Persoonlijk: ik heb een nieuwe baan!

Bijna vijf jaar werkte ik als programmabegeleider op een asielzoekerscentrum. Een mooie tijd had ik daar. Bijzonder werk met een bijzondere doelgroep. Een baan waarin ik me op veel gebieden heb ontplooit en waar ik goede vriendschappen aan over heb gehouden. Na vijf jaar echter, was ik toe aan iets nieuws met meer doorgroeimogelijkheden. Als je zo lang hetzelfde werk doet, ontwikkel je op een gegeven een routine, of automatisme bijna. Dat kan in werk met mensen nooit de bedoeling zijn. Ik volgde een traject bij een loopbaancoach om erachter te komen wat de volgende stap in mijn loopbaan zou kunnen zijn. Hier kwam uit dat werk als consulent of coördinator mij het beste zouden liggen. Naast meer doen met Eenig Wonen, maar die had ik voor mezelf al redelijk duidelijk ;) Dit is het geworden:

‘Consulent gespecialiseerde onafhankelijke Cliëntondersteuning’

Zo, dat is een hele mond vol! Gelukkig noemen we het in de wandelgangen gewoon ‘cliëntondersteuning’. Sinds 1 juli  heb ik deze nieuwe baan, daardoor was het hier de afgelopen tijd wat rustiger en zal dat misschien nog even zo blijven. Een nieuw ritme vinden is behoorlijk puzzelen en kost energie. Cliëntondersteuner dus, nog nooit van gehoord? Volgens mij is cliëntondersteuning een beroep dat bij maar weinig mensen bekend is. Terwijl elke gemeente in Nederland onafhankelijke cliëntondersteuners in dienst heeft. Ook waar jij woont dus! Het is een laagdrempelige vorm van hulp die gratis en vrijblijvend is, voor alle inwoners van de gemeente.

Wat ik zoal (ga) doe(n)

De beste vergelijking die ik kan maken, is die met maatschappelijk werk. Mensen kunnen bij ons terecht met vragen op allerlei levensgebieden. Het ‘gespecialiseerde’ houdt in dat we ondersteuning bieden aan mensen met een beperking of mensen die zorgdragen voor een naaste met een beperking of handicap. Dat kan van alles zijn: autisme, niet aangeboren hersenletsel, MS, een verstandelijke beperking, ADD, ADHD, rolstoelafhankelijkheid, een ziekte waardoor je niet alles meer kan zoals voorheen, noem het maar op.

Ik geef gratis en vrijblijvend informatie en advies aan mensen die hulp nodig hebben bij het vinden van de juiste zorg en begeleiding. Ik sta naast iemand en samen kijken we naar wat er nodig is, bijvoorbeeld het aanvragen van een PGB voor huishoudelijke hulp, een scootmobiel vanuit de WMO of een goede dagbesteding voor een kind met autisme. Soms is er iets meer nodig en bied ik kortdurende ondersteuning omdat er problemen zijn op meerdere gebieden. Of coördineer ik de hulp tussen alle betrokken hulpverleners. Samen zoeken we naar een oplossing die past. Een baan met veel afwisseling en uiteenlopende vragen over alle levensgebieden: wonen, werk, financiën, gezondheid, zorg, welzijn en opvoeding.

Balans en energie, watisdat?

Zo’n nieuwe baan doet wat met je. Ik was na vijf jaar vergeten hoeveel energie een nieuwe baan kost. Bergen, kan ik je vertellen. Vooral de eerste twee, drie weken was ik kapot en lag ik soms om acht uur ’s avonds al op bed. Er komt zoveel op je af. Een nieuwe organisatie. 100 nieuwe mensen leren kennen. Een team vormen met je collega’s. Een ander registratiesysteem op de computer onder de knie krijgen. Een nieuwe werkinhoud en doelgroep. Kennis vergaren en opfrissen over wetten, aandoeningen en nog zoveel meer. Ook moest ik erg wennen aan het werken tussen kantoortijden, al mijn hele werkzame leven draai ik namelijk onregelmatige diensten; avonden en weekenden. Nu kan ik nooit meer uitslapen :P Ik moet een heel nieuwe ritme vinden, want alle privé dingen kunnen nu alleen nog in de avond.

Een nieuwe balans vinden dus, ook met het bloggen, wat nu even op een laag pitje staat. Ik begin mijn draai gelukkig te vinden! Hoeveel impact een nieuwe baan heeft, daar heb ik me ontzettend op verkeken. Ook al ben je echt ontzettend toe aan ander werk en blij met je keuze, alle verandering en begin is moeilijk. Het lastigste vond ik om als professional en alleswetende terug te vallen in een soort stagiaire gevoel: ‘uhm, hoe kan ik hier dubbelzijdig printen?’. Dat niet-weten en niet-kunnen frustreerde me echt. Gelukkig pak ik nieuwe dingen snel op maar als perfectionist wil je gewoon het liefste alles in één week duidelijk hebben en kunnen. Een verwachting die niet helemaal (helemaal niet) reëel is natuurlijk.

Maar het gééft ook energie + een nieuwe stap voor Eenig Wonen!

Hoewel een nieuwe baan veel energie kost, krijg ik er een ander soort energie voor terug die ik al een tijd mistte. Nieuwe dingen leren, na moeten denken, cursussen volgen, informatie opdoen. Daar snakte ik naar en nu is er eerder een overvloed van, dan een tekort aan. Heerlijk. Die hervonden energie stak ik in het opzetten en openen van mijn instagram-shop EenigGevonden, gelijktijdig met mijn nieuwe baan. Want tja, als je een vast contract durft op te zeggen na twee jaar twijfelen, waarom zou je dan niet meteen andere enge dingen die je al tijden wilt, gewoon doen?

@EenigGevonden

Op @EenigGevonden vind je interieuraccessoires zoals vaasjes (hoe kan het ook anders), die ik enig vind. Spreekt mijn interieur je aan, dan zie je hier vast wat enige dingen! De eerste twee verkopen zijn een feit en dat geeft me toch een kick! Wil jij ook meer tweedehands liefde in je interieur, neem dan vooral een kijkje.

Op mijn nieuwe werk sta ik al bekend als ‘die met die blog’ en ben ik laatst gevraagd voor een fotografieklusje en een presentatie in de plaatselijke kringloop over interieur (dit hangt samen met het vinden van nieuwe vrijwilligers). Te leuk. Ik zit vol met nieuwe ideeën voor blogonderwerpen en voor EenigGevonden. Ik ben weer aan het fotograferen en aan het werken aan projectjes in huis, maar alles staat even op een wat lager pitje. Bekwaam worden in mijn nieuwe werk en die balans terugkrijgen heeft nu voorrang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 reacties

 1. Carmen

  Super leuk, gefeliciteerd! Vreet inderdaad energie in het begin, een nieuwe baan. Maar dit betaald zich als je op de goede plek zit 100 keer terug. Succes ermee!

  1. Dankjewel. Ja, het is echt wennen in het begin. Dat was ik even vergeten. Je hebt helemaal gelijk dat je uiteindelijk er zoveel voor terug krijgt als je eenmaal lekker in je werk zit!

 2. Marjan

  Mooi! Ik ben nog bezig met mijn “wat wil ik” traject, na 6 jaar dezelfde baan. Ik hoop dat ik die stap over een tijdje ook mag nemen !

  1. Eerlijk gezegd denk ik dat het ‘wat wil ik’ traject eindeloos doorgaat, ik zou bijvoorbeeld ook nog wel 10 verschillende opleidingen en banen willen proberen ^-^
   Maar het is fijn als je voor nu een beetje weet waar je moet zoeken, veel succes met je proces!