Van blog naar beroep? Ik als interieurstylist?

Al een tijdje mag ik mezelf ondernemer noemen, al voelt het niet alsof ik dat ben. Bloggen is voor mij nog altijd een hobby, naast mijn werk. Iets waar ik veel plezier aan beleef en ja, waar ik af en toe iets extra’s mee verdien. Een parttime job naast mijn fulltime job. Sinds anderhalve maand gooi ik daar ook nog even een opleiding bij. Een opleiding die je vast niet zal verbazen en die ik al jaren wilde doen: interieurstyling.


Zoals je een tijd terug kon lezen is mijn werk een onzeker beroep. Al is die allesverlammende onzekerheid van toen nu voorbij, het is duidelijk dat wanneer er niets verandert qua vluchtelingenstroom, mijn baan op het azc volgend jaar ophoudt. Niemand kan voorspellen hoe het loopt. Misschien kan ik gewoon blijven, misschien moet ik ergens anders gaan werken, of in een andere functie, misschien wordt onze locatie in januari gesloten. No one knows. Ik heb besloten dat ik me niet langer gek laat maken, zolang ik nog werk heb, werk ik. En als dat stopt dan zie ik dat dan wel weer. Omdat mijn werk altijd al onzeker is geweest zijn er goede regelingen om je verder te helpen mocht het stoppen. Zoals een potje dat je kunt besteden aan een cursus of opleiding. Nu kan ik doen wat al jaren op mijn wensenlijstje stond: het volgen van een opleiding tot interieurstylist.

Interieurstylist, ik?

Dat ik houd van interieur zal niet als een verrassing komen. Het is iets waar ik al mijn hele leven op de één of andere manier mee bezig ben geweest.  De reden dat ik deze blog ben gestart. Altijd had ik de wens om er méér mee te doen. Maar wanneer? Het moet gezegd dat dit niet de beste periode is, maar als ik het nu niet doe, wanneer dan wel?

Op 1 mei begon ik met de opleiding interieurstyling en in december rond ik het -als alles goed gaat- af. Ik heb elke week een avond les en krijg veel huiswerk mee, wat dan weer in de les wordt besproken. Dus naast een fulltime baan en parttime blog/hobby/onderneming besteed ik nu ook nog zo’n 12 uur per week aan interieurstyling. Heel erg leuk, maar ook lastig om die balans waar ik zo naar zocht te vinden. Ik doe alles of ik doe niks, op dit moment is dat dus alles. Want natuurlijk wil ik ook gewoon nog series bingewatchen op Netflix en wijn drinken met vriendinnen. Mijn leven is misschien nog nooit zo vol geweest, maar ik geniet er erg van. Het lijkt erop dat ik ineens toch een extraverte kant begint te ontwikkelen. Ik probeer te blijven bloggen op regelmatige basis, maar mochten er eens wat meer dagen zitten tussen het verschijnen van een nieuwe blogpost, dan weet je waar dat door komt.

Wat leer je nu met zo’n opleiding? Ik weet nu het verschil tussen een collage en een moodboard en hoe je een moodboard vertaald in een interieurplan. Ik krijg en geef presentaties over de huidige interieurtrends. Ik ken de belangrijkste interieurstijlen uit mijn hoofd, weet wat daar wel en niet onder valt en hoe een combinatie van die stijlen eruit ziet. Ik leer meubels op schaal te tekenen in een plattegrond en dat is nog maar het begin. Ik ben benieuwd naar wat ik nog meer zal leren de komende maanden en wie weet mag ik mezelf aan het einde van dit jaar dan wel interieurstylist noemen. Volgens de lerares zal ik mijn eigen interieur waarschijnlijk compleet om willen gooien na het volgen van deze opleiding, wie weet?

Van blog naar beroep?

Of ik er echt mijn beroep van zal maken weet ik niet. Daarvoor vind ik mijn huidige werk eigenlijk te leuk. Ik zou het hebben van collega’s heel erg missen en waarschijnlijk vervallen in elke dag in een joggingbroek op de bank achter de laptop zitten. Niet een beeld waar ik heel vrolijk van word. Maar het lijkt me wel erg tof om er iets mee te kunnen doen! Om niet alleen mijn eigen interieur vorm te geven, maar af en toe advies te kunnen geven aan anderen. Al vrij vaak krijg ik via de mail verzoeken van lezers of ik ze ergens interieuradvies over kan geven. En altijd vind ik dat lastig, want ik ‘doe maar wat‘ en het gaat ‘op gevoel‘. Met deze opleiding leer ik onderbouwde keuzes te maken en advies te kunnen geven dat echt ergens op slaat. Volgens mij is het maar weinig mensen gegund om echt hun brood te kunnen verdienen met het geven van interieuradvies, maar het lijkt me natuurlijk fantastisch om te doen. Misschien kan ik er dan twee parttime banen van maken, dat zou wel echt een droom zijn die uitkomt!

Wil je geen enkele blogpost missen? Schrijf je dan in voor het ontvangen van Eenig Woonnieuws of volg me op instagram, vind ik leuk!

Save

Save

Save

Wil je geen enkele blogpost missen? Schrijf je dan in voor het ontvangen van Eenig Woonnieuws of volg me op instagram, vind ik leuk!

14 reacties

 1. Ageeth

  Trots op jou!????

  |
 2. Wat gaaf! En knap dat je het allemaal weet te combineren!

  |
 3. Mirna

  Hey Karin!
  Wat vind ik het superstoer dat je deze opleiding bent begonnen!
  En ik wil nog steeds graag een keer jouw interieur komen bewonderen. Wie weet kunnen we dat op korte termijn wel realiseren??
  Heel veel succes met alles wat je doet!
  Liefs Mirna

  |
  1. Leuk dat je binnenkort langskomt! :)

   |
 4. Pauline de Jong

  Hoi,
  Ik heb enthousiast je blog gelezen, goede stappen die je onderneemt naar een nieuwe toekomst.
  Ik was benieuwd, aangezien ik ook met een nieuwe toekomst ben begonnen, ik heb net mijn restaurant verkocht
  en wil me nu richten op de verkoop van vintage meubels. Maar ik dacht er ook aan om een opleiding erbij te gaan
  doen, welke interieur opleiding volg je?

  Groet Pauline

  |
  1. Ik volg de opleiding interieurstyling via de ‘interieuracademie’ ze bieden diverse opleidingen. Wat een grote stap, veel succes!

   |
 5. Oh, zoo-o-o-o leeuuuuk! Veel succes, echt iets voor jou. Alles wordt NOG eeniger op die manier ;-)
  Ik kijk alvast uit naar je ervaringen. Dat wordt gezellig lezen en meekijken tijdens de winter, joepieeee!

  Groetjes!

  |
  1. Dankjewel! Ik zal er in de toekomst zeker nog iets over schrijven, maar eerst maar eens wat verder komen in de opleiding :D Aan de winter moet ik nog even niet denken hoor!

   |
 6. Wat leuk!! Heel erg veel succes de komende tijd! Hoe vind je het tot nu toe? En nog nieuwe dingen geleerd?

  Groetjes,
  Vivian

  |
 7. Lesley

  Ik dacht ik zal hier toch ook nog even reageren :)
  Je schrijft ‘ken de belangrijkste interieurstijlen uit mijn hoofd, weet wat daar wel en niet onder valt en hoe een combinatie van die stijlen eruit ziet’

  –>> die verschillende stijlen en dan ook vooral wat er wel en niet bij hoort, en wat jij daar van vind: daar zou ik best meer over willen lezen :)

  |
  1. Ah, dat zou ik best willen doen, maar dat gaat lastig worden omdat ik om het uit te kunnen leggen dan heel veel foto’s van anderen moet gebruiken en ik wil alleen eigen beeldmateriaal gebruiken i.v.m. de kans op boetes bij onrechtmatig gebruik :(

   |
   1. Lesley

    Dat klinkt logisch inderdaad! Vind het ook leuk om jou foto’s / interieur stijl te zien :)

    |
 8. Pingback: Kunstmuur en kletsen - Eenig Wonen

Comments are closed.