Leuke manieren om je huis op te ruimen

In mijn plannen voor 2017 kon je het al lezen, de eerste weken van het jaar wil ik gaan gebruiken om mijn huis op te ruimen. Omdat ik vast niet de enige ben met opruimdrang aan het begin van het jaar verzamelde ik een aantal leuke manieren om op te ruimen. Het begin van een nieuw jaar en het aanbreken van het voorjaar zorgen er bij mij altijd voor dat ik alles met een frisse blik bekijk en dan overvalt me het gevoel dat het netter moet in huis. De laatste tijd merk ik dat ik onrustig word van de klusjes die nog moeten gebeuren maar ook van de dingen die ik heb meeverhuisd en die nog een plek moeten vinden (weg moeten). Sommige klussen zijn groot en kan ik niet meteen of niet in mijn eentje aanpakken, maar opruimen kan altijd!

Opruimen als spel

Ik geef eerlijk toe: ik zal nooit een minimalist worden. Daarvoor houd ik teveel van vaasjes, posters en plantjes. Van gezellige nutteloze dingen zoals waxinelichthoudertjes en sierkussens. En van tassen en vesten en een goed gevulde voorraadkast. Maar ik word wel onrustig van rommelige lades of een kast die ik niet open durf te trekken vanwege lawinegevaar. Of dat ik wéét dat achter dat dichte deurtje dingen liggen die ik nooit gebruik, en waarschijnlijk ook nooit zal gaan gebruiken. Van boeken en tijdschriften die ik nog moet lezen, van hobbyspullen waar ik ooit wél tijd voor hoop te vinden. Het besef dat ik dozen vol spullen heb meeverhuist die ik vijf maanden later nog geen plek heb gegeven. Omdat ik vast niet de enige ben die tegen deze dingen aanloopt en die wel een netter huis zou willen, met alleen spullen die je echt gebruikt, aantrekt of mooi vind om naar te kijken. Hieronder vind je een lijst met allerlei methodes of spellen die je misschien over de streep kunnen trekken om op te ruimen.

30 dagen minimaliseren

The 30-day minimalism game is een spel dat een maand lang duurt en elke dag moeilijker wordt. De regel is simpel: elke dag gaat er iets je huis uit. Op de eerste dag één ding, op de tweede dag twee dingen en op dag dertig (je raad het al) dertig dingen. Hoe langer je het volhoudt, hoe meer spullen je wegdoet. Dit kan een challenge voor jezelf zijn, maar er wordt aangeraden iemand te vinden om het spel mee te spelen, wie wint? Als je het tot het einde volhoudt heb je 465 spullen minder. Je mag dingen weggooien, verkopen of weggeven, als ze voor het einde van de dag je huis maar uit zijn.

Stel een opruimdoel met cijfers

Kies een categorie of deel van je huis om op te ruimen (een kast of lade bijvoorbeeld). Bij dit spel ruim je op tot je een bepaald aantal hebt bereikt, het getal stel je lekker zelf vast, bijvoorbeeld 35 of 5. Daar is je opruimdoel: kleding opruimen totdat je nog 35 kledingstukken hebt, niet meer dan 5 pennen in huis hebt of totdat je lade of kast niet meer dan 10 of 40 spullen bevat. Ik heb weleens op internet gelezen over mensen die leven met niet meer dan 100 bezittingen in totaal. Wow.

Stop de tijd

Voor dit opruimspel heb je een wekker nodig (kookwekker, je telefoon). Nu kun je vast wel raden hoe het verder gaat: je stelt de wekker in op een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 15 minuten, gedurende die 15 minuten ga je opruimen. In je woonkamer, voorraadkast of waar dan ook. Wanneer de wekker afloopt stop je met opruimen en ga je een halfuur doen waar je zin in hebt, een kopje thee drinken, social media checken, daarna zet je de wekker weer voor een volgende opruimronde. Herhaal wanneer je hier zin in hebt.

Andersom opruimen

Deze wil ik zelf sowieso proberen! Als je zoveel spullen hebt dat je niet weet waar je moet beginnen is andersom opruimen een goed idee. Verzamel alle spullen van één plek in huis bij elkaar, zoals de inhoud van je besteklade in een lege doos. Alles wat je nodig hebt haal je uit de doos en leg je na gebruik terug in de besteklade, spullen die na een maand nog steeds ongebruikt in de doos liggen zijn overbodig en kun je weggeven of weggooien. Herhaal voor alle plekken in huis waar je niet weet waar je moet beginnen met opruimen. Ik heb zin om  de inhoud van mijn kast in dozen te gooien en te kijken wat ik nou eigenlijk echt gebruik.

Elke week een doos vol

Daag jezelf uit om elke week een lege doos of tas te vullen en weg te brengen naar de kringloop. Zet de doos of tas op een centrale plek in huis en stop daar gedurende de week spullen in. Je kunt een aantal vaststellen. In het voorbeeld dat ik las was het de ’21 dingen doos’. Breng de doos/ tas in het weekend naar de kringloopwinkel en begin de dag erna opnieuw met vullen. Zo raakt je huis steeds leger.

Vraag jezelf eens af

Lees dit artikel over de vragen die je jezelf kunt stellen bij het opruimen. Zoals: ‘Zou ik dit ‘ding’ kopen als ik het nu in de winkel zag liggen? En hoeveel zou ik er dan voor betalen?‘ en ‘bewaar ik dit omdat ik vind dat ik ervan moet houden?’ En lees over handigheidjes zoals het hanteren van de 20/20 regel bij het opruimen: iets dat je binnen een straal van 20km kunt kopen voor €20 of minder, kan weg.

Meer lezen over opruimen en minimalisme?

Growthinkers is een goede site als je je meer wilt verdiepen in minimalisme. Zo is er een lijst met nog meer creatieve manieren om op te ruimen en lees je over een ‘packing party’ waarbij een studente doet alsof ze gaat verhuizen, álles inpakt en vervolgens 21 dagen lang alleen uitpakt wat ze nodig heeft.

Atrid van Flow magazine schreef vorig jaar elke week een column over ontspullen. Leuk om eens te lezen en ondertussen doe je zelf ook nog wat inzichten op.

Er zijn ook heel voel boeken geschreven over minimaliseren en opruimen, zelf heb ik Opgeruimd! van Marie Kondo, wie kent haar inmiddels niet? Een boek dat me vele inzichten heeft gebracht. Marie is soms een beetje vreemd maar ze heeft ook ideeën waarvan je niet kunt geloven dat je ze nooit eerder zelf hebt bedacht zoals ‘kies wat je wilt hóúden, niet wat je weg wilt gooien’. De ondertitel belooft je iets heerlijks: De manier om orde en rust in je leven aan te brengen. Verkrijgbaar in papieren boek of ebook*. Schuilt er een minimalist in jou?

*De laatste twee links naar bol.com zijn affiliate links, als je iets koopt krijg ik een klein bedrag, voor jou veranderd er niets aan de prijs.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Wil je geen enkele blogpost missen? Schrijf je dan in voor het ontvangen van Eenig Woonnieuws of volg me op instagram.
↑ Vond je deze post leuk? Je maakt mijn dag door hierboven te klikken ↑

8 reacties

 1. Wat een leuk artikel! Ik heb aan het begin van de herfst mijn kledingkast helemaal volgens de capsule wardrobe-methode uitgeruimd. Zo fijn! Ik heb er nu nog steeds plezier van, hoewel ik het weer eens uit moeten zoeken voor de winter.

  |
  1. Dankjewel Sanne, zo’n capsule garderobe lijkt mij ook wel wat! Maar ik vrees dat ik er teveel kleding voor heb. Voor de wisseling van de seizoenen kijk ik mijn kleding ook altijd na, goed om je ervan bewust te zijn wat je allemaal al hebt en dat er eigenlijk niet zoveel bij hoeft!

   |
 2. Anneke

  Een heel leuk artikel! Dat gaat zeker helpen om op te ruimen. Ook al blijft opruimen lastig met 2 kids in huis, ik blijf volhouden :-)

  |
  1. Dat kan ik me voorstellen Anneke, ik vind dat ik in mijn eentje al een rommelzooi kan maken, dus dat zal met kinderen erbij een hele uitdaging zijn!

   |
 3. mie

  ik ruim mee op.
  Het idee om dagen lang iets meer weg te gooien lijkt me wel fijn. Maar zo erg… wat speelt er door mijn hoofd nu ik je artikel gelezen heb… ik moet toch weer meer gaan kringwinkelen om juweeltjes te vinden zoals die in jouw kast staan. Heb er enkele… ze zijn me zoveel dierbaarder dan de ‘nieuw’ gekochte spullen. Dus een hele maand flink opruimen… en als beloning na deze maand gaan snuisteren en enkel iets kopen als ik er echt, maar dan ook echt compleet voor val. En de regel volgen…. iets kopen is iets wegdoen.

  |
  1. Spullen met een verhaal zijn vaak mooier, al ben ik ook echt verliefd op sommige nieuwe spulletjes. Ik moet me ook altijd inhouden om geen dingen mee te nemen wanneer ik iets naar de kringloop breng. Je voornemen klinkt goed! Een leuke beloning wanneer het opruimen is gelukt :D

   |
 4. Talith

  Wat een fijn artikel! Ik hou van de gezelligheid van rommeltjes maar krijg hier opruimkriebels van om toch meer te minimaliseren.

  |
  1. Ik ook hoor, maar ik zoek een beetje meer balans tussen gezellige rommeltjes en een opgeruimd huis. Zodat het rustiger oogt.

   |

Comments are closed.