Jouw Thuis

Leuke manieren om je huis op te ruimen


In mijn plannen voor 2017 kon je het al lezen, de eerste weken van het jaar wil ik gaan gebruiken om mijn huis op te ruimen. Omdat ik vast niet de enige ben met opruimdrang aan het begin van het jaar verzamelde ik een aantal leuke manieren om op te ruimen. Het begin van een nieuw jaar en het aanbreken van het voorjaar zorgen er bij mij altijd voor dat ik alles met een frisse blik bekijk en dan overvalt me het gevoel dat het netter moet in huis. De laatste tijd merk ik dat ik onrustig word van de klusjes die nog moeten gebeuren maar ook van de dingen die ik heb meeverhuisd en die nog een plek moeten vinden (weg moeten). Sommige klussen zijn groot en kan ik niet meteen of niet in mijn eentje aanpakken, maar opruimen kan altijd!

Opruimen als spel

Ik geef eerlijk toe: ik zal nooit een minimalist worden. Daarvoor houd ik teveel van vaasjes, posters en plantjes. Van gezellige nutteloze dingen zoals waxinelichthoudertjes en sierkussens. En van tassen en vesten en een goed gevulde voorraadkast. Maar ik word wel onrustig van rommelige lades of een kast die ik niet open durf te trekken vanwege lawinegevaar. Of dat ik wéét dat achter dat dichte deurtje dingen liggen die ik nooit gebruik, en waarschijnlijk ook nooit zal gaan gebruiken. Van boeken en tijdschriften die ik nog moet lezen, van hobbyspullen waar ik ooit wél tijd voor hoop te vinden. Het besef dat ik dozen vol spullen heb meeverhuist die ik vijf maanden later nog geen plek heb gegeven. Omdat ik vast niet de enige ben die tegen deze dingen aanloopt en die wel een netter huis zou willen, met alleen spullen die je echt gebruikt, aantrekt of mooi vind om naar te kijken. Hieronder vind je een lijst met allerlei methodes of spellen die je misschien over de streep kunnen trekken om op te ruimen.

30 dagen minimaliseren

The 30-day minimalism game is een spel dat een maand lang duurt en elke dag moeilijker wordt. De regel is simpel: elke dag gaat er iets je huis uit. Op de eerste dag één ding, op de tweede dag twee dingen en op dag dertig (je raad het al) dertig dingen. Hoe langer je het volhoudt, hoe meer spullen je wegdoet. Dit kan een challenge voor jezelf zijn, maar er wordt aangeraden iemand te vinden om het spel mee te spelen, wie wint? Als je het tot het einde volhoudt heb je 465 spullen minder. Je mag dingen weggooien, verkopen of weggeven, als ze voor het einde van de dag je huis maar uit zijn.

Stel een opruimdoel met cijfers

Kies een categorie of deel van je huis om op te ruimen (een kast of lade bijvoorbeeld). Bij dit spel ruim je op tot je een bepaald aantal hebt bereikt, het getal stel je lekker zelf vast, bijvoorbeeld 35 of 5. Daar is je opruimdoel: kleding opruimen totdat je nog 35 kledingstukken hebt, niet meer dan 5 pennen in huis hebt of totdat je lade of kast niet meer dan 10 of 40 spullen bevat. Ik heb weleens op internet gelezen over mensen die leven met niet meer dan 100 bezittingen in totaal. Wow.

Stop de tijd

Voor dit opruimspel heb je een wekker nodig (kookwekker, je telefoon). Nu kun je vast wel raden hoe het verder gaat: je stelt de wekker in op een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 15 minuten, gedurende die 15 minuten ga je opruimen. In je woonkamer, voorraadkast of waar dan ook. Wanneer de wekker afloopt stop je met opruimen en ga je een halfuur doen waar je zin in hebt, een kopje thee drinken, social media checken, daarna zet je de wekker weer voor een volgende opruimronde. Herhaal wanneer je hier zin in hebt.

Andersom opruimen

Deze wil ik zelf sowieso proberen! Als je zoveel spullen hebt dat je niet weet waar je moet beginnen is andersom opruimen een goed idee. Verzamel alle spullen van één plek in huis bij elkaar, zoals de inhoud van je besteklade in een lege doos. Alles wat je nodig hebt haal je uit de doos en leg je na gebruik terug in de besteklade, spullen die na een maand nog steeds ongebruikt in de doos liggen zijn overbodig en kun je weggeven of weggooien. Herhaal voor alle plekken in huis waar je niet weet waar je moet beginnen met opruimen. Ik heb zin om  de inhoud van mijn kast in dozen te gooien en te kijken wat ik nou eigenlijk echt gebruik.

Elke week een doos vol

Daag jezelf uit om elke week een lege doos of tas te vullen en weg te brengen naar de kringloop. Zet de doos of tas op een centrale plek in huis en stop daar gedurende de week spullen in. Je kunt een aantal vaststellen. In het voorbeeld dat ik las was het de ’21 dingen doos’. Breng de doos/ tas in het weekend naar de kringloopwinkel en begin de dag erna opnieuw met vullen. Zo raakt je huis steeds leger.

Vraag jezelf eens af

Lees dit artikel over de vragen die je jezelf kunt stellen bij het opruimen. Zoals: ‘Zou ik dit ‘ding’ kopen als ik het nu in de winkel zag liggen? En hoeveel zou ik er dan voor betalen?‘ en ‘bewaar ik dit omdat ik vind dat ik ervan moet houden?’ En lees over handigheidjes zoals het hanteren van de 20/20 regel bij het opruimen: iets dat je binnen een straal van 20km kunt kopen voor €20 of minder, kan weg.

January Cure

Schrijf je in voor the January Cure. Elk jaar organiseert deze site een January Cure. Een maand waarin je elke dag een mail krijgt met een kleine opdracht en in de weekenden een iets grotere opdracht om zo je huis wat meer op te ruimen. Van ‘koop bloemen’ en ‘ruim één lade op’ tot ‘maak alle vloeren en tapijten in je huis schoon’. Bij elke opdracht vind je een uitgebreide uitleg en een stappenplan. Wel in het Engels, maar het kan net de schop onder je kont zijn die je nodig hebt. En je kunt hem ook gewoon volgende maand doen, of eens herhalen als het nodig is.

Meer lezen over opruimen en minimalisme?

Moeders Minimalisme, is misschien niet meteen een titel die je aanspreekt (mij als single kinderloze in ieder geval niet), maar hier staan echt pareltjes van artikelen tussen. Van capsule garderobes tot 10 dingen die je nu weg kunt gooien in je badkamer tot afvalvrij boodschappen doen.

Growthinkers is een goede site als je je meer wilt verdiepen in minimalisme. Zo is er een lijst met nog meer creatieve manieren om op te ruimen en lees je over een ‘packing party’ waarbij een studente doet alsof ze gaat verhuizen, álles inpakt en vervolgens 21 dagen lang alleen uitpakt wat ze nodig heeft.

Atrid van Flow magazine schreef vorig jaar elke week een column over ontspullen. Leuk om eens te lezen en ondertussen doe je zelf ook nog wat inzichten op.

Er zijn ook heel voel boeken geschreven over minimaliseren en opruimen, zelf heb ik Opgeruimd! van Marie Kondo, wie kent haar inmiddels niet? Een boek dat me vele inzichten heeft gebracht. Marie is soms een beetje vreemd maar ze heeft ook ideeën waarvan je niet kunt geloven dat je ze nooit eerder zelf hebt bedacht zoals ‘kies wat je wilt hóúden, niet wat je weg wilt gooien’. De ondertitel belooft je iets heerlijks: De manier om orde en rust in je leven aan te brengen. Verkrijgbaar in papieren boek of ebook*. Schuilt er een minimalist in jou?

*De laatste twee links naar bol.com zijn affiliate links.

Save

Save

Save

Save

Save

Save