Voorjaarsbollen op water

We hebben nog niet echt winter gehad, maar toch ben ik er alweer helemaal klaar mee. Ik snak naar langere en lichte dagen, een beetje zon en groene bomen. Ik haalde het voorjaar een beetje huis met bloembollen, want bloemen maken me blij. Ik haalde ze uit hun standaard potje en zette de bloembollen op water. Voorjaarsbollen, een beetje anders.

Bloembollen op water: benodigdheden

1-nodig-bloembollen-op-waterIk houd van bloemen en helemaal van bloembollen want die gaan extra lang mee waardoor je er veel plezier van hebt. En ze kunnen straks een tweede ronde krijgen in mijn tuin! Bloembollen kun je gewoon in een potje zetten, waar ik een overschot aan vazen heb, heb ik een gemis aan potten en dus besloot ik het iets anders aan te pakken. Ik zette de bloembollen op water! Hierdoor zie je de wortels van de bollen door het glas heen, wat een leuk effect geeft. Hoe ik te werk ging laat ik je vandaag zien. Allereerst is dit wat je nodig hebt: Bloembollen of course, glazen vaasjes of schaaltjes, binddraad in een kleur naar keuze. Ook handig is een tang om het draad mee door te knippen.

Stappenplan!

2-bollen-zonder-aarde 3-aarde-afspoelen 4-bloembollen-drogenHaal het plastic potje van de bollen af en verwijder de aarde, zorg dat de aarde droog is, dan gaat het een stuk gemakkelijker! Wees een beetje voorzichtig bij het verwijderen van de aarde met je handen want de wortels breken snel af. Wat goed werkt, is de kluit schudden en er zachtjes mee kloppen tegen de rand van een doos. Verwijder de resterende grond door de wortels van de bol onder te dompelen in water. Je kunt de wortels ook onder de stromende kraan houden, maar hierdoor breken de wortels sneller af. Bij een potje met meerdere bloembolletjes ga je hetzelfde te werk, maar scheur je de bolletjes voorzichtig los, de wortels zitten in elkaar verstrengeld. Droog de bollen af voor de volgende stap.

5-draad 6-draad-knippen 7-bloembol-omwikkelen-met-draadWikkel voldoende binddraad af en knip door met een tang. Wikkel het draad om elke bloembol, dit hoeft niet super netjes. Let er wel op dat je het draad niet te laag om de bol wikkelt, wanneer het metaal in aanraking komt met water gaat het roesten. Focus je dus vooral op de bovenkant van de bolletjes.  Verdeel je bloembollen nu over verschillende vaasjes of schaaltjes en vul deze met water. Zorg ervoor dat de wortels in het water liggen, het bolletje zelf hoeft het water niet te raken, anders kan het gaan rotten. Let er op dat het metalen binddraad niet in het water rust. En klaar ben je! Geniet van je bloembollen op water, voorzien van een gouden randje. Zodra mijn bolletjes bloeien zal ik hier een update van geven!

8-bloembollen-op-water 9-detail

Bloembollen in bloei!

12-in-bloei 11-draad-bloei 10-bloemetjes 13-hyacintEn zo zien deze bloembollen op water eruit in de bloei! Ik ben gek op witte bloemen en koos voor een witte Hyacinth en Ornithogalum balansae, die laatste kende ik niet, maar het zijn bijzonder schattige kleine bloemetjes.

Save

Wil je geen enkele blogpost missen? Schrijf je dan in voor het ontvangen van Eenig Woonnieuws of volg me op instagram.
↑ Vond je deze post leuk? Je maakt mijn dag door hierboven te klikken ↑

5 reacties

 1. Amy

  Moet er binddraad omheen of is dat voor de sier? Ik vind dit echt een leuk idee.
  Ga van de week mooi wat bloembollen kopen!

  |
  1. Het draad is puur voor de sier hoor! Maar in de glazen schaaltjes die ik heb gebruikt helpt het ook om de bolletjes rechtop te houden omdat ik ze met het draad aan elkaar verbonden heb.

   |
 2. Ik ben ook gek op de lente en bloemen, de winter ben ik ook echt heel erg zat. Dit is echt een ontzettend leuk idee om de lente in huis te halen! Dit ga ik echt zo snel mogelijk zelf doen!

  |
 3. Wat leuk gedaan zo met dat draad!

  |
 4. dat ziet er prachtig uit!

  |

Comments are closed.