Je thuis voelen in een nieuw huis, zo doe je dat

Het is nu 10 weken geleden dat ik ben verhuisd, het voelt alsof ik hier al veel langer woon. Dat komt vast door al die weken klussen en de maanden van het kijken naar de bouw. De eerste weken waren gek, ik voelde me helemaal niet thuis in dit huis. Wat baalde ik daar van, hier had ik toch al die tijd zo naar verlangd? Inmiddels zit ik gelukkig beter in mijn vel en voelt het als thuis. Ga jij binnenkort verhuizen of ben je onlangs verhuisd? Ik geef je tips die mij geholpen hebben om me thuis te voelen in een nieuw huis.

thuis2

Ruim op en deel in

Na een verhuizing leef je de eerste dagen tussen dozen. Misschien heb je toch iets te veel spullen meeverhuisd, of kom je erachter dat het kastje dat zo leuk stond in je vorige huis, in je nieuwe huis een beetje verloren staat of je kunt er geen handige plek meer voor vinden. Probeer het niet tegen wil en dank in je huis te houden, als het niet werkt, dan werkt het niet. Doe een tweede opruimronde en breng spullen naar de kringloop of verkoop ze op marktplaats. Al je meubels moeten nog een plekje krijgen in je huis. Een nieuw huis kan vragen om een nieuwe indeling. Moet je bank tegen de muur, los in de woonkamer, een kwartslag gedraaid? Probeer het en kijk waar je je het beste bij voelt en wat het beste bij je nieuwe huis past qua indeling. Maak schetsjes van verschillende opstellingen of ideeën die je hebt.

Accepteer dat niet al je spullen in één keer een plekje vinden, na tien weken staan er nog steeds een paar onuitgepakte dozen en heeft niet alles een goede plek. Het is onmogelijk om alles meteen naar je zin te krijgen, pak het stap voor stap aan. Deel je keukenlade opnieuw in als dat nodig is. Zorg dat je de belangrijkste dingen vinden kunt, geef je sleutels bijvoorbeeld een vaste plek. De eerste tijd richt je je op de grote klussen die nog moeten gebeuren, het ophangen van planken om dingen op kwijt te kunnen heeft misschien niet je hoogste prioriteit, maar het geeft veel ruimte en lucht in je hoofd wanneer je rommeltjes een plek kunt geven.

Probeer de belangrijkste ruimtes in huis (voor mij is dit de woonkamer) vrij te houden van dozen en losse spullen. Reserveer hier 1 kamer voor als je kunt, waar ze zolang kunnen staan. De eerste paar weken keek ik telkens tegen rommel aan en op een gegeven moment breekt dit je op. Je hebt al een gigantische to-do lijst wanneer je bent verhuist, dat je die dozen ook nog uit moet pakken kun je er even niet bij hebben.

 

thuis4

Maak een to-dolijst

In een nieuw huis moet nog veel gebeuren. Grote dingen zoals een muur verven en kleine dingen zoals een lamp ophangen. Allemaal zijn het belangrijke dingen, die nodig zijn om je er thuis te laten voelen. En er komen steeds meer dingen bij. Als je in je huis woont komt je er bijvoorbeeld achter dat er nog een radiatorbuis geverfd moet worden, dat je boven geen internetverbinding hebt, of bedenk je dat een extra plank wel handig zou zijn. Bij mij blijven al die dingen door mijn hoofd spoken, maak een lijst en schrijf alles op wat er nog moet gebeuren.

Bedenk dat het onmogelijk is om álles in één keer te doen. Je gewone leven gaat gewoon door, ik vond het best pittig om weer te gaan werken en thuis te komen in een onaf huis. Je hebt alleen je vrije avonden en weekenden om klusjes op te pakken en niet alle klussen kun je alleen doen. Geef belangrijke klussen prioriteit en vraag hulp. Maak van de komende zaterdag een klus-dag en vertel je handige hulp (hoi broer) wat je graag wilt. Als je na zo’n dag vijf dingen van je lijst af kunt strepen is dat erg fijn!

Leer een nieuwe routine aan

De eerste dagen voelde het alsof ik in een vakantiehuis logeerde. Ik douchte in mijn badkamer en maakte ontbijt in mijn keuken, maar het voelde niet alsof het van mij was. Ook al had ik de keuken en badkamer zelf al weken geleden uitgezocht, er gebruik van maken voelde onwennig. Ik wist niet hoe de oven werkte, het duurde langer voordat er warm water uit de kraan kwam dan in mijn vorige huis. En waar had ik godsnaam mijn vergiet gelaten? Als ik ’s nachts wakker was kon ik de deur niet vinden en waar de lichtknopjes zaten was me ook een raadsel.

Ook al heb je al je oude spullen meegenomen, het huis is anders en je moet je huis leren kennen. Het kost tijd om een nieuwe routine te vinden. De eerste dagen voelde ik me echt onthand. Het huis leren kennen gaat vanzelf, op een gegeven moment kun je in het donker de deurkrukken en lichtschakelaars vinden. Kijk naar wat voor jou werkt, trek je keukenlades en -kastjes vaak open om te zien en onthouden waar alles ligt. Misschien is het nodig om ze opnieuw in te delen zodat je ontbijt maken of je avondeten koken makkelijker gaat. Als je al je keukenspullen in 1 keer in je keukenkastjes hebt gezet is dat niet gelijk de meest logische indeling.

thuis3

Verken de buurt

Ik ben binnen mijn woonplaats verhuisd, maar toch is het een hele verandering. Je moet je niet alleen thuis voelen in je huis, maar ook in je nieuwe buurt. Je moet wennen aan je nieuwe uitzicht, van vier hoog naar aan de straat is wel even anders. Maak kennis met je buren, knoop een praatje aan wanneer je ze buiten tegenkomt. Het is fijn om te weten wat voor mensen er naast je wonen. In mijn rij wonen toevallig veel mensen alleen, ik vind het best prettig om te weten dat ik niet de enige ben die alleen woont. Als ik een zwart-witte kat buiten zie lopen, weet ik dat die van een buurvrouw is, en een buurman heeft me hulp aangeboden als dat nodig is, hij is timmerman. In mijn geval had ik de buren al vaker gezien omdat het nieuwbouw is en iedereen aan het klussen was, het is leuk om eens een kijkje bij elkaar te nemen en te vragen wat zij met de tuin gaan doen. Je hoeft echt geen vrienden te worden met je buren, maar het is wel fijn als je een idee hebt van de persoon die op nummer 80 woont.

Naast het leren kennen van je buren is het leren kennen van de omgeving ook belangrijk. Zoek uit waar je je glas kunt wegbrengen, waar de postbus is en waar je in de buurt kunt tanken. Zoek als het nodig is ook een nieuwe huisarts, kapper of tandarts en maak een afspraak. Ga boodschappen doen in het dichtstbijzijnde winkelcentrum en zoek uit wat voor winkels hier zijn. Haal eens patat bij de snackbar en koop bloemen bij de bloemist. Je moet je nieuwe lievelingswinkels een beetje vinden, ik vind het ook leuk om even een kort gesprek aan te gaan met de bloemist of met de verkopers bij de Bruna, zo voelde ik mij meer thuis in de buurt.

De eerste tijd bracht ik vooral binnenshuis door, (opruimen, klussen). Neem ook eens een dag om eropuit te gaan, op de fiets ervaar je de omgeving anders dan in de auto en probeer een nieuwe favoriete wandelroute te vinden. Neem niet alleen de weg naar je werk of de supermarkt, maar fiets kris kras door de buurt om deze te ontdekken.

Breng tijd alleen door

De eerste periode na het verhuizen was ik weinig alleen, er was nog zoveel te doen dat ik dagelijks familie of klussers over de vloer had. Met name door de klussers voelde het huis nooit helemaal van mijzelf. Nu ben ik graag alleen, maar ik moest zelfs even wennen toen ik écht een dag alleen in huis was. Daar zat ik dan, voelde ik me eerst zo krachtig omdat ik als vrouw alleen een huis had gekocht, nu voelde ik me toch een beetje eenzaam in dit grote nieuwe huis. Je moet alle dagelijkse dingen die zo gewoon waren in je oude woning weer opnieuw doen. Steek een kaarsje aan, laat eten bezorgen, loop naakt door je huis, kijk ’s avonds een film met een plaid om en de kat op schoot. Rommel een dag alleen aan in je huis, maar probeer niet altijd maar nuttige dingen te doen zoals dozen uitpakken. Hang op de bank met je favoriete tijdschrift, zet je favoriete muziek op en dans door de kamer. Dit kan onwennig voelen, maar alleen zo ga je je thuis voelen. Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen, tijdens het verhuizen en klussen heb je waarschijnlijk niet zo goed en aandachtig gegeten, kook gezonde dingen. Probeer op tijd naar bed te gaan, zeg afspraken af indien nodig.

Nodig mensen uit

Laat je nieuwe woning zien aan je familie, vrienden en collega’s. Elke keer als ik mijn huis laat zien voel ik me trots, dit is mijn huis. Het is leuk om reacties van anderen te krijgen, vinden zij iets mooi in je huis? Dat heb je zelf zo gedaan. Hoe meer mensen er over de vloer zijn geweest hoe meer eigen het wordt. Maak nieuwe herinneringen in dit huis, kook samen, word een keertje aangeschoten, houd een logeerpartij. Het is fijn om te weten dat bekenden niet meer aan je oude woning denken wanneer ze aan jou denken. Ik ben zelf meer van het één op één gebeuren, maar als het je ding is geef dan een housewarming waarbij je iedereen tegelijk uitnodigt.

planten

Koop iets nieuws en voeg iets ouds toe

Het kan zo zijn dat een kast in je oude huis fantastisch stond, maar in het nieuwe huis niet tot zijn recht komt. Bedenk wat voor kast hier wel goed zou staan en koop hem. Elk huis heeft een andere indeling, vind meubels die perfect in dit nieuwe huis passen. Het is heerlijk om een rondje Ikea of Loods5 te doen met je nieuwe huis in gedachten. Voor de verhuizing ik heb ik het interieur al uitgedroomd, om het dan nu stukje bij beetje werkelijkheid te maken is zo fijn. Iets nieuws hoeft ook niet groot te zijn, het kan een nieuw kussentje op de bank zijn of nieuw beddengoed.

Nu ben ik natuurlijk wel een interieur-addict, dus wat mij betreft had ik alles nieuw gekocht, maar wat mij misschien nog wel het meeste hielp was het kopen van nieuwe planten en een bos bloemen. Op de een of andere manier geeft groen een erg huiselijk gevoel en maken planten je huis minder kaal. Geef dierbare spullen uit je oude huis ook een plek, deze bekende spullen laten je sneller thuis voelen.

Neem de tijd en ruimte die jij nodig hebt

Realiseer je dat niet alles in één keer af kan zijn. Dat is gewoon onmogelijk. Je voelt je ook niet binnen een week thuis in je huis. Na 10 weken ben ik gewend, maar het voelt nog steeds niet 100% als mijn huis. Elke keer dat er een klusje af is, wordt het wel meer mijn huis. Ik moet hier meer eerste keren ervaren, ik kijk ernaar uit om de eerste winter hier door te brengen. De verwarming aan te zetten en het huis te versieren voor kerst. Om de eerste planten in de tuin zetten in de lente en daarvan in de zomer te genieten in een echte tuin, in plaats van een kale zandbak. Dat komt allemaal vanzelf.

Probeer niet alle vrije dagen alleen maar bezig te zijn met klusjes in huis, maar gun jezelf ook tijd om een boek te lezen, dat lampje ophangen kan morgen ook. Kijk naar wat je nu nodig hebt, wat is het belangrijkst, waar krijg je het meest rust van? Is dat het weghalen van de kartonnen dozen, perfect doe je dat. In mijn geval is het nu om kasten te kopen voor op de slaapkamers omdat ik het niet meer aankan om tegen losse kleding en andere spullen aan te kijken.

Het kan ook helpen een periode even niets te moeten van jezelf. Kun je het niet aan om te werken, sporten, vrienden te zien én te klussen in je huis? Ik ook niet. Pas nu voel ik weer de ruimte om sociaal te doen en om mijn sport weer op te pakken. Verhuizen is ingrijpend, ook al heb je veel zin om te wonen in je nieuwe huis. Alles is wennen en kost tijd, het is niet makkelijk en het kost al je energie. Neem de tijd en ruimte, zorg voor jezelf en wees lief voor jezelf, uiteindelijk komt alles wel goed.

Wil je geen enkele blogpost missen? Schrijf je dan in voor het ontvangen van Eenig Woonnieuws of volg me op instagram.
↑ Vond je deze post leuk? Je maakt mijn dag door hierboven te klikken ↑

15 reacties

 1. Wat een goed artikel dit! Ik kan me hier ook heel erg in vinden, omdat wij net naar Den Haag zijn verhuisd vanuit Groningen. Dat is echt een flinke verandering en moet ook behoorlijk wennen. Ik moet hier gewoon helemaal opnieuw beginnen en voelde me in het begin helemaal niet fijn hier. Niet omdat het geen leuke stad is, maar omdat het nog niet als thuis voelde. Na ongeveer twee maanden begint dat gevoel eindelijk een beetje te komen. Persoonlijke dingetjes in huis helpen daar inderdaad bij en dat alles een beetje z’n plekje heeft.

  |
  1. Het lijkt me inderdaad nog 10x heftiger om ook helemaal naar een andere woonplaats te verhuizen, zeker als ze zo ver uit elkaar liggen. Gelukkig begin je al een beetje te wennen. Ik las online dat het wel een jaar duurt voordat je je helemaal ergens thuis voelt.

   |
 2. Hele goede en vooral bruikbare tips! Wij zijn onlangs verhuisd maar zullen binnenkort (als in over anderhalf jaar) weer verhuizen. Ik merk dat het zeker nu, omdat dit een ’tijdelijke’ woning is, lastig is om het écht thuis te maken. Toch hadden we wel al vrij snel een echt thuisgevoel, doordat de buurt heel erg fijn is en het huis opzich niet heel erg anders is dan ons vorige huis.

  |
  1. Ik kan me voorstellen dat je in een huis waarvan je weet dat het tijdelijk is, daar niet al te veel energie en geld in wilt stoppen om het eigen te maken. Het scheelt vast dat de huizen op elkaar lijken, ik vond het wel een behoorlijke overgang om van een appartement naar een ‘echt’ huis te gaan.

   |
 3. H*

  Wat een mooi, bruikbaar en eerlijk verhaal. Fijn dat je huis meer en meer thuis wordt en dat je steeds trotser bent op je eigen droomdomein. Van een afstandje ook mijn complimenten, het ziet er zo mooi en warm uit.

  |
  1. Dankjewel Hermien, verhuizen is echt niet alleen maar leuk, dat wilde ik ook graag delen. Net zoals alle veranderingen in je leven, is het echt even wennen! Ook al kijk je er nog zo naar uit.

   |
 4. Luna

  Mooi artikel!

  |
 5. Super fijn blog om te lezen, deze tips kan ik zeker gebruiken. Wij krijgen over een week de sleutel van ons nieuwe huis en merk echt dat mijn energielevel 0,0% is de laatste dagen. Alles regelen breekt zo op! Ik kan er wel onwijs van genieten om straks te gaan beginnen met klussen!
  Thanks! Liefs @styleandsugar

  |
  1. Fijn dat je iets aan de tips hebt, dat je zo weinig energie hebt herken ik heel goed, dat begint bij mij nu pas weer een beetje te komen. Je bent in je hoofd constant bezig met je huis.

   |
 6. Khadija

  Wat een prachtig huis. Mag ik vragen van waar je dat kleed hebt gehaald?

  |
  1. Dankjewel Khadija, het kleed kocht ik online bij rugvista.nl

   |
 7. M.

  Dankjewel voor deze herkenbare blog. Ik ben nog geen twee weken geleden verhuisd en voel me zo onwerkelijk! Het is allemaal nog niet af en het is gewoon heel erg wennen, ondanks dat ik blij ben met het nieuwe huis. Het heeft tijd nodig.

  |
  1. Twee weken is ook nog heel kort, het komt echt goed! Die klusjes die nog moeten blijven de eerste maanden nog komen, maar ik voel me inmiddels helemaal op mijn plek in dit nieuwe huis!

   |
 8. Lize Wuyts

  Wat een fijne post. Ik hoop dat je ondertussen al gewend bent in het nieuwe huis. Ik ben zelf enkele dagen verhuist en heb het nog erg moeilijk…

  |
  1. Inmiddels voel ik me helemaal thuis hier! Het is een fijne plek. Als je net bent verhuist, is het ook lastig. Alles is nieuw en wennen, maar wennen zal het en over een tijdje zou je vast niets anders meer willen dan daar wonen! Sterkte voor het moeilijke eerste begin <3

   |

Comments are closed.