Verkopen op Marktplaats, tips van een verslaafde

Van Funda addict ben ik veranderd in een ware Marktplaats verslaafde. Ik verkocht er met succes o.a. meerdere lampen, kasten, een eettafel, bijzettafeltjes, boeken en een bankstel. Vooral grotere spullen vinden zo een nieuw thuis. Inmiddels ben ik er aardig achter hoe je dingen snel kunt verkopen. Dit zit hem in de tekst, foto’s en natuurlijk het contact met kopers. Of je nu iets groots of kleins verkoopt, dit is volgens mij de beste manier.

Waarom verkopen op marktplaats?

Marktplaats is bij iedereen bekend en heel Nederland gebruikt het. Je bereikt er dan ook meer potentiele kopers dan bijvoorbeeld in een regionale Facebook groep. Je runt je eigen ‘webshop’, zonder daar veel moeite voor te hoeven doen. Opruimen is niemands lievelings bezigheid, maar als je geld krijgt voor je opgeruimde spullen is het ineens een stuk minder vervelend :) Ik houd ook erg van het persoonlijk contact met kopers. Ik vind het leuk om te zien bij wie mijn spullen een tweede leven krijgen en wat ze ermee gaan doen. Zoals het meisje dat in Groningen ging studeren en voor haar kamer mijn buffetkast kocht. Ze was er net zo enthousiast over als ik toen ik hem als eerste meubel voor mijn vorige woning kocht. Een heel gezin dat een kledingkast voor hun zoontje op kwam halen ‘we maken er maar een gezinsuitje van’ en hoe blij het kind ermee was. Maar ook de dubieuze koper met bestelwagen die mijn retrokast ‘echt niet door gaat verkopen, hoor’. Je krijgt allerlei mensen, uit allerlei milieus aan je huis en ik vind dat prachtig.

Foto’s bij de advertentie

Als voorbeeld neem ik een kast. Maak foto’s in daglicht, neem meerdere foto’s zodat je de kast van alle kanten kan laten zien. Alleen een foto van de voorkant is niet voldoende. Mensen moeten moeite doen om naar je toe te rijden en de kast mee te nemen dus zorg dat ze weten waarvoor ze komen. Maak foto’s van de zijkant zodat ze de diepte kunnen inschatten en vergeet ook de binnenkant niet. Maak foto’s van details, mooie kenmerken zoals bijvoorbeeld het sleutelgat met sleutel of grappig deurknopje mogen close-up. Zit er een beschadiging op je kast of is er iets niet compleet, maak hier dan ook een foto van. Misschien vind jij een kras erg storend, maar maakt het iemand die op zoek is naar een goedkopere kast dan in de winkel het niet zo veel uit. Het is niet leuk om voor onverwachte verrassingen te komen dus wees eerlijk en breng gebreken ook in beeld.

Zorg voor een rustige achtergrond. Maak je kast schoon voor hij op de foto gaat en ruim de omgeving op. Op jouw foto’s zijn geen rondslingerende sokken of speelgoed te zien. Extra leuk is het als je een beetje moeite doet voor de foto en je je verkoopwaar styled, zorg dat het binnenin je kast geen rommeltje is, maar laat juist zien hoeveel extra opbergruimte mensen wel niet krijgen. Richt de kast in alsof je het voor een winkel zou doen.

Bewerk je foto’s na, geef ze dezelfde afmetingen, roteer ze wanneer ze gekanteld zijn en licht ze wat op. Onverhoopt toch een losse sok naast je verkoopwaar? Snijd het van je foto af. Een fijn online fotobewerkingsprogramma is Picmonkey.

buffetkast

De advertentie tekst schrijven

Zoek op ‘kast’ en je vind dik 134000 advertenties. Onderscheid jezelf dus met goede foto’s en een tekst waar iemand wat aan heeft. Dus niet alleen ‘eiken kast, wit geschilderd’. Wees uitgebreid, hoe meer informatie je geeft hoe groter de kans dat je iets verkoopt!

De eerste zinnen van je advertentie zijn te lezen onder alle zoekresultaten op de homepage, besteed hier dus extra aandacht aan. Vertel zoveel mogelijk; van welk materiaal de kast is gemaakt, wat de afmetingen zijn (hoogte, breedte en diepte), eventueel ook de maten van de binnenkant. Beschrijf alsof er geen foto’s zijn, is het een kast met deuren, lades, legplanken (hoeveel?), de kleur, alles. Vertel ook over gebreken of beschadigingen, laat mensen weten wat ze kopen. Wat ik zelf leuk vind en anderen dus ook, is lezen waarom je verkoopt, maak het persoonlijk. Dat je helemaal verliefd werd op deze kast toen je hem kocht, hoe je hem hebt opgeknapt met verf en nieuwe deurknopjes en dat je er 3 jaar veel plezier van hebt gehad, maar dat hij nu helaas weg moet omdat je gaat verhuizen en je een inbouwkast in je nieuwe keuken krijgt. En ook als dit niet zo is, dan verzin je er wat leuks bij. Vertel niet dat je erop uitgekeken bent of dat iets in de weg staat, dan gaan mensen laag bieden. Nee, jij verkoopt je spullen met pijn in je hart en hoopt er een goede prijs voor te krijgen om het leed te verzachten ;)

Vergeet de titel van je advertentie niet, gebruik de ruimte die je hebt en zet er zoveel mogelijk zoekwoorden in. Niet alleen ‘kast’. Maar bijvoorbeeld ‘vintage ladenkast, retro jaren’60, teakhouten kast’. Vermeld ook een merk als dit het geval is. Zo worden jouw spullen eerder gevonden in de zoekresultaten. Rook je niet (in huis)? Dit is voor veel kopers een pluspunt, vermeld dan ook zeker de zin ‘uit een rookvrij huis’ in je advertentie.

Bieden of een vaste prijs?

Mijn ervaring is dat een vaste prijs beter werkt. Als je het op bieden instelt, zetten mensen heel laag in. Een goede optie is om een vraagprijs in te stellen met bieden toestaan of ‘start bieden vanaf’. Maak je vraagprijs iets hoger dan het bedrag waar je uiteindelijk ook tevreden mee zou zijn. Op marktplaats is het gebruikelijk om te vragen of er wat van de prijs af kan, het is net als onderhandelen op een rommelmarkt. Geef mensen een goed gevoel over hun aankoop door een prijsverlaging mogelijk te maken. Maar hoe bepaal je de prijs? Als je het echt niet weet, zoek dan op het product dat je gaat verkopen en kijk hoeveel anderen er ongeveer voor vragen. Als je hier iets onder gaat zitten heb je meer kans dat kopers voor jou kiezen. Probeer je prijs niet te hoog te maken, ook al heb jij er misschien nieuw veel voor betaald. Je verkoopt het omdat je het niet meer wil hebben, wees dus blij met wat je ervoor kunt krijgen.

Contact en ophalen of verzenden

Reageer snel op biedingen, het is mij meer dan eens gebeurd dat iemand zegt al voorzien te zijn bij een late reactie. Vraag na of iemand nog geïnteresseerd is vóórdat je je adresgegevens geeft. Zo is de kans groter dat iemand ook daadwerkelijk op komt dagen. Sommige mensen bieden maar reageren daarna nooit meer. Zet hetgeen dat je verkoopt alvast klaar in de hal, dichtbij de deur, zodat iemand niet je huis door hoeft en je iemand niet alleen laat. Bij mij is het altijd goed gegaan, maar je weet maar nooit. Kies je voor verzenden per post, houdt je koper dan op de hoogte, laat weten wanneer je het op de post hebt gedaan. Het is fijn als je aan kunt bieden om te verzenden via Kiala of DHL, verzenden via deze kanalen is voordeliger dan pakketpost van Postnl. Het scheelt een paar euro, maar kan een koper over de streep trekken. Zorg ervoor dat je de betaling op je rekening hebt voordat je een pakket verzend.

Dit is geen advertentie, ik vind het gewoon echt heerlijk om marktplaats te gebruiken om dingen te verkopen en af te struinen om iets te kopen, en deel graag mijn ervaringen en tips! Ook vind het leuk om eens wat uitgebreider te schrijven. Hopelijk heb je er iets aan :)

Wil je geen enkele blogpost missen? Schrijf je dan in voor het ontvangen van Eenig Woonnieuws of volg me op instagram.
↑ Vond je deze post leuk? Je maakt mijn dag door hierboven te klikken ↑

4 reacties

 1. Hele goede tips! Ik ben heel goed in kopen op Marktplaats maar vérkopen… Ik zet er inderdaad meestal bij dat het niet meer in huis past oid, wellicht niet het beste idee ;)

  |
  1. Ik zal ook nog eens schrijven over kopen op Marktplaats, want daar ben ik ook wel ervaren in haha. Je zou dat er wel bij kunnen zetten wanneer je echt snel van iets af wilt, maar dan is het handig om er ook een termijn bij te zetten ‘moet voor vrijdag weg’ en tevreden te zijn met een lagere prijs.

   |
 2. Pip

  Goede tips! Ik heb er ook nog wat:
  – bij kleding, plaats foto’s waarop het kledingstuk gedragen wordt (zonder hoofd);
  – bij verzending per post, geef ik pas mijn rekeningnummer als ik van de koper zijn adresgegevens heb ontvangen. Ik mail dan: graag ontvang ik uw adresgegevens, waarna ik de advertentie voor u op gereserveerd zal zetten. Daarna mail ik mijn Iban.
  – ik vermeld ook nog aan een koper wat hij in zijn betaalomschrijving moet vermelden. Als het geld gestort is, weet ik zo gelijk om welk product het gaat. Ik heb ooit weleens slippers naar een verkeerdegestuurd;-).

  Wat ik altijd zo leuk vind: de mailtjes die ik geregeld ontvang als de koper het product ontvangen heeft. Altijd positief.

  |
  1. Dit zijn zeker hele goede aanvullingen, bedankt voor het delen! :D

   |

Comments are closed.