Zonder foto’s een persoonlijk interieur

Iedereen streeft er denk ik naar om een interieur te hebben dat persoonlijk is, waaraan je kunt zien dat het jouw huis is. Een omgeving waarin jij je het meest prettig voelt, die uitstraalt wat jij wilt uitstralen. Soms kom ik in huizen waarbij je alleen aan de foto’s kunt zien wie er wonen. Waarschijnlijk komt dat omdat het ophangen van familiekiekjes en trouwfoto’s bijna overal als dé manier om meer persoonlijkheid in je inrichting te brengen wordt aangeprezen. Daar ben ik het niet mee eens, zelf heb ik geen enkele foto in mijn huis hangen en toch is het meteen duidelijk dat dit mijn huis is, wat bij mij past. Hoe ik dat heb gedaan vertel ik je graag.

1. Gebruik (je lievelings)kleur

Toen ik hier net kwam wonen was één ding duidelijk. De basis moest wit zijn. De vloeren, muren en plafonds. Na een tijd begon ik kleur toe te voegen en dat maakte mijn huis een stuk meer mij. Rozetinten en groen maakten de witte basis af. Roze is een kleur waar ik als kind al gek op ben, al heb ik wel de switch gemaakt van barbieroze naar volwassen tinten. Een tip: kijk eens in je kledingkast naar welke kleur je graag draagt, dat is vaak een goed uitgangspunt voor meer kleur in je huis. Is een hele muur je te veel in één keer? Een vlak op de muur kan ook. Met een gekleurd meubelstuk of gekleurde accessoires kom je ook een heel eind. Wie weet is een klein beetje kleur de opstap naar meer. Volg je gevoel; die kleur van het jaar op je muur smeren kan, maar is het echt wat jij mooi vind of alleen een kleur die nu even populair is? Bevalt het niet dan is een muur zo weer wit. Of okergeel natuurlijk.

2. Show je verzameling

Vazen zijn mijn ding. Ik heb er veel. Er mogen er ook altijd meer bij. Wil je me blij maken? Geef me een vaas. It’s that simple. Vazen zijn enig en ik kan er geen genoeg van krijgen. Waarschijnlijk heb jij ook wel een item waar je helemaal gek op bent en waar je veel van hebt, geef je verzameling een mooie plek in je huis, helemaal mooi achter glas of in een vitrinekast zodat je mooiste spullen een ereplekje krijgen. Je verzameling komt beter tot zijn recht bij elkaar dan verspreid over je hele huis.

3. Mix en match, combineer oud en nieuw

Je kunt naar een woonwinkel gaan en daar je meubels kiezen uit een prachtig op elkaar afgestemde serie van teakhout. Natuurlijk past zo’n meubelset bij elkaar, maar persoonlijk geven meubels met precies dezelfde uitstraling mij altijd een beetje de kriebels. Je inrichting wordt veelzeggender door bijvoorbeeld een rond of ovaal tafeltje neer te zetten tussen alle rechte vormen, of een salontafel van een metaalsoort of glas. Heb jij een prachtig theekastje van je oma (of als schat gevonden bij de kringloop), geef deze dan ook zeker een prominent plekje. Verf een kast of vervang handgreepjes of poten, zo maak je een mooie mix van materialen, kleuren, texturen en vormen die meer vertellen dan 40m2 houtfineer. Unieke accessoires vind je tweedehands of gaan over van familielid op familielid waardoor ze meteen al meer persoonlijke waarde krijgen. Een eclectisch interieur is wat mij betreft het beste interieur, voordeel hiervan is ook dat je gemakkelijk een stoel of tafeltje kunt omwisselen voor iets anders zonder dat het ineens een vreemde eend in de bijt lijkt.

4. Kies je kunst

Je keuze voor kunst is misschien wel veel veelzeggender dan een foto van je kind. Natuurlijk moet je gewoon lekker je huis behangen met foto’s als dat jou geluk brengt. Zelf vind ik het leuker dat je aan mijn keuze voor kunst kunt zien dat het mijn huis is, in plaats van door een foto van mijn kat. Soms is het leuk om posters af te wisselen, maar ik heb ook schilderijen in huis die ik zo mooi vind en zo mij, dat ik me niet kan voorstellen ze ooit niet mee te verhuizen. Persoonlijk ben ik gek op illustraties van vrouwen of schilderijen van bloemen en het gebruik van waterverf. Misschien zijn teksten, abstracte kunst of foto’s van architectuur meer jouw ding. Of heb je niets met schilderijen maar wel met beelden of andere soorten kunst. Als je creatief bent is het natuurlijk helemaal persoonlijk om je eigen gemaakte items een plek in je huis te geven.

5. Iets aan de muur en op de vloer

Mijn muren zijn na de verhuizing eerst een paar maanden kaal gebleven. Ik durfde geen gaten te boren of een behang te plakken aan die prachtige gloednieuwe glad gestucte muren. Maar na een tijdje werd ik toch wel gek van die lege witte muren, hoe mooi afgewerkt ze ook zijn. Toegegeven, het eerste gat boren was wel een dingetje, maar het verschil tussen een lijst op de grond of aan de muur is enorm. Nu hangen er bijna overal lijsten aan de muur en een plank in de keuken. Twee muren zijn behangen, drie muren geverfd en een muur in de hal heb ik zelfs betegeld. (Die make-over houd je nog van me tegoed). Natuurlijk moet je er goed over nadenken wat je aan de muur hangt, maar hang iéts aan de muur. Een plank, een fototrichel? Die kun je gemakkelijk herstylen en zijn daarmee erg veelzijdig. Een spiegel, macrame hanger of klok? Kijk wat je hebt en waar je graag tegenaan wilt kijken. Een vloerkleed kan je interieur tot een geheel maken. Ze zijn er in allerlei maten, vormen, materialen en kleuren. Van egaal gekleurd sisal tot Perzisch tapijt. Mijn vloerkleed zullen veel mensen echt verschrikkelijk oubollig vinden, maar het voegt voor mij echt wat toe. Leg dus een beetje naast je neer wat anderen vinden of wat nu ‘in’ is, en doe lekker waar jij gelukkig van wordt.

6. Planten in potten

Als ik me mijn huis voorstel zonder planten lijkt me dat heel leeg en kil. Planten voegen leven, kleur, textuur en vorm toe. Er zijn zoveel verschillende planten dat er wel een plant moet zijn die bij je past. Geen held met planten? Cactussen en vetplanten zijn voor jou! Ik dacht ook altijd dat ik geen planten in leven kon houden, maar als je er eenmaal eentje in huis hebt dan ben je om. Het is zo leuk om te zien dat ze groeien en nieuwe bladeren maken. Hangplanten maken de zijkant van een kast tot een levendig geheel, ze fleuren je planken, dressoir of tafel op. Echt doen hoor, planten maken je blij. Ik heb er inmiddels 25, van groen tot roze tot paars. Vergeet ook niet om zo af en toe een bos bloemen of zelfs een enkele bloem neer te zetten, voor een extra kleurboost.

Wil je geen enkele blogpost missen? Schrijf je dan in voor het ontvangen van Eenig Woonnieuws of volg me op instagram.
↑ Vond je deze post leuk? Je maakt mijn dag door hierboven te klikken ↑

2 reacties

  1. Wij hebben wel wat foto’s, maar eigenheid zit zeker in meer dan dat. De kleur in mijn kast komt zeker terug in onze okergele gordijnen en het zijn inderdaad de oude stukken (kastjes gemaakt door opa, etc.) die ons huis echt eigen maken.

    |
    1. Oh okergeel, mooi! Spullen met een verhaal erachter zijn gewoon absoluut van meer waarde dan een nieuw kastje!

      |

Comments are closed.