegen aan hoor, maar dat maakt de selectie in de kringloop wel strenger waardoor je ook niet snel een miskoop begaat. Elk nadeel heeft z’n voordeel ;)

   |
 4. Laila

  Leuke artikel!! Ik ben sinds kort een kringloopbezoeker. Er ging echt een wereld voor me open. Heb super leuke (merk)spullen gescoord voor bijna niets! Love it!

  |
  1. Wat fijn dat je er zo enthousiast over bent! Je kunt het bijna een hobby noemen :D

   |
 5. Luna

  Leuk artikel. Thanks!

  |

Comments are closed.